Puheenaihe

Kisa ratkesi: Tällaista keidasta suunnitellaan Tikkurilan jokirantaan

VISIO Tikkurilan jokirannan suunnittelukisan voittanut työ ehdottaa esimerkiksi Åvikin huvilan tontille pelailualuetta.

Suunnittelukisan voittaneen ehdotuksen mukaan Tikkurilan jokirannasta tulee tämännäköinen.

Vantaan kaupunki/Arkistokuva

Tikkurilan jokirannan suunnittelukisan voittaja on ratkennut: palkintolautakunta on valinnut parhaaksi ehdotukseksi työn nimeltä Keidas.

Kilpailun sihteeri, kaupungin maisema-arkkitehti Riikka Äärelä kertoo, että Keitaan ansiona on "vahva ja innovatiivinen kokonaisidea, johon suunnitelman eri ratkaisut liittyvät".

– Ehdotus korostaa luonnon ja kaupungin kontrastia, ja siinä kulttuurihistorialliset kohteet pääsevät oikeuksiinsa. Kilpailutöistä Keitaan sillat sopivat parhaiten maisemaan, ja Tikkurilantien järjestelyjä pidettiin pääosin onnistuneina, Äärelä sanailee.

Vantaa julkisti voittajan keskiviikkona. Voittajatyöstä vastanneen suunnitteluryhmän nimi on Loci maisema-arkkitehdit Oy. Keidas-ehdotus ei toteudu sellaisenaan, vaan kaupunki tarkentaa ja muokkaa sitä jatkosuunnittelussaan. Lähivuosina aluetta uusitaan "tikkurilalaisten olohuoneeksi" vaiheittain yleissuunnitelman pohjalta.

Raati korosti valinnassaan etenkin "ehdotuksen kokonaisotetta, soveltuvuutta jatkokehittelyyn, innovatiivisuutta ja perusratkaisun toteutuskelpoisuutta". Keidas täytti voittokriteerit.

– Ehdotuksen kantavana ideana on luonnon monimuotoisuuden ja kestävän ympäristörakentamisen kohtaaminen, raati muotoilee.

– Alueelle on tuotu uusia toimintoja hillityllä tavalla. Alueen toiminnallisuuden kehittäminen liittyy luontevasti olemassa oleviin rakennuksiin.

Keidas säilyttää kisatöistä eniten puustoa ja kasvillisuutta ja pitää rantavyöhykkeen pääosin luonnontilaisena.

Suunnitelma tuo entisen Åvikin huvilan tontille tekonurmipäällysteisen pelailualueen ja tontin eteläpuolelle leikkipaikan.

Voittajatyössä Vernissan ja radan väliin sijoittuu esiintymistila ja katsomo, ja kahvilan terassi laajenee. Vernissan viereiselle vanhalle paloasemalle ehdotetaan kalastajien kerhotilaa, ja polttouunipiippua halutaan käyttää kalagrillinä. Alueelle esitetään myös piknikpöytiä.

Jokirannan kovin vilske keskittyy radan ja Tikkurilantien risteykseen, mahdollisen hotellilaajennuksen lähelle. Sinne Keidas ehdottaa kahvilaa, kajakkivuokrausta ja terasseja.

Vesielementit on huomioitu suunnitelmassa monin tavoin. Ehdotuksen mukainen patosilta tuo maisemaan visuaalisesti padon hahmon, vaikka pato on purettu. Rantaan on ripoteltu lukuisia pikkulaitureita. Rannassa on myös lasten kalastusallas ja hulevesiratkaisuja.

Myös liikenneasiat ovat työssä vahvasti esillä. Kevyenliikenteenreittejä on kattavasti. Raadista väylä Tikkurilantien alikululle on toteutettu hienosti, ja se lisää alueen avaruutta ja liikenneturvaa.Keidas ehdottaa myös Heurekan sillan nostoa pohjoispäästä ja jatkeen rakentamista sillalta Tikkurilantien yli.

Haloja! sai palkintoraadilta kunniamaininnan perusteellisesti tutkitusta työstä.

Juttua muokattu 14.3. klo 12.52: lisätty tieto kilpailun voittaneen suunnitteluryhmän nimestä.

 

Väki kommentoi

Vantaa järjesti maisema-arkkitehtuurikilpailun viidelle suunnittelijaryhmälle syys–marraskuussa. Kisatöistä pyydettiin asukkaiden kommentteja. Raati huomioi ne.

Kooste kommenteista löytyy osoitteesta www.vantaa.fi/tikkurilanjokiranta.

Kommentit jakautuivat töiden kesken tasaisesti. Eniten plussaa keräsi Oksat pois, eniten miinusta Taikapeilin perhoset.

Keidas sai kehuja etenkin Dixi–Heureka-yhteyden parantamisesta, patosillasta, saunasta ja Vernissan tapahtumapihasta. Osa epäili, onko Keidas liian luonnonmukainen kaupunkipuistoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tikkurilan jokirantaan kaivataan lisää ideoita – tällaisen olohuoneen vantaalaiset rannasta haluavat14.1.2015 11.30
Tikkurilan jokirantaa kehitetään kilpailulla19.5.2015 20.00
Tikkurilan jokirannan uudistus alkaa – Nyt haetaan ideoita14.5.2015 07.00
Miten Tikkurilan jokirantaa pitäisi kehittää? Kerro ideasi yleisötilaisuudessa27.9.2014 08.00
Tikkurilan jokirannasta visioidaan Vantaan omaa olohuonetta24.9.2014 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu