Graffitikohu on Artsille jättipotti

Vielä muutama viikko sitten Myyrmäen graffitiseinällä taisteltiin taiteella. Nyt sen on vallannut helmikuun lopussa avautuva taidemuseo Artsi.

Don Lehtinen

Hävetkää!-graffiti on muodostumassa ikoniseksi Vantaan taidemuseo Artsille.

Olisi ollut erikoista olla reagoimatta kohuun."

Graffitikohun tiimoilta järjestetyssä keskustelutilaisuudessa äänensä saivat kuuluviin muun muassa graffitin maalanneet Hende Nieminen ja Deos sekä Voima-lehdestä tuttu kulttuuriasiantuntija Jari Tamminen.

Keskustelun suurin voittaja oli kuitenkin Artsin johtaja Kati Huovinmaa, joka sai nauttia kulttuurilähettilään ja puolueettoman kaupungin työntekijän roolista.

– Kun aikaa kuluu, ymmärrämme miten historiallisia hetkiä me elämme. Tämä on maailman ensimmäinen taidemuseo, joka on erikoistunut graffitiin, performanssiin ja katutaiteeseen. Olisi ollut erikoista, että olisimme olleet reagoimatta kohuun, Huovinmaa summaa.

Graffitikohun ajoitus oli taidemuseolle uskomattoman hyvä. Vain päivä Artsin konseptin julkistamisen jälkeen sadan metrin päähän museosta ilmestyi Suomen historian kuuluisin graffiti.

Keskustelun päätteeksi Huovinmaa paljastaa, että Hävetkää!-graffitin elämä jatkuu Artsin kokoelmissa. Artsi on myös ostanut kolme teosta Suomen kuuluisimmalta graffititaiteilijalta Egsiltä.

Huovinmaan mukaan Hävetkää! on hankittu museoon sen yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi, ei siksi että kaupunki haluaisi jatkaa väärinkäyttöskandaalin jälkipuintia. Samalla museo viestii, että kaupungin sana pätee kokoelman kuratoinnissa vain vähän.

Jari Tamminen analysoi, että graffitista pahastuttiin, koska taiteenlajissa ei olla totuttu näin ajankohtaiseen ja kantaaottavaan tyyliin.

– Hesarin pilakuvissa ei ole ikinä ollut noin kilttiä pilapiirrosta, kuin tämä graffiti oli. Graffitissa sanottiin että hävetkää ja siinä oli muutama nassu ja nimet kirjoitettuna. Ymmärrän kaupungin näkemyksen ettei nimiä saa mainita, mutta lehdissä nimet oli kuitenkin mainittu, Tamminen sanoo.

Mainetta graffitikohulla niittävä Hende Nieminen pelasti teoksen roskalavalta Facebookissa saadun vinkin perusteella, jonka jälkeen taiteilija ja kaupunki pääsivät yhteisymmärrykseen graffitin loppusijoituspaikasta.

– Luin aikoinaan Suosikkia, ja siellä luki että ”graffitit gallerioihin”. Se syöpyi 15-vuotiaan jätkän tajuntaan. Ajattelin, että siinä on tavoite mihin pitäisi pyrkiä. Mulle graffiti on enemmän kuin vandalismia ja sotkemista, Nieminen kertoo.

Nyt Niemisen teos Never give up, never grow up koristaa parin viikon päästä avautuvan Artsin sisäänkäyntiä.

Juttua korjattu 11.2.2016 kello 23.04: Jari Tammisen etunimi korjattu oikeaksi.

Written by:

Don Lehtinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Näin kaupunginjohtaja puhui graffititaiteilijoille Hävetkää! -kohusta – "Kohtasin aika kovan vastuksen"Myyrmäen kohugraffiti vei kärkipaikatGraffitikohu: Artsi puoltaa taiteen ilmaisunvapauttaVantaan kohugraffiti lahjoitetaan museoonVantaan graffitisotku: Nyt puhuu graffitin tekijäGraffiti oli Vantaalle liian raju pala – näin kaupunki selittää sensuuriaanSensuuri iski Vantaalla – kriittinen graffiti maalattiin peittoonKatso kuva: Vantaan urheilupomojen sikailusta tehtiin graffiti – "Hävetkää!"