Hämeenkylän koulun sisäilmaongelmille halutaan piste – ”Koulun jatko voi olla vaakalaudalla”

Hämeenkylän homekoulun tiloissa tehdään perusteellinen tutkimus sisäilmaongelmien syistä. Päätöksiä koulun tulevaisuudesta tehdään huhtikuussa 2016.

Juha Salonen

Puolet Hämeenkylän koulun tiloista suljetaan sisäilmaongelmiin liittyvien tutkimusten vuoksi. Perinpohjaiset tutkimukset alkavat jo marraskuussa ja jatkuvat heti vuoden 2016 alkupuolella.

– Tavoitteena on vihdoin lyödä piste Hämeenkylän koulusta käydylle keskustelulle, tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius linjaa.

Tilannetiivistelmä on melko lohduton.

– Mikäli sisäilmaongelmille ei löydy selitystä, voi koulun jatko olla vaakalaudalla. Aika hankalassa tilanteessa ollaan, sillä tulokset voivat olla minkälaisia tahansa, hän lisää.

– Itse näkisin, että jos jotakin isoa korjattavaa löytyy, ei sitä enää toteuteta, hän lisää.

Hänen mukaansa koulun sisäilmaongelmia on korjattu ainakin kahdella miljoonalla eurolla kymmenisen vuotta sitten tapahtuneen peruskorjauksen jälkeen.

Nyt talon katto-, lattia- ja seinärakenteita puretaan täysin poikkeuksellisella tavalla. Tavoitteena on selvittää koulun kroonisten sisäilmaongelmien syyt.

– Tutkimuksia tehdään kahdessa eri siivessä, koska niissä molemmissa on esiintynyt oireilua. Kohteiksi on valittu hyvin erityyppisiä tiloja, jotta saadaan mahdollisimman kokonaisvaltainen käsitys mitä siellä on, rehtori Antti Majasaari kertoo.

Hän mainitsee kotitalous- ja tekstiilitöiden luokat sekä erilaiset sosiaali- ja terveystoimen tilat.

Tuloksia saadaan ensi huhtikuuhun mennessä. Tämän jälkeen tehdään lopulliset päätökset koulun tulevaisuudesta.

– Jotta tulevat ratkaisut kyetään huomioimaan budjetinteossa, pitää olla tiedossa mitä korjataan ja jos ei korjata, niin mihin rakennetaan, Wallenius toteaa.

Nyt haetaan perusteita laajempiinkin yhteyksiin.

– Se mitä tehdään Hämeenkylän koululle antaa toivottavasti viitteitä siitä, mitä muillekin kouluille tehdään.

Käyttäjän Juha Salonen kuva
Juha Salonen