Puheenaihe

Imaami väläyttää Ylellä: "Helsinkiin tarvitaan viisi uutta moskeijaa"

Pääkaupunkiseudun muslimeilla on kova tarve uusista moskeijoista. Kuvassa muslimeita Koivukylän moskeijassa.

Arja-Riikka Nikkilä / Arkisto

Lönnrotinkadun moskeijan imaami Anas Hajar laskee, että Helsinkiin tarvitaan lähiaikoina vähintään kolme, mutta jopa viisi uutta moskeijaa. Hajar kertoo näkemyksiään Ylelle.

Helsinkiin on suunnitteilla suurmoskeija, mutta Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin ja Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtajana toimivan Anas Hajjarin mukaan se ei riitä muslimien käyttöön.

Hajjarin mukaan erityisesti muslimien juhla-aikoina nykyisissä rukoushuoneissa on täyttä. Muslimien paastoaikaan nykyisten rukoushuoneiden ja moskeijoiden tiloissa pitää rukoilla osin jopa käytävillä ja ulkona.

– Pääkaupunkiseudulla muslimien juhla-aikoina id-rukouksissa käy tätä nykyä jo noin 10 000 rukoilijaa. Miehiä, naisia ja lapsia. Jos suunnitteilla olevaan suurmoskeijaan mahtuu rukoilemaan korkeintaan 1 500 rukoilijaa kerralla, jää vielä paljon ihmisiä vaille tiloja, Hajjar laskee.

Pääkaupunkiseudulla on noin kolmekymmentä muslimien rukoustilaa. Koko Suomessa moskeijoita arvioidaan olevan noin 80. Tilat ovat pieniä ja niihin mahtuu kerralla korkeintaan satoja ihmisiä.

Suurmoskeijasta ollaan suunnittelemassa jopa 20 000 neliön tiloja, mutta kokonaisuudessa olisi mukana myös urheilu- ja nuorisotiloja sekä muita palveluita muslimeille. Rukoustiloihin mahtuisi näillä näkymin juuri tuo noin 1 500 henkeä.

– Suurmoskeijoita tarvittaisiin ainakin Helsingin keskustaan, mutta myös itään ja pohjoiseen omansa. Ainakin nämä kolme. Lisäksi tietenkin Espoo ja Vantaa tarvitsevat omansa, Hajar laskee.

Lisää aiheesta: 

”Ei ilmaistonttia” – SK: Suurmoskeijan rahoituskuviot edelleen epäselvät13.8.2015 14.52
”Miljoonien eurojen tulonsiirto” – Olli Immonen tyrmää Helsingin suurmoskeijan12.8.2015 11.05
”Moskeijoissa ääriajattelua ja Helsingissä väkivaltaa” – HS: Suurmoskeija pelottaa shiiamuslimeija31.7.2015 09.05

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu