Ruoka

Onko tässä vuoden paras eväsidea? Salaatti kerroksittain lasipurkkiin – katso huikeat kuvat

<text>RUOKA Itse tehdyn lounasevään voi jakaa muutamaan annokseen ja välttyä ähkyltä.</text>

Kätevä ja terveellinen lounas on lasipurkkiin rakennettu salaattitorni, jonka kerroksia voi muokata mielensä mukaan. Värikkyyttä kannattaa suosia. Salaatin kastikkeen voi laittaa valmiiksi sekaan tai kuljettaa erillisessä purkissa.

Tiina Kovanen-Bergman

Tuliko vuodenvaihteessa luvattua yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista? Joko alkaa lipsua? Itse tehty lounas on kätevä korjausliike.

Kun valmistat lounaasi itse, tiedät tarkalleen, mitä kaikkea annoksesi sisältää ja vältyt paremmin piilorasvoilta- ja sokereilta. Omat eväät on helppo jakaa sen pariin ateriaan. Verensokerisi ei poukkoile edestakaisin, eikä ähky yllätä. Perinteisesti lounasaika on kello 11–15, joten voit hyvin pitää aterioidesi välissä taukoa suositellut kolme tuntia.

Liian köykäistä lounaastaan ei kanna tehdä, onhan tarkoitus jaksaa sen voimin koko työpäivä. Jos aterian pääpaino on esimerkiksi salaattitornin kasviksissa ja vihanneksissa, voi palanpainikkeena hyvillä mielin nauttia leipää. Salaattitornin sisällön voi vaihtelun vuoksi kietaista kätevästi rullarieskaan.

Yksi hyvä vinkki on sään salliessa nauttia eväänsä ulkona. Kuten vanha viisaus kuuluu, ei ole huonoja ilmoja, on vain huonoja varusteita. Jos sää on kiistattoman kamala, ajaa pieni happihyppely aterian päätteeksi saman asian. Virkistää takuulla paremmin kuin kahvi.

Trendinikkarit maailmalla rakentavat terveellisiä aterioita nyt värien pohjalta. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä enemmän värejä lautasellasi on, sitä terveellisemmin todennäköisesti olet syömässä.

Ruuan terveysvaikutuksia opiskelemaan innostuneen ruokaguru Jamie Oliverin sanoin: – Jos siinä on väriä, se on hyvää. Jos se on kultaista, se on täydellistä.

Eväiden rakentaminen voi tuntua turhan työläältä. Silloin voi olla hyvä ajatus kysyä kollegalta, jos hän olisi kiinnostunut eväiden jakamisesta vuoropäivinä.

Salaattitornin sisältö soveltuu sellaisenaan kietaistavaksi rullarieskaan. Rieskassa salaatin kastikkeena maistuu parhaiten maustettu ranskankerma, luonnonjugurtti tai kermaviili.

Ylijäämien pakastaminen on sekin hyvä kikka saada helposti omat eväät matkaan. Etenkin keitot kulkevat näppärästi työpaikalle, kun nappaat lounaaksi sopivan annoksen aamulla pakkasesta ja jätät sen työpaikalla huoneenlämpöön sulamaan.

Eväslounaiden jälkeen ravintoloiden ja ruokaloiden tarjoilut saavat uutta hohtoa. Joskus on mukava istua valmiiseen pöytään ja herkutella koko rahan edestä, ettei ammattilaisten valmistamia aterioita kannata kokonaan unohtaa.

Ruuan funktio on kehon polttoaineena olemisen lisäksi tuottaa mielihyvää, jolla on osansa arjen parantajana.

Näin teet salaattitornin evääksi

Resepteistä syntyy 2–4 annosta.

Tonnikalasalaattitorni

1 dl kasvisliemessä keitettyä
riisiä jäähdytettynä
1 prk tonnikalaa vedessä
1 ruukullinen wasabirucolaa
1 dl porkkanaraastetta
10 vihreää oliivia
1 keitetty kananmuna
1/2 salottisipuli
keltainen paprika viipaloituna
1 vihersalaatti ruukussa
1 dl fetajuustoa kuutioina

Kasaa salaattitorni seuraavassa järjestyksessä: riisi, tonnikala, wasabirucola, porkkanaraaste, fetajuusto, vihersalaatti, oliivit, salottisipuli, parika ja kananmuna (ripottele hieman suolaa päälle).

Avokadosalaattitorni

2 dl tuoretta pinaattia
1 dl kirsikkatomaatteja puolitettuina
1 suuri avokado pilkottuna
1 sitruuna puoliksi viipaloituna ja toinen puolikas mehuksi puristettuna
puolikas oranssi paprika pilkottuna
punainen chili silputtuna
ruukullinen korianteria silputtuna
10 kalamata-oliivia
1 punasipuli

Kasaa salaattitorni niin, että pinaatit ovat pohjalla. Asettele pinaatin päälle puolitetut kirsikkatomaatit, ja niiden päälle pilkottu avokado. Purista puolikkaan sitruunan mehu avokadoille ja asettele sitruunan toinen puolikas viipaloituna tornin seuraavaksi kerrokseksi. Lisää loput ainekset kerroksittain seuraavassa järjestyksessä: paprika, chili, korianteri, punasipuli ja kalamata-oliivit.

Kanasalaatti

400 g kanan rintafileitä paistettuna
1/2 tl currya
1/2 tl kurkumaa tai sahramia
1/2 cayenne-pippuria
ruokalusikallinen hunajaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
100 g purkkimaissia
1 dl tuoretta basilikaa silputtuna
1 dl mozzarellaa paloina
1 pieni punasipuli silputtuna
oranssi paprika viipaloituna
100 g cashew-pähkinöitä
1 vihersalaatti ruukussa

Kuumenna öljy ja kuivat mausteet pannulla. Lisää suupaloiksi viipaloidut kanafileet, hunaja, soijakastike ja tomaattipyree joukkoon. Paista kypsäksi. Jäähdytä.

Aloita salaattitornin kasaaminen. Rakenna kerrokset seuraavassa järjestyksessä: maissi, basilika, kana, punasipuli, cashew-pähkinät, puolet vihersalaatista, paprika, mozzarella ja loput vihersalaatista.

Hummus

400 g kikherneitä
1 punainen chili hienonnettuna
1/2 dl sitruunanmehua
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tahinia (seesamitahnaa)
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
mustapippuria
Päälle:
lehtipersiljaa, paprikajauhetta, kalamata-oliiveja

Valuta kikherneet ja huuhdo ne vedellä tärkkelyksen poistamiseksi. Jos kuorit kikherneet, saat humuksesta samettisempaa. Kaada pavut monitoimikoneen kulhoon tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää, chili, sitruunanmehu ja öljy.

Mausta seos tahinilla, juustokuminalla, suolalla ja pippurilla. Pane hummus tarjolle pieneen kulhoon. Ripottele päälle persiljaa, paprikajauhetta ja oliiveja. Tarjoa leivän levitteenä. Hummukseen voi myös dipata kasviksia tai vaikkapa lihapullia, tai tarjoilla sitä salaatin lisukkeena. Halutessasi lisää joukkoon kaksi murskattua valkosipulinkynttä.

Reseptit: Crista Lassfolk-Feodoroff 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hävikki herkuksi: ruokaisa salaatti7.6.2014 08.31
Tässä on tosiäijän salaatti! Testaa tätä tuhtia pekoni-avokadosalaattia5.7.2012 10.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu