Puheenaihe

Kivistön kaivattu kauppakeskus jämähti valitukseen

BISNES Kivistön keskuksen rakentaminen käynnistyy ehkä vasta ensi vuonna.

Tällaiselta näyttää havainnekuvassa Kivistön uusi kauppakeskus. Kauppakeskus on keskeinen osa Kivistön aseman yhteyteen kaavailtua kaupunkikeskusta.

Arkkitehtitoimisto Cederqvist&äntti

Kivistön kaupunkikeskuksen rakennushanke uhkaa viivästyä tuntuvasti asemakaavaa koskevan valituksen takia.

Rakentaminen piti aloittaa tänä vuonna, mutta Helsingin hallinto-oikeuteen tammikuussa tehty valitus voi lykätä aloitusta ensi vuodelle, arvioi Skanskan johtaja Antti Tuomainen.

– Tällöin ykkösvaihe valmistuisi vasta 2019, eikä 2018.

Skanska, NCC, Vantaa, HOK-Elanto ja Kesko neuvottelevat pian valituksen vaikutuksesta kaupunkikeskushankkeensa aikatauluun.

Kaavasta valittaneen hämeenkyläläisen mukaan paikalle ei saa rakentaa asuntoja lentomelun takia.

– Hänen mukaansa alueella eläminen, kuten asuminen ja työnteko, on terveydelle vaarallista lentomelun takia, selvittää Kivistön kaavoituspäällikkö Lea Varpanen.

Valittajan mukaan kaupungin olisi pitänyt vaatia Finavialta uudet lentomeluennusteet asemakaavaa varten. Tällöin kaava olisi hänestä täyttänyt maankäyttörakennuslain vaatimukset uusista ja riittävistä selvityksistä.

Taustalla on Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristölupa, jonka ennusteen melukäyrät ulottuvat vuonna 2025 laajemmalle alueelle kuin maakunta- ja osayleiskaavan melukäyrät, joita Vantaa noudattaa.

– Ympäristöluvassa ei ole Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, että ennustevuoden 2025 käyriä tulisi noudattaa, Varpanen huomauttaa.

Vantaa on lausunut Helsingin hallinto-oikeudelle, että valitus on hylättävä. Oikeuden kirjaamosta arvioidaan, että ratkaisu saataneen syksyllä, sillä keskimääräinen käsittelyaika on 9,4 kuukautta. Päätökseen tyytymätön valittaja voi yhä valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos valituslupa heltiää, asian käsittelyaika on usein noin vuoden.

Kaupunkikeskus

Kivistön aseman luo kaavailtu kaupunkikeskus rakentuu kauppakeskuksesta, palveluista, bussiterminaalista, toimitiloista ja 1 000 asunnosta. Iso osa asunnoista sijoittuu 11–12-kerroksiseen Colosseumiin, johon voi tulla myös toimistoja tai hotelli.

Kauppakeskuksen 55 000 neliön ykkösvaiheeseen sijoittuvat Prisma, Citymarket, kirjasto, nuorisotila, noin 100 liikettä, terveysasema sekä tapahtuma- ja pop up -tiloja.

Suunnitelman mukaan ykkösvaihe valmistuu 2018, kakkosvaihe 2021 ja Colosseumin asunnot vaiheittain. Kakkosvaiheen myötä kauppakeskuksessa on 110 000 neliötä ja yli 125 liikettä.

Lisää aiheesta: 

Ankeat talousnäkymät uhkaavat Kivistön hypermarketteja6.12.2015 06.09
Vantaalle avataan jättimäinen kauppakeskus – tulevaisuudessa jopa Suomen suurin?6.6.2015 06.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu