Täällä syntyvät Sofi Oksasen kohutut juhlaluomukset

Aurora Raiskisen juhlapukumallit syntyvät omakotitalon yläkerrassa Viertolassa.

Johanna Erjonsalo

Juhlapukusuunnittelija Aurora Raiskista viehättää "tummanpuhuva estetiikka".

Johanna Erjonsalo

PALUUMUUTTAJA Aurora Raiskinen tuli takaisin Vantaalle, vanhaan kotitaloon. Siellä hän asuu ja ideoi juhlapukuja.

Juhlapukusuunnittelija Aurora Raiskisen, 40, työhuoneeseen noustaan puisia portaita. Vanhan omakotitalon valopöydän ääressä Raiskinen on ehtinyt tehdä töitä pari vuotta muutettuaan takaisin Vantaalle, lapsuudenkotiinsa, lähes parinkymmenen Hämeenlinna-vuoden jälkeen.

Viertolan talossa on jo ehtinyt syntyä lukuisia persoonallisia ja villejäkin juhlapukumalleja, kuten kirjailija Sofi Oksasen ja puolustusministeri Jussi Niinistön toimittajapuolison, Leena Sharman,puvut Linnan juhliin viime joulukuussa.

Sofi Oksanen on heittäytyvä ja innostuva.”

Oksanen on Raiskisen asiakkaista näkyvin.

– Hänelle on ihana tehdä! Hän on heittäytyvä ja innostuva.

Raiskinen kehuu myös sitä, että Oksanen haluaa tukea ja tuoda esiin suomalaisia vaate-, koru- ja asustesuunnittelijoita.

”Hovisuunnittelijaa” harmittaa, että mediassa Oksanen on aina vaan ”goottiprinsessa”, vaikka kirjailijan pukeutuminen on muuttunut viime vuosina. Goottileima säilyy, vaikka Oksanen pukeutuisi valkoiseen jakkupukuun niin kuin Frankfurtin kirjamessuilla 2014.

– Kenen tahansa muun päällä se ei olisi goottia, puvun suunnittelija puhisee.

Vanhassa hirsitalossa on hyvä henki luovalle työlle. Se syntyi jo silloin, kun Aurora Raiskisen vanhemmat asuivat talossa. Pukusuunnittelijan edesmennyt isä Vesa Raiskinen soitti viulua Kansallisoopperan orkesterissa.

Talon hirret entisestä Rinta-Pukkilan kansakoulusta siirrettiin Kauhajoelta Vantaalle 1980-luvulla. Keltamotien tontti oli valmiina, sen oli ostanut Auroran äidinäiti, joka työskenteli Tikkurilan Silkkitehtaalla.

Hirret ovat peräti 1700-luvulta ja tiettävästi talo oli alun perin asuinkäytössä.

Vaalea komistus on Raiskisen perheen koti jo kolmannessa polvessa. Raiskinen asuu siinä puolisonsa, pilapiirtäjä Jyrki Vainion kanssa. Samalla tontilla asuu Raiskisen äiti.

Pariskunnalla on paljon töitä eivätkä he ehdi olla pitkiä aikoja samaan aikaan kotona. Kun siellä ollaan, siitä nautitaan täysin siemauksin.

– Istun talon portailla teemuki kädessä ja nautin, Raiskinen hymyilee.

Omakotitalo pääkaupunkiseudulla ei ole taiteilijaparille itsestäänselvyys. Vuosia pienillä tuloilla elänyt pariskunta osaa arvostaa mahdollisuutta elää ja työskennellä noin 200 neliön talossaan.

– On tämä aika pähee juttu! Vainio hehkuttaa.

Kun Raiskinen ja Vainio ehtivät, he käyvät huutokaupoissa ja sisustavat kotiaan.

– Tummanpuhuva estetiikka viehättää. Olen synkiö, Raiskinen hymyilee iloisesti.

Aurora Raiskinen

Syntynyt Helsingissä 1975.

Asui lapsuutensa Viertolassa ja kävi Peltolan koulua sekä Tikkurilan lukion.

Muutti lukion jälkeen Hämeenlinnaan ja opiskeli Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuuskoulussa (nyk. Hämeen ammattikorkeakoulu) vaatesuunnittelijaksi.

Perusti Belle Modeste -korsettiliikkeen 2004, mutta on jo luopunut siitä.

Vuonna 2010 hän perusti hää- ja juhlapukujen erikoisliikkeen Revelationsin ja sen rinnalle Fitting Roomin Helsingin Töölöön 2013.

Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä