Vaalikoneemme on nyt avattu!

Kulttuuri

Carol Rama oli nykytaiteilija jo ennen nykytaidetta

KULTTUURI Espoon modernin taiteen museossa Emmassa on esillä Carol Raman näyttely, joka muuttaa taidehistorian kirjoitusta.

Carol Rama on tehnyt hätkähdyttävän erilaisia teoksia. 1970-luvulla hän käytti ennen kaikkea pyöränkumeja. Tämä materiaali viittaa perheen yrittäjätaustaan.

Lähde: Emma

Nykytaide hämmentää. Espoon modernin taiteen museossa Emma esittelee ensimmäisenä pohjoismaalaisena museona avantgarde-taiteen edelläkävijän, italialaisen Carol Raman teoksia. Noin 70 vuotta työskennellyt, syyskuussa Milanossa kuollut taiteilija on kuitenkin suurelle yleisölle tuntematon.

Emmassa on Ramalta esillä noin 200 teoksen kokonaisuus. Monet niistä ovat nähtävillä ensimmäistä kertaa.

Carol Rama kulki rohkeasti omia teitään.”

Näyttelyn kuratoivat Teresa Grandas Barcelonan nykytaiteen museosta ja Paul B. Preciado Documenta 14:stä. Näyttelyn kokoaminen oli heillekin hämmentävä matka. Liikkeelle oli lähdettävä vähäisin tiedoin, koska maailmassa ei ole yhtään Raman taiteen asiantuntijaa. Kuraattorit kävivät taitelijan kotikaupungissa Milanossa ja haastattelivat taiteilijan ystäviä ja taiteen keräilijöitä, jotka avasivat uusia näkökulmia Raman elämään ja taiteeseen.

– Kukaan ei tiedä, kuinka paljon teoksia Carol Rama ehti uransa aikana tehdä. Rahapulassaan hän saattoi maksaa kampaajalle tai suutarille omilla teoksillaan. Yhden keräilijän hallussa saattaa olla muutama tai 150 teosta. Rama oli tuottelias ja karkeasti arvioiden teoksia on 1 000–3 000, Paul B. Preciado arvioi.

Carol Rama herätti huomiota jo nuorena taiteilijana, mutta suuri kuuluisuus jäi saavuttamatta. Preciado uskoo, että Polte -näyttelyn maalauksista tulee klassikoita, jotka ovat verrattavissa jopa Picasson teoksiin.

Carol Rama ei mahtunut taidehistorian luomiin ismeihin, vaan hän kulki rohkeasti omia teitään. Raman kantavia teemoja olivat seksuaalisuus, hulluus, eläimellisyys sekä elämä ja kuolema. Hän provosoi.

Rama jäi valtavirran sivuun senkin vuoksi, että hän käsitteli arkaluonteisia aiheita, muun muassa seksuaalisuutta. Vaikka keho on rujo, ihminen on silti seksuaalinen olento. Rama kuvaa seksuaalisuutta suorasukaisesti ja ronskisti.

– Carol Rama oli nykytaiteilija jo ennen kuin nykytaiteesta puhuttiin, museonjohtaja Pilvi Kalhama sanoo.

Emman näyttely on rakennettu Raman taiteen keskeisten teemojen ympärille: poliittinen anatomia, orgaaninen abstraktio, Queer arte povera sekä ihmisen ja eläimen ekologia. Mukana on sekä esittäviä että ei-esittäviä teoksia, jotka on toteutettu erilaisilla tekniikoilla ja erilaisista materiaaleista. Rama käyttää muun muassa johtoja, emalimaalia, lakkaa, lyijykynää, eläinten kynsiä, tekosilmiä, lääkeruiskuja ja pyöränkumeja.

Carol Rama

Carol Raman (1918–2015) Polte-näyttely Emmassa 10.1.2016 asti.

Näyttelyssä on esillä noin 200 teoksen kokonaisuus vuosilta 1936–2005.

Ramalle myönnettiin Venetsian biennaalin elämäntyöpalkinto vuonna 2003.

Näyttely on nähty Barcelonassa ja Pariisissa.

Emman kanssa näyttely-yhteistyössä ovat MACBA – Barcelonan nykytaiteen museo, MAMVP – Pariisin kaupungin modernin taiteen museo, IMMA – Irlannin modernin taiteen museo ja torinolainen Galleria Civica d´Arte Moderna e Contemporanean.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu