Robotit valtaavat Vantaan lukiot ensi keväänä

Robolukiossa opiskelijat opettelevat kokoamaan pieniä robotteja ja ohjaamaan niiden toimintaa ohjelmoimalla. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Robotit otetaan pian opiskeluvälineiksi kaikkiin Vantaan päivälukioihin.

Robolukio-hanke starttasi syksyllä opettajien perehdytyksellä, ja huhtikuussa lukiolaiset aloittavat käytännön robottikurssit.

Idean äitinä häärii Tikkurilan lukion tietotekniikan ja matematiikan opettaja Tiina Laine. Hänen mukaansa lukiolaisten on syytä perehtyä robottiteknologiaan ja ohjelmointiin, sillä niiden osaamista tarvitaan tulevaisuuden työelämässä.

– Robotiikkaa kehitellään yhä enemmän arkisiin käyttötarkoituksiin esimerkiksi liikenteeseen, kotiin ja hoivapuolelle, Laine kertoo.

Robolukio kestää vuoden 2017 loppuun. Lukioiden yhteisen kehittämishankkeen tavoitteena on synnyttää ideoita, joiden pohjalta ohjelmointi ja robotiikka voidaan sisällyttää pysyväksi osaksi lukio-opintoja.

Hankkeen aikana suunnitellaan ja järjestetään lukion soveltavia kursseja, joilla opiskelijat kehittävät ohjelmoinnin, ongelmanratkaisun, luovan ajattelun ja yhteistyön taitojaan.

–  Kursseilla opetellaan kokoamaan komponenteista pieniä robotteja ja ohjaamaan niiden toimintaa ohjelmoimalla, Laine selvittää.

Hänestä hanke on mielekäs, koska kaikki lukiolaiset pääsevät tutustumaan robotiikkaan ja ohjelmointiin.

– Pienten robottien rakentaminen ja ohjaaminen on innostavaa, luovaa ja hauskaa puuhaa. Siinä saa kokea onnistumisen elämyksiä.

Kursseilla yhdistyvät eri oppiaineet: robottien avulla voidaan opiskella samanaikaisesti esimerkiksi matematiikkaa, fysiikkaa ja kuvataiteita.

Vantaa laatii hankkeessa suunnitelman robotiikkakurssista, jota voisi hyödyntää maan kaikissa lukioissa.

Käyttäjän Tuomas Massinen kuva

Tuomas Massinen