SDP:n puoluesihteeri myöntää: "Maakuntavaaleihin mennään nyt ihan sumussa"

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen haluaa, että kuntavaaleja siirrettäisiin syksyyn 2017, että niiden yhteydessä ehdittäisiin pitää ensimmäiset maakuntavaalit.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Sosialidemokraatit ovat ilmoittaneet muiden suurten puolueiden kanssa, että kuntavaalien ajankohtaa tulisi siirtää puolella vuodella. Muutos on puoluesihteerien enemmistön mielestä tarpeen, jotta maakuntavaalit ehdittäisiin järjestää kuntavaalien kanssa samaan aikaan.

Eri puolueiden puoluesihteerit ovat tänään ilmoittaneet, että enemmistö heistä haluaa siirtää kuntavaalit syksyllä 2017. Suomen historian ensimmäiset maakuntavaalit pidettäisiin siis kuntavaalien yhteydessä.

Maakuntavaalien merkitys ei silti SDP:n puoluesihteeri Reijo Paanaselle itselleenkään ole kirkastunut.

On aivan selvää, että maakuntavaaleissa moni asia on vielä tässä vaiheessa epäselvä. Voi kai sanoa, että kuljemme aikamoisessa sumussa, kun emme vielä tiedä edes sitäkään, mistä maakuntavaltuustot päättävät ja millainen valta maakuntavaltuustoilla on, Paananen myöntää.

Hänen mukaansa maakuntavaalien pitäminen kuntavaalien kanssa samaan aikaan on silti perusteltua.

Maakuntavaalit ovat luonteeltaan kaikkein lähimpänä maakuntavaaleja, joten kieltämättä niiden pitäminen alusta alkaen samaan aikaan on perusteltua. Maakuntavaalien yhdistäminen esimerkiksi seuraaviin presidentinvaaleihin tammikuussa 2018 tuntuu aika vieraalta.

 Kunta- ja presidentinvaalit ovat luonteeltaan poliittisen kentän ääripäitä: toisessa valitaan yksi henkilö ja toisessa suuri joukko maakunnallisia vaikuttajia. Ei niiden yhdistäminen olisi mitenkään luontevaa, Paananen luonnehtii.

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kuntavaalit siirtyvät syksyyn 2017 – Katso, miten käy Uudenmaan maakuntavaaleilleVihreiden puoluesihteeri pahastui "vaalikikkailusta" – "Ei kuulu suomalaiseen systeemiin"