Somessa leviää nyt todella rajua tekstiä pakolaisista – Supo: Viharikosten uhka kohonnut

Suojelupoliisi arvioi, että viharikosten uhka on kasvanut Suomessa.

Johanna Erjonsalo

Suojelupoliisi arvioi, että väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

– Eurooppaan suuntautuvan suuren pakolaisvirran vaikutukset ovat ulottuneet merkittävällä tavalla myös Suomeen. Tilanne on herättänyt vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Mielipiteitä on ilmaistu ja tunteita purettu ajoittain myös laittomin keinoin. Mielenosoituksia on syksyn aikana nähty poikkeuksellisen paljon. Internetissä maahanmuuttovastainen kommentointi ja suoranainen vihapuhe ovat lisääntyneet, Supon tiistaina julkaisemassa arviossa todetaan.

Rajua tekstiä turvapaikanhakijoista kirjoitetaan myös omalla nimellä. Sosiaalisessa mediassa jaetaan nyt muun muassa tumblr-blogia, johon on koottu Facebookissa pakolaisista lauottuja, usein todella väkivaltaisia kommentteja.

Blogissa julkaistuissa kuvakaappauksissa omalla nimellään sosiaalisessa mediassa kirjoittavat uhkailevat tulijoita esimerkiksi ”9 millisellä buranalla” ja sukupuolielinten silpomisella. Kirjoittajat esittävät useaan otteeseen, että pakolaisia tulisi saada metsästää luvan kanssa.

Kommenttien aitoutta on hankala varmistaa. Blogissa listatut Facebook-profiilit ovat aitoja, mutta ainakaan ulkopuolisen niitä selatessa kyseisiä kommentteja ei löydy.

Facebookin yksityisasetukset mahdollistavat esimerkiksi statuspäivitysten piilottamisen niiltä, jotka eivät ole kirjoittajan kavereita.

Supo toteaa tuoreessa arviossaan, että vaikka laittomin keinoin tapahtuvaan mielenilmaisuun ja vihapuheeseen yhtyy vain pieni vähemmistö, voimistunut kriittinen ja jopa vihamielinen keskustelu luo aiempaa suotuisampaa ilmapiiriä väkivaltaiselle toiminnalle ja kasvupohjaa ääri-ideologioille.

SVL on käynnistänyt kampanjan turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksia vastaan."

Supon mukaan esimerkiksi avoimesti kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike (SVL) on käynnistänyt kampanjan Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita ja uusia vastaanottokeskuksia vastaan. Kampanjassaan järjestö levittää yksipuolisia ja kärjistettyjä näkemyksiään turvapaikanhakijoista.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on lisännyt Supon arvion mukaan myös muuta protestiliikehdintää, jonka yhteydessä on noussut esiin joidenkin – sekä aiemmin tunnettujen että täysin uusien –äärioikeistoryhmien tunnuksia käyttäviä henkilöitä.

Suojelupoliisi toteaa, että myös anarkistit ovat viime aikoina osallistuneet rasisminvastaisiin mielenosoituksiin, joita on järjestetty vastareaktiona turvapaikkakriittisille protesteille.

– Vaikka nämä eri näkemyksiä esiintuovat mielenosoitukset ovat pääosin maltillisten kansalaisten järjestämiä rauhanomaisia tapahtumia, kahden ideologisen ääripään osallistuminen niihin saattaa kärjistää vastakkainasettelua ja johtaa yhteenottoihin.

Kommentit

Ja ketään ei kiinnosta ilmeisesti että suomen ainoan viharikosmurhan teki ulkomaalainen suomalaiselle, ei päinvastoin.

Aboriginaali

Aboriginaali: sen viharikosmurhan tekijä oli kyllä suomalainen.

Tässä uutisessa kerrotaan Supon tärkein viesti eli että suurin turvallisuusuhka tulee kuitenkin suomalaisista polttopullonheittelijöistä ja vastaavista.

Rusto

Vaasan 16 vuotias puukottaja taisi kyllä olla kyseisen viharikoksen tekijä, asian jonka poliisi ja oikeuslaitos ja tekijä on myöntänyt.
Tekijä ei ollut suomalainen, uhri oli.

Kansalainen Kaapo

Vaasan puukottajasta kerrottiin uutisissa vain, että on romani, mutta ei puhuttu mitään ulkomaalaisuudesta. Oletin ilman muuta, että kyseessä on suomalainen romani, mutta Kaapolla lienee parempaa tietoa.

Rusto

Tästä on ihan turha nostaa minkäänlaista haloota joidenkin somessanne henkseleitään paukuttavien takia.
Turvapaikan saaneethan palaavat kotimaassaan olevan kriisin jälken sinne takaisin. Hehän ovat täällä vain käymässä.

peetu

Rikos on rikos ja viharikos yksi nimike.
Kun ja jos sellainen tapahtuisi omalle kohdalle miten siihen tulisi suhtautua?
Vaikeaa on ymmärtää toiseen kohdistuvaa väkivaltaa. Se että jotkut tahot siihen jopa politiikkaan vedoten suhtautuvat positiivisesti on erikoista.
Aika näyttää.
Aika rikollisuudelle millä nimikkeellä tahansa on tuomittavaa.

uunoeemeli

Maassamme moni asia ei ole aukotonta. Yksityisiin henkilöihin kohdistetut vapauden riistot eivät esimerkiksi ole rikollista toimintaa, vaikka kyseisistä tapauksista jotka hakevat siitä korvausta köyhdyttävät valtiomme kirstua n.1,5 miljoonalla vuosittain.
Onko ilmapiirissä silloin vihaa. ilmeisesti ei vaikka kansalaisiamme istutetaan syyttöminä pidätettynä reilut 15 000 vuorokautta vuodessa. Nämä on koruttomia lukuja mitkä halutaan lakaista maton alle uusien mielessä luotujen uhkakuvien tieltä.
Summa tulee tulee tulevaisuudessa vastaavanlaisella auktoriteetisella mielivaltaisella toiminnalla nousemaan, sillä nk.Koppirahan määrä tulee nousemaan maassamme 100- 120 Euroon syyttömänä olevalta vankeudessa olo vuorokaudelta.
Konkreettinen kansalaisen viha koskettaa vain näinkin liian monia, mutta sen annetaan kaikessa hiljaisuudessa tapahtua.
Uunoeemeli. Olet oikeassa, rikos on vain rikos.

peetu

"voimistunut kriittinen ja jopa vihamielinen keskustelu luo aiempaa suotuisampaa ilmapiiriä väkivaltaiselle toiminnalle ja kasvupohjaa ääri-ideologioille."
Maahantunkeutujien toimesta tehdyt väkivaltarikokset ja raiskaukset syynä kiristyneisiin mielipiteisiin - ja aiheesta!

Kansalaisten mukaan esimerkiksi avoimesti vihervasemmistolainen YLE on käynnistänyt kampanjan Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden ja uusien vastaanottokeskuksien puolesta. Kampanjassaan YLE levittää yksipuolisia ja kärjistettyjä näkemyksiään turvapaikanhakijoista ja heidän tuomastaan rikastuksesta.

Larry Thorne

Törni muistelee haudan takaa Skdl:n menestyksekkäitä aikoja ja unohtaa että YLE:n ohjelmalinjauksista päättää tällä hetkellä hallituspuolueista Kokoomus.
Pakolaisista kun puhutaan, niin he ovat kotouttamisessa, kouluttamisessa kuin tulevilla työmarkkinoillakin hyvää vero eurojenkin tuottamaa puhdasta liiketaloudellista voitoa. Mikä on aika valitettavaa, mutta ikäväksemme vain niin totta.

järkeä päähän