Puheenaihe

Vantaan uusi suurpesula työllistää pitkäaikaistyöttömiä

AVAJAISET Koivukylässä pyörii puhtaaksi päiväkotien pyykkejä. Suurpesula tuo säästöjä ja työllistää.

Chanh Huynh Minh haaveilee vakituisesta työpaikasta pesulassa. Reeli-pesulassa hän on työskennellyt harjoittelijana syyskuusta lähtien. Työllisyyspalveluiden asiakkaita työskentelee pesulassa tällä hetkellä kymmenkunta työkokeilussa, kuntouttavassa työtoimessa tai työssäoppimissopimuksella.

Marika Lumme

Reeli-pesulan harjoittelija Chanh Huynh Minh laittaa kasan Jokiniemen päiväkodin peittoja suureen pesukoneeseen. Kaupungin oman pesulan toiminta käynnistyi elokuussa. Virallisia avajaisia vietetään torstaina.

Pesulassa puhdistuvat Tikkurilan ja Hakunilan alueen päiväkotien pyykit, kaikki muut paitsi pehmolelut. Vuodenvaihteessa toiminta laajenee ja myös Korso-Koivukylän alueen päiväkotien peitot sekä lakanat puhdistuvat Reelissä. Tavoitteena on, että vuoden päästä Vantaan kaikkien noin 150 päiväkodin pyykit pestään pesulassa. Tällä hetkellä päiväkotien pyykit on pesty päiväkodeissa.

Pesula on osa Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden toimintaa. Koivukylässä sijaitsevan pesulan kanssa samoissa tiloissa on myös kuljetusalan työpaja. Pienimuotoista pesulatoimintaa on lisäksi Korsossa sijaitsevassa Valon työvalmennusyksikössä.

Tärkein syy pesulatoiminnalle on pitkäaikaistyöttömien vantaalaisten työllistäminen. Toinen tärkeä syy on kaupungin pesulakulujen vähentäminen.

Pesulan palveluesimies Rauno Lipsanen uskoo säästöjä syntyvän ajan kanssa. Puhtauspalveluiden kustannukset ovat Vantaalla olleet muihin pääkaupunkiseudun kaupunkeihin verrattuna suuret.

– Säästöt ovat kuitenkin sivuhyöty. Tärkeintä on saada ihmisiä kiinni työelämään matalalla kynnyksellä. Työt suunnitellaan asiakkaan ehdoilla, Lipsanen sanoo.

Pesulassa työskentelee Lipsasen lisäksi kaksi vakituista henkilöä sekä yksi palkkatuettu työntekijä. Työllisyyspalveluiden asiakkaita työskentelee Koivukylän Reelissä tällä hetkellä kymmenkunta.

Pesulan avajaisissa tervehdyksen tuo apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö .

 

Suunnitelmissa lisää työpajoja

Kaupungin pesula on suuruudeltaan 900 neliötä.

Pesulassa on kolme pesukonetta ja kaksi kuivausrumpua.

Pesula toimii pitkäaikaistyöttömälle ponnahduslautana työelämään.

Perussopimus on kolmen kuukauden mittainen, enimmillään puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

Pesula toimii kuljetusalan työpajan kanssa tiiviissä yhteistyössä. Kuljetusalan työpaja noutaa ja vie pyykit päiväkoteihin.

Pesulan yhteyteen suunnitellaan lisää työpajoja. Harkinnassa on esimerkiksi vaatteiden korjaustyöpajan perustaminen.

Tällä hetkellä pesulassa pestään noin 50 päiväkodin pyykit. Tavoitteena on, että vuoden päästä pesula pesee kaikkien vantaalaisten päiväkotien pyykit.

Pesulan kanssa samassa rakennuksessa toimii ruoka-apupalvelu Yhteinen pöytä ja kierrätyskeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Miten työllistää korkeasti koulutettuja? – ”Työllisyyspalveluilla työt hyvin duunari-lähtöisiä”20.10.2015 10.54
TE-toimiston työllisyysmäärärahat loppuivat – tukipäätöksiä ei enää tehdä2.7.2015 09.56
Trendi pistää esiin: Miehet työllistyvät, naiset jäävät työttömiksi20.10.2015 10.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu