Paikalliset

It-mies aikoo nojapyöräillä koko talven

Arto Joutsimäen nojapyörän runko sähköavusteisine moottoreineen on jo valmis. – Testiajoissa moottori on toiminut hyvin ja jyrkkä mäkikin meni ylös kuin leikiten, Joutsimäki myhäilee.

oskari lehto

– Se on selkeä tavoite, että auto jää talliin ja ajan tällä työmatkat Keravalle ja takaisin, tuumailee Vantaan Kuninkaanmäessä asuva Arto Joutsimäki valmistumassa olevasta katetusta nojapyörästään.

Arto Joutsimäki kertoo jo pitkään miettineensä katetun nojapyörän eli kinnerin eli velomobiilin rakentamista omin käsin. Tänä vuonna hän vihdoin pääsi aloittamaan pyörän suunnittelun ja varsinaiset rakennustyöt.

Keravan kasvatus- ja opetusvirastossa tieto- ja viestintätekniikan suunnittelijana työskentelevän Joutsimäen mieltymys nojapyöriin johtuu osaksi terveydellisistä syistä.

Tavallinen polkupyörä aiheuttaa hänelle niska- ja hartiasärkyä, joten muutamia vuosia sitten hän alkoi etsiä vaihtoehtoista liikkumisvälinettä.

Hyväksi ratkaisuksi osoittautui nojapyörä eli polkupyörä, jossa pyöräilijä istuu nojatuolimaisessa asennossa selkä tuettuna.

Jalkojen suunta on eteenpäin ja polkimet ovat suurin piirtein samalla korkeudella istuimen kanssa.

– Olin hommannut itselleni kolmipyöräisen nojapyörän, ja jossain vaiheessa tuli mieleen, että olisi mukavaa ajella nojakilla myös syksyn sateissa ja pysyä silti kuivana.

– Aloin sitten etsiä netistä erilaisia vaihtoehtoja pyörän kattamiseksi. Lopulta eräs tuttu mökkinaapuri lupasi tehdä firmansa kautta katteet lasikuidusta, Joutsimäki selvittää.

Lisäksi hän päätti tehdä nojapyörästään sähköavusteisen.

Jyväskyläläisen yrityksen kautta hän hankki kiinalaisvalmisteisen moottorin, joka tarvittaessa antaa ylimääräistä ytyä polkemiseen.

Rakennusprojekti alkoi heinäkuussa. Näihin päiviin asti Joutsimäki on muotoillut katteen prototyyppiä kipsistä, paperimassasta, puusta ja metalliverkosta. Nyt lopputulos alkaa viimein miellyttää silmää, vaikka keulaan on vielä luvassa pieniä muutoksia.

Nojapyörän runko sähkömoottoreineen on jo käytännössä valmis. Vain keltainen lasikuitukate puuttuu päältä. Joutsimäki uskoo, että nojapyörä katteineen on täydessä tikissä viimeistään kevättalvella.

Silloin ei pidä ihmetellä, jos näkee keltaisen, virtaviivaisen menopelin porhaltavan Lahdentien varren kevytväylää. Se on luultavasti Arto Joutsimäki taittamassa matkaa töihin tai töistä kotiin.

Lukijoita ympäri maailmaa

Arto Joutsimäki on päivittänyt tunnollisesti internetiin blogia, joka kertoo katetun nojapyörän rakennusprojektista ja sen etenemisestä.

Blogi pitää sisällään paitsi päiväkirjamerkintöjä myös valokuvia projektin eri vaiheista.

Blogitekstit Joutsimäki on kirjoittanut suomeksi ja englanniksi.

Joutsimäen blogilla on ollut lukijoita ympäri maailmaa.

Suomen lisäksi sivuihin on tutustuttu esimerkiksi muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Uudessa-Seelannissa.

Jousimäen blogi löytyy osoitteesta web.me.com/artoj/Archies_Velomobile

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu