Puheenaihe

Lääkäri kotisynnytyksistä: Merkittäviä riskejä

SYNNYTYKSET Kotisynnyttäjän riskinä esimerkiksi suuri verenvuoto.

Sairaalalääkärit näkevät kotisynnytyksissä merkittäviä riskejä. Kätilöopiston osaston ylilääkäri Oskari Heikinheimo ei suosittele kotisynnytystä turvallisena vaihtoehtona. Heikinheimon mukaan kyse onkin erityisesti siitä millaisen riskin kanssa ihminen pystyy elämään. Vantaan Sanomat kertoi kotisynnytysten suosiosta tällä viikolla (VS 30.3.).

– Jos jokin meneekin huonosti, kuten istukka irtoaa tai tulee raskauskomplikaatio joka olisi pystytty hoitamaan sairaalassa, pystytkö katsomaan peiliin hyvällä omallatunnolla? Heikinheimo kysyy.

Heikinheimo korostaa, että vaikka valtaosa synnytyksistä sujuu hyvin, mikä tahansa synnytys voi hetkessä muuttua ongelmalliseksi. Hän painottaa sairaaloissa olevan mahdollisuus muun muassa vastasyntyneen elvyttämiseen sekä keisarileikkaukseen.

Myös naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutila Naistenklinikalta pitää sairaalasynnytystä ennen kaikkea turvallisempana vaihtoehtona. Nuutilan mukaan hyvin suunniteltu kotisynnytys saattaa mennä ongelmitta silloin, kun kyseessä on matalan riskin raskaus ja mielellään uudelleensynnyttäjä. Lisäksi synnyttäjän on tärkeää saada valmennusta ja asianmukaista apua.

–  Näissäkin synnytyksissä voi kuitenkin tulla komplikaatioita. Komplikaatioiden hoito kotona on hyvin vaikeaa ellei täysin mahdotonta. Kysehän on kahden ihmisen turvallisuudesta, Nuutila korostaa.

Nuutila näkee riskinä muun muassa runsaan verenvuodon ja sikiön voinnin äkillisen huononemisen.

– Entäpä, jos synnytys ei edisty, pysähtyy tai tulee infektio, Nuutila luettelee.

Suunnitellut kotisynnytykset ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Nuutila arvioi pääkaupunkiseudulla kerran vuodessa synnyttäjän saapuvan suunnitellusta kotisynnytyksestä sairaalaan.

– Tarkkaa lukua on mahdotonta arvioida, sillä aina ei saada luotettavaa tietoa mikä on suunniteltu kotisynnytys tai mikä on synnytys, joka on spontaanisti kotona käynnistynyt ja vain edennyt nopeasti, Nuutila huomauttaa.

Nuutila ja Heikinheimo työskentelevät molemmat HYKS-alueen synnytyssairaaloissa. Heikinheimo muistaa vain yhden tapauksen yli 20 vuoden uransa aikana, jossa synnyttäjä saapui sairaalaan, koska suunniteltu kotisynnytys ei sujunut toivotusti.

Jos kotisynnytyksestä tuleekin lähtö sairaalaan, vastuu siirtyy sairaalalle siinä vaiheessa kun potilas astuu sairaalan ovista sisälle.

– Vastuukysymyksissä huomioidaan aina koko tapahtuma. Vastuu sairaalassa tapahtuvassa synnytyksessä on sairaalan hoitohenkilökunnalla, Heikinheimo selvittää.

Mika Nuutila ei usko, että kotisynnytykset tulevat merkittävästi lisääntymään.

– Vaikka suunnitellut kotisynnytykset viime vuosina ovat aavistuksen lisääntyneetkin, en usko suureen nousuun. Suomalaiset synnyttäjät luottavat julkiseen terveydenhuoltoomme ja haluavat synnyttää lähtökohtaisesti turvallisesti synnytyssairaalassa, Nuutila sanoo.

Myöskään Heikinheimo ei usko suunniteltujen kotisynnytysten lisääntyvän.

– Toivon suuresti, että kenenkään ei tarvitse ajatella, ettei tulisi sairaalassa kuulluksi tai nähdyksi. Teemme kaikkemme täällä potilasturvallisuuden sekä potilaiden henkilökohtaisen huomioimisen eteen, hän painottaa.

Synnytykset

Jokaisella synnyttäjällä on oikeus valita missä synnyttää.

Kotisynnytyksiä tarjoavat yksityiset palveluntarjoajat.

Julkinen puoli ei Suomessa kustanna kotisynnytyksiä.

Sairaalassa tapahtuvissa synnytyksissä vastuu on aina hoitohenkilökunnalla. Sairaalan henkilökunnan vastuu alkaa kun potilas astuu sairaalan ovista sisään, vaikka kyseessä olisi suunniteltu kotisynnytys.

Julkinen puoli näkee sairaalasynnytykset turvallisempana vaihtoehtona.

Komplikaatioiden, kuten sikiön hapen puutteen, äidin runsaan veren vuodon, hoitaminen kotona nähdään merkittävänä riskinä.

Suomessa suunnitellut kotisynnytykset ovat erittäin harvinaisia.

Suomessa syntyy vuosittain noin 60 000 lasta, joista noin 30 syntyy suunnitellusti kotona.

Kotisynnytyksiä tekevillä yksityisillä kätilöillä on ollut ennätyskiireinen kevät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kotona synnyttänyt äiti: "Painautuminen koiran turkkia vasten auttoi kipuun"29.3.2016 19.10
”Hyvä koppi!” – äiti synnytti kylpyhuoneessa suoraan aviomiehen syliin25.3.2016 13.10
Sairaala neuvoi synnyttäjää ottamaan särkylääkettä kotona – "Näin meillä toimitaan"31.3.2016 11.57
Susanna, 32, haluaa ensisynnytyksen luomuna – syvärentoutustekniikasta uusi apu24.1.2016 13.26
Äidin lihavuus mutkistaa synnytystä – 150-kiloinen synnyttäjä ei ole harvinaisuus17.9.2014 06.00
”Lääkkeetön synnytys syventää suhdetta lapseen”11.6.2013 12.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu