Asuminen

Varo tätä "korotusautomaattia" vuokralainen! Asiantuntija neuvoo

Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat nousevat nopeasti. Syykin sille on selvä.

Johanna Erjonsalo

Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat nousevat yhä poikkeuksellisen nopeasti samaan aikaan, kun uusien vuokrasopimusten vuokrat laskevat.

Syynä tähän on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan vanhoihin vuokrasopimuksiin piilotetut niin sanotut pienet präntit.

Metsolan mukaan erityisesti suurimmat vuokranantajat ovat alkaneet systemaattisesti kirjata vuokrasopimuksien vuokrankorotusehdot niin, että vuokraa ei enää koroteta indeksin muutoksen mukaisesti. Sen sijaan korotusehto on tyypillisimmillään kuluttajahintaindeksi + kolme prosenttia. Suurimmillaan korotusehto on huikea indeksi + viisi prosenttia.

– Tällaisten vuokrankorotusehtojen seurauksena vanhojen vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokrat ovat matalasta inflaatiosta huolimatta niin kovassa nousussa, että vanhojen vuokrasopimusten vuokrataso on monissa tapauksissa noussut yli kyseisen asunnon nykyisen markkinavuokran, Metsola kirjoittaa toimitukselle toimittamassaan materiaalissa.

Vuokrakorotusehto, jossa vuokralainen suostuu erittäin koviin vuosittaisiin vuokrakorotuksiin, on usein kirjoitettu vuokrasopimuksen kääntöpuolelle pienellä präntillä.

– Kuluttaja-asiakas ei aina edes lue lomakkeiden pientä pränttiä. Eikä kuluttaja varsinkaan ajattele, että pienellä präntillä kirjatut ehdot olisivat neuvoteltavissa.

Metsola muistuttaa, että korotusperuste ei tule laista, vaan vuokralainen ja vuokranantaja sopivat siitä keskenään.

– Koska juuri tämä sovittu vuokrankorotusehto ratkaisee, kuinka paljon vuokra jatkossa nousee, se on yksi tärkeimmistä asioista, joihin vuokralaisen kannattaa ennen sopimuksen allekirjoittamista kiinnittää huomiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

VVO:n asukas yli 1000 euron vuokrasta: "Barrikadeilleko tässä pitäisi lähteä?"7.3.2016 06.10
Nyt tuli hurja graafi: Näin vuokrat jatkavat kallistumistaan7.3.2016 09.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu