Puheenaihe

Kansa barrikadeilla Lemminkäisen louhoshanketta vastaan – ”Vantaalaiset, otetaan Vantaa itsellemme”

KIISTA Rakennusyhtiö Lemminkäinen suunnittelee louhoshanketta luonnonsuojelualueen naapuriin. Lupahakemus on edennyt kuulutusvaiheeseen.

Lemminkäisen suunnittelema louhos sijaitsisi toteutuessaan noin 300 metriä Jaakko, Pia ja Alma Ristolaisen perheen tontilta. -Tämä hanke pilaisi meidän elinolomme. Melu olisi jatkuvasti raja-arvojen tuntumassa ja niiden yli, Pia Ristolainen toteaa. Jaakko Ristolainen korostaa, että heidän taloaan on tällä hetkellä mahdotonta myydä. Perhe asuu Nurmijärven puolella, heti Vantaan rajalla.

Mika M. Niskanen

Rakennusyhtiö Lemminkäisen louhoshanke herätti rajua vastustusta Seutulan koululla tiistai-iltana. Alueen asukasyhdistykset olivat järjestäneet tiedotustilaisuuden hankkeesta ja sen kuulutusvaiheeseen edenneestä lupahakemuksesta.

Tilaisuuteen osallistuneet kansalaiset, poliitikot ja virkamiehet tyrmäsivät louhoshankkeen. Yhteensä tiedotustilaisuudessa oli paikalla lähes 200 ihmistä. Kaikille ei riittänyt istumapaikkaa.

– Vantaalaiset, otetaan Vantaa itsellemme. En halua, että joku murskaa ja pistää luontomme matalaksi. Emme saa rahalla takaisin sitä, jonka menettäisimme. Otetaan järki käteen sekä sydän, totesi vantaalainen maanrakennusalan ammattilainen Jeppe Isberg.

Kyseessä on vuodesta 2009 vireillä ollut Lemminkäisen louhoshanke Vantaan ja Nurmijärven rajalla Riipilässä. Tammikuussa kuulutettu uusin hakemus koskee Hämeenlinnanväylän itäpuolen aluetta, jonka pinta-ala on 20 hehtaaria, eli se on lähes 30 jalkapallokentän kokoinen.

Asukkaat ovat huolissaan, että toteutuessaan hanke aiheuttaisi muun muassa ympäristö- ja terveyshaittoja. Alueen lähellä on Lamminsuon luonnonsuojelualue. Louhosalueen välittömässä läheisyydessä alle kilometrin sisällä sijaitsee yli 200 asuintaloa.

Eihän tässä hankkeessa mitään järkeä ole."

Tilaisuus järjestettiin, koska asukkaat kokivat tarpeellisiksi välittää asiasta tietoa paikallisille asukkaille ja poliitikoille. Tunnelma oli läpi illan rauhallinen – kaikki paikallaolijat vastustivat Lemminkäisen hanketta. Paikalla ei ollut Lemminkäisen edustajaa.

Tilaisuuteen osallistui kaupunginvaltuutetut keskustasta, kokoomuksesta, kristillisdemokraateista, perussuomalaisista, sosiaalidemokraateista ja vihreistä. Lisäksi tilaisuuteen oli saapunut kaupungin virkamiehiä, kuten kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine.

Kaupunginvaltuutetut olivat varmoja, ettei ympäristölautakunta puoltaisi hankkeen lupahakemusta sen edetessä. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Lemminkäinen todennäköisesti valittaisi päätöksestä hallinto-oikeuteen.

– Eihän tässä hankkeessa mitään järkeä ole. En kuitenkaan uskalla olla niin toiveikas ja varma hankkeen kaatumisesta, puhui vihreiden kunnanvaltuutettu Timo Juurikkala.

Myös alueen asukkaita edustava Nina Ihalainen korosti, että asukkaiden kannalta suurin huoli on, ettei hanketta olisi enää mahdollista estää.

Lemminkäisen mukaan suunniteltu paikka louhokselle on järkevä: alue esimerkiksi sijaitsee moottoritien varrella, joka tarkoittaa että alueella on melua jo nyt.

– Asukkailla on mahdollisuus tehdä muistutuksia meidän hakemuksestamme, joihin vastaamme virallisesti Vantaan ympäristöviranomaisille”, toteaa Lemminkäisen tekninen johtaja Petri Ruostetoja.

– Lupaehtoihin tulisi joka tapauksessa määräyksiä meluun ja pölyyn liittyen, hän jatkaa.

Mika M. Niskanen

Juttua korjattu 24.2. klo 14.10. Riipilän metsä ei ole luonnonsuojelualuetta, toisin kuin tekstissä aiemmin mainittiin. Louhoshankkeen läheisyydessä on siis yksi luonnonsuojealue, Lamminsuo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kiistelty Lemminkäisen louhoshanke on jälleen etenemässä Vantaalla 10.2.2016 09.20
Riipilän louhoshanke torpattiin toistamiseen11.10.2012 13.04
Riipilän louhoshankkeelle esitetään taas tyrmäystä4.10.2012 14.28
Asukkaat eivät anna periksi louhoskiistassa25.10.2011 15.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu