Paikalliset

Lintsaajat haetaan takaisin kouluun Vantaalla

KOKEILU Koulukuraattori lähti nuorisotyöntekijöiden mukaan etsimään ja auttamaan lintsareita.

Simonkylän koulun kuraattori Tuuli Teljomaa, Aseman Lasten Mikko Riiheläinen ja Vantaan nuorisotyön Jari Vänttinen sekä harjoittelija Eva Suomalainen bongaavat pinnaavia yläkoululaisia Tikkurilan asemakeskuksessa.

Armi Suojanen

Tänään on hiljaista. Mutta on aamupäiviä, jolloin Tikkurilan matkakeskuksen asemasillalla hengailee useita yläasteikäisiä, vaikka heidän pitäisi olla koulussa. He eivät halua mennä kouluun tai viivyttelevät sinne menoa.

Lintsaaminen voi johtua monista syistä, kuten väsähtämisestä, kiusaamisesta tai vaikeuksista kotona.

Asemalle jääneitä nuoria käyvät bongaamassa muutamina päivinä kuukaudessa Vantaan kaupungin nuorisotyön erityisnuorisotyöntekijä Jari Vänttinen ja Aseman Lapset ry:n Löytävän nuorisotyöhankkeen suunnittelija Mikko Riiheläinen. Joukkoon on nyt liittynyt myös Simonkylän koulun koulukuraattori Tuuli Teljomaa.

–  Teemme myös tiivistä yhteistyötä Dixin liikekeskuksen johdon ja alueen järjestyksenvalvonnan kanssa, Riiheläinen korostaa.

Kuraattorin mukaantulo on uutta. Kokeilu alkoi helmikuussa.

– Kotona lintsaavien oppilaiden kohdalla muutosta tilanteeseen haetaan yhteistyössä vanhempien kanssa. Täältä voimme bongata niitä nuoria, jotka ovat teillä tietämättömillä, Teljomaa sanoo.

Nuoren ongelmia voidaan alkaa ratkoa, kun hänet saadaan ensin kouluun.

– Siellä vyyhti alkaa purkautua, Teljomaa tietää.

– Jos nuori on avoin ottamaan apua vastaan, häntä ei jätetä, vaan autetaan eteenpäin, Vänttinen lupaa.

Hän ja Riiheläinen ovat tehneet jalkautuvaa nuorisotyötä asemalla ja Tikkurilassa muutenkin jo vuosia, varsinkin iltaisin. Nuoret tuntevat heidät ja tulevat luontevasti juttelemaan. Teljomaa taas tunteen oman koulunsa oppilaat.

Mutta vaikka kavereita ollaankin, koulusta pinnaamista he eivät hyväksy.

– Olemme myös tiukkoja, Riiheläinen toteaa.

Vänttinen sanoo, että monilla nuorilla on aikuisen tarve, että joku kuuntelee. Myös siksi Vänttinen, Riiheläinen ja Teljomaa tekevät työtään.

–  Teinin tehtävä onkin repiä itsensä irti vanhemmistaan. On tärkeää, että nuorella on olemassa muitakin aikuisia kuin vanhempansa, Teljomaa sanoo.

Uutta yhteistyötä

Idea koulukuraattorin tulosta ammatillisen, jalkautuvan nuorisotyön mukaan sai alkunsa alueellisen verkoston tapaamisessa vuoden alussa.

Verkostoon kuuluvat kaikki nuorisotyön toimijat ja mukana on myös lähipoliisi.

Tapaamisessa tuli ilmi koulujen huoli pinnareista, joista kukaan ei tiedä, missä he ovat koulupäivänä.

Erityisnuorisotyöntekijä Jari Vänttisen mukaan lintsareiden hakemisella kouluun on tarkoitus myös herätellä vanhempia. Hän toivoo, että myös muualla Vantaalla koulut jalkauttaisivat koulukuraattorin hakemaan lintsaavat nuoret kouluun.

Lisää aiheesta: 

Vantaan nuoret tyytyväisiä nuorisotiloihin – yhteen asiaan toivotaan muutosta 15.3.2016 10.33
Juna-asemien nuorisotyöntekijät kohtaavat jopa 7-vuotiaita – "Ulkona liian vähissä vaatteissa liian myöhään"26.1.2016 14.20
Nuorisotyötä tehdään nyt juna-asemilla27.1.2016 19.12
Tikkurilaan avataan sateenkaarinuorisotila – ”Ei tarvitse mahtua tiettyyn lokeroon”18.9.2015 06.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu