Puheenaihe

Taloustilanne näkyy oppisopimuskoulutuksessa: puhdistus- ja palvelualat vetävät, kauppa ei

AMMATIT Oppisopimusta kehitetään etenkin nuorille.

Espoon ammattiopisto Omnian koulutustarkastaja Terhi Haapaniemi toivottaa kaikki tervetulleeksi keskustelemaan oppisopimuskoulutuksesta.

Kiira Koskela

Vanha viisaus ”työ tekijäänsä opettaa” elää ja voi hyvin nyky-yhteiskunnassa. Ammatillisista tutkinnoista joka neljäs suoritetaan oppisopimuskoulutuksena, selviää Opetushallituksen tiedoista.

Oppisopimuskoulutusta on viime vuosina kehitetty vastaamaan erityisesti nuorten koulutustarpeisiin. Espoon ammattiopisto Omniassa nuorten osuus oppisopimuksista onkin kääntynyt hienoiseen kasvuun, sanoo koulutustarkastaja Terhi Haapaniemi. Oppisopimusten kysyntä on hänen mukaansa muutenkin lisääntynyt.

– Oppisopimus sopii sellaiselle, joka oppii työtä tekemällä, hän toteaa.

Myös Vantaan ammattiopisto Variassa oppisopimusten kysyntä on kasvanut. Nuorten oppisopimusten määrä on pysynyt kuitenkin tasaisena, kertoo aikuiskoulutusjohtaja Anne Heinonen.

– Nuorten määrä ei ole hiipunut. Sekin on positiivista, kun ajat ovat mitä ovat yrityksissä, hän sanoo.

Oppisopimus ennakoi herkästi, missä taantuma alkaa näkyä."

Taloustilanne heijastuukin selkeästi oppisopimuskoulutukseen – sillä kun koulutetaan suoraan työelämän tarpeeseen, sanoo oppisopimusjohtaja Anna Mari Leinonen Stadin ammattiopistosta. Ammatillisen peruskoulutuksen paikat ovat hänen mukaansa vähentyneet laman vuoksi monin paikoin.

Ammatillinen peruskoulutus kestää tavallisesti yhdestä kolmeen vuotta, eivätkä yritykset välttämättä halua sitoutua siihen taloudellisesti epävarmoina aikoina.

– Oppisopimus ennakoi herkästi, missä taantuma alkaa näkyä. Tällä hetkellä ainakin pääkaupunkiseudulla puhdistus- ja palvelualoilla on jatkuva rekry päällä, mutta kaupan alalla lama näkyy, Leinonen sanoo.

Oppisopimusopiskelijoiden joukossa on myös alanvaihtajia ja irtisanottuja. Haapaniemi kertoo havainneensa, että yrittäjätutkinto kiinnostaa monia nykyisessä taloustilanteessa.

– Olen havainnut, että yrittäjän oppisopimuksia on tullut niille, jotka ovat joutuneet ansiotyöstä pois vaikka yt-neuvottelujen vuoksi, Haapaniemi sanoo.

Opetushallituksen mukaan oppisopimus on tärkeä väylä ammattikoulutuksessa, mutta opiskelijamäärät laskivat vuosina 2010–2014. Yksi syy on koulutuspaikkaleikkauksissa, todetaan oppisopimustoimistoista Länsiväylälle.

Heinosen mukaan myös työnantajien tietoisuutta pitäisi lisätä.

– Kaikki eivät tiedä, että oppisopimuskoulutuksella voi rekrytoida työntekijöitä tai kehittää henkilöstön osaamista, Heinonen arvioi.

Onko oppisopimus hyvä väylä ammattiin?

Kyllä
100% (11 ääntä)
Ei
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 11

Koulutusta työelämän tarpeisiin

Melkein kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin voi opiskella oppisopimuskoulutuksella.

Opiskelija hankkii oppisopimustyöpaikan itse. Paikallinen oppisopimuskeskus tai -toimisto vastaa oppisopimuksen solmimisesta.

Noin 70–80 prosenttia koulutuksesta tapahtuu työpaikalla. Opiskelija saa tältä ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Koulutusta täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.

Oppisopimuksella voi suorittaa myös lisäkoulutusta, joka ei tähtää tutkintoon.

Lähde: Opetushallitus

Lisää aiheesta: 

Tälle alalle tarvitaan seuraavan 20 vuoden ajan noin 200 uutta työntekijää joka vuosi3.1.2016 12.13
Oppisopimuksella eläimellinen työ5.12.2013 12.51
Johanna Erjonsalon valokuva tsunamista selvinneestä on vuoden kaupunkilehtikuva5.11.2015 22.07

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu