Vantaan turvapaikka-illassa puhuttivat miehet ja turvallisuus

Janette Wallenius ja Niko Jaakkola saapuivat tiistai-iltana saamaan lisätietoa turvapaikanhakijoista. - En edes ensin tiennyt, että he olivat tulleet tänne ja niin lähelle, Wallenius toteaa.

Sanna Jompero

Mariina Sepän mukaan muutaman viikon sisällä rauhattomuus on Jumbossa kasvanut. - Jumbo on mennyt alaspäin Se on kohta kuin Itäkeskus. Olen siirtynyt Alepaan.

Sanna Jompero

Ylästössä asuva Kimmo Snellman toivoo turvapaikanhakijoiden oppivan suomen kieltä ja pääsevän töihin. - Tässä on sekä mahdollisuus että uhka. Näen turvapaikanhakijat voimavarana.

Sanna Jompero

Miehet, turvallisuus, toisaalta muutaman viime viikon sisällä syntynyt tunne turvattomuudesta sekä vapaaehtoistyö.

Muun muassa nämä asiat nousivat pintaan Pakkalan oppimis- ja informaatiotalo Pointissa Vantaalla tiistai-iltana järjestetyssä Naapurina turvapaikanhakijalle -asukastilaisuudessa.

Idea tilaisuuden järjestämisestä syntyi muun muassa sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa on käyty aiheesta viime viikkoina vilkasta keskustelua.

Tiistai-iltana vilkkaus sinänsä on tiessään. Paikalle saapunut nelikymmenpäinen asukasjoukko kuunteli viranomaisten puheita vakavin ilmein. Kysymyksiä sekä kommenttejakin tiputeltiin verkkaisesti.

– Kyllähän pojat aina vähän tyttöjä kiusaavat, mutta kyllä naisten täytyy saada kävellä rauhassa, toteaa iäkkäämpi herrasmies.

Suurin osa Vantaalle sijoitetuista 1 100 turvapaikanhakijasta on miehiä.

Asukkaiden lisäksi myös poliisin korviin on kantautunut tietoa, että tyttöjä tai naisia olisi lähennelty sopimattomasti.

– Se tieto meilläkin on. Yhtään rikosilmoitusta asiasta ei ole tehty. Asiat eivät tosin johda mihinkään, jos rikosilmoituksia ei tehdä, toteaa komisario Jorma Ojala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Turvapaikanhakijoiden saavuttua muutama viikko sitten Vantaalle Itä-Uudenmaan poliisi kiinnitti yhden poliisipartion pitämään huolta Jumbon alueen turvallisuudesta.

Ojala ei suosittele, että asukkaat ottaisivat ohjia käsiinsä, nousisivat barrikadeille tai perustaisivat kodinturvajoukkoa, joiden perustamisesta poliisi on kuullut huhupuheita.

– Toivomme nyt malttia. Meidän tehtävänämme on suojella kaikkia, muistutti Ojala tarkoittaen myös turvapaikanhakijoita.

Pakkalalainen Mariina Seppä toivoo saavansa tilaisuudessa selvyyttä, kuinka paljon turvapaikanhakijoiden kanssa käydään läpi maan tapoja ja naisen asemaa.

– Jumbo on mennyt alaspäin. Se on kohta kuin Itäkeskus. Teini-ikäinen tyttäreni ei uskalla enää mennä sinne, sanoo Seppä ja kertoo lapsensa saaneen kauppakeskuksessa muutaman viikon sisällä peräänsä ehdotuksia, kosketteluita ja viheltelyitä.

Vantaan yhtä vastaanottokeskusta ylläpitävän Suomen Punaisen Ristin (SPR), kolmen muun keskuksen toiminnasta vastaavan Luonan edustajat sekä poliisi kertovat käyvänsä keskusteluita turvapaikanhakijoiden kanssa viikoittain juuri samaisista aiheista.

Janette Wallenius ja Niko Jaakkola ovat saapuneet tiistai-iltana saamaan lisätietoa turvapaikanhakijoista.

– En edes tiedä, mitä tietoa täältä haluaisin, mutta tulimme silti kuuntelemaan, Wallenius toteaa.

Jaakkola haluaisi tietää, miten turvapaikanhakijoita on ohjeistettu olemaan Suomessa ja mitä heille on Suomesta kerrottu.

Tiistai-iltana paikalle ei toiveista huolimatta oltu saatu yhtään turvapaikanhakijaa.

Keskustelua käytiin myös vapaaehtoistoiminnan aloittamisen hitaudesta ja ihmeteltiin, miksi kaupunki alkaa koota vapaaehtoisjoukkojaan vasta, kun turvapaikanhakijat ovat olleet Vantaalla jo muutamia viikkoja. Moni asukas on kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen toteaa, että asiat on hoidettava tärkeysjärjestyksessä. Vantaalaisilta toivotaan nyt sekä ”pitkämielisyyttä että ymmärtäväisyyttä”.

– Turvapaikanhakijoille on järjestettävä ensin sängyt ja muut vastaavat. Joudumme varautumaan siihen, ettei tämä ole ohimenevä ilmiö, vaan kestää pitkään.

Vantaan kaupunginhallitus päätti syyskuussa, että kaupunki suhtautuu myönteisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.

Turvapaikanhakijoille turvapaikkapäätöksen odottaminen voi olla stressaavaa ja aika saattaa käydä pitkäksi.

Luonan haastattelemat turvapaikanhakijat ovat toivoneet saavansa odotusaikana tarvittavaa terveydenhoitoa, oppivansa suomen kieltä ja voivansa harrastaa liikuntaa. Vielä syksyn aikana muun muassa Laurean opiskelijat alkavat järjestää turvapaikanhakijoille jalkapallotoimintaa.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva

Sanna Jompero