Puheenaihe

Rajut kuvat leviävät turvapaikanhakijasta – krp tutkii sotarikoksena

Krp on saamassa valmiiksi rikostutkinnan, jossa irakilaismiestä epäillään sotarikoksesta. Kuvituskuva.

Arkistokuva

Keskusrikospoliisi (krp) on saamassa lähiviikkojen aikana valmiiksi tutkinnan, jossa turvapaikanhakijana Suomeen viime syksynä tullutta irakilaismiestä epäillään sotarikoksesta.

Krp:n rikoskomisario Jari Räty kertoo, että juttua alettiin selvittää viime vuoden marraskuussa.

Räty on tapauksen yksityiskohdista vaitonainen.

Hän vahvistaa kuitenkin, että tutkinta liittyy internetissä viime viikkoina levinneisiin rajuihin valokuviin. Kuvissa epäilty mies poseeraa irti leikatun ihmisen pään kanssa Irakissa. Mies esiintyy myös eri kohteissa, muun muassa Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.

– [Kyllä] nämä kuvat liittyvät tähän tutkintaan, eli ne ovat tutkinnan kohteena, Räty sanoo.

Kuvat nousivat esille ensi kerran viime vuoden lopulla kiistellyllä MV-lehti-verkkosivuilla. Asia nousi uudelleen esiin tällä viikolla, kun heräsi epäily, että tutkinnan kohteena oleva mies vilahtaisi taustanauhalla Yleisradion Pakolaisilta-ohjelmassa lokakuussa 2015.

Ylen lähetyksessä esiintyneellä miehellä on yhdennäköisyyttä muiden epäillystä otettujen kuvien kanssa. 

Jari Rädyn mukaan krp ei ole kiinnostunut miehen mahdollisesta tv-esiintymisestä Suomessa, eikä Yleen olla krp:stä asian tiimoilta yhteydessä. Kyse ei ole rikostutkinnan kannalta olennaisesta seikasta.

Ylen viestintä ei vastannut yhteydenottoihin asiasta kysyttäessä.

Suomen poliisiviranomaiset ovat kertoneet aiemmin tutkivansa ainakin kahta muuta turvapaikanhakijoihin liittyvää juttua.

Viime joulukuussa vangittiin veljekset, joiden epäillään murhanneen Irakin armeijan sotilaita kesällä 2014. Heitä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

MTV:n uutiset kertoi puolestaan tammikuun 2016 alussa, että krp epäilee 23-vuotiasta irakilaismiestä sotarikoksesta taisteluissa Irakissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu