3D-tekniikka hiipii nyt hammashoitoon – luvassa halvempia hintoja

Cerec-kruunu valmistuu digitaalisesti. Vastaava hammaslääkäri Johanna Rouhiainen (oik) kuvaa potilaan hampaita 3D-kameralla, joka jäljentää hampaan muodot tietokoneelle. Etualalla vastaava hammashoitaja Kaisu Aaltonen.

Johanna Erjonsalo

Keraaminen paikka suunnitellaan valmiiksi tietokoneohjelmalla.

Johanna Erjonsalo

SUU Kalliit teknologiat hävittävät pieniä hammaslääkäriasemia. Asiakkaalle luvataan hintojen laskua.

Hammaslääkäri kuvaa potilaan suuta 3D-kameralla, joka jäljentää hampaan muodot millimetrin sadasosan tarkkuudella. Sen jälkeen hammaslääkäri suunnittelee tietokoneohjelmalla valmiiksi oikean kokoisen keraamisen paikan, joka valmistetaan jyrsimellä. Lopuksi paikka kiinnitetään hampaaseen. Tämä kaikki voi tapahtua yhdellä ja samalla vastaanotolla jopa 1–2 tunnissa.

Keraamisten paikkojen valmistaminen digitaalisesti on esimerkki uusista teknologioista, jotka mullistavat yksityisten hammaslääkäriasemien tilannetta pääkaupunkiseudulla. Pienet toimijat siirtyvät osaksi isompia ketjuja.

– Keskikokoisen vastaanoton perustaminen laitteineen maksaa puolesta miljoonasta miljoonaan euroa. Kun laitteiden tarkkuus ja laatu paranevat, hinta kallistuu, sanoo Mehiläisen suun terveydenhuollon liiketoimintajohtaja Erkki Virta.

– Hoitoteknologian kehittyminen ohjaa alan suuntaa. Investoinnit ovat niin kalliita, että pienten asemien on vaikea toimia, sanoo liiketoimintajohtaja Jarno Huurinainen Oral Hammaslääkäreistä.

Miten teknologian kehittyminen sitten näkyy asiakkaan kukkarossa?

– Hammashoito koetaan kalliiksi, vaikka tuotantokustannuksiin nähden se ei sitä ole. Kun tekniikka kehittyy, laitteiden hinnat nousevat, mikä näkyy myös asiakkaan kukkarossa. Pidemmällä aikavälillä hoitokustannukset pysyvät kuitenkin kestävämpien hoitoratkaisujen myötä kokonaisuutena alhaisempina, arvioi Virta.

– En näe, että hinnat nousevat. Uudet teknologiat myös tehostavat työtä, Huurinainen sanoo.

Suomessa on varaa laskea hintoja."

Yksityisten hammaslääkäriasemien kilpailu pääkaupunkiseudulla on kovaa. Toimijoita on paljon, isot ketjut laajenevat ja perustavat myös uusia asemia.

Mehiläinen osti Tapiolan Hammaslääkäriaseman, joka avasi juuri OmaHammaslääkäri-konseptin alla. Syksyllä avataan vastaanotto Isossa Omenassa.

Myös Oral tähyilee kauppakeskuksiin. Kampissa avattiin vastaanotto vuodenvaihteessa ja kasvua haetaan vielä Espoon ja Vantaan suunnalta.

Kampissa toimiva Megaklinikka on lähtenyt kilpailuun kuukausimaksullisella mallilla, jossa asiakas saa kiinteätä 14,99 euron maksua vastaan käydä hammaslääkärissä niin usein kuin haluaa. Sopimus pitää sisällään perushammashoidon.

Toimitusjohtaja Christoffer Nordströmin mukaan malli on osoittautunut suosituksi.

– Suomessa on varaa laskea hintoja, täällä tehdään esimerkiksi vähemmän implantteja kuin naapurimaissa. Toki se vaatii volyymia ja tehokkuutta toimintaan, Nordström sanoo.

Megaklinikka on lähtenyt uudistamaan myös palveluprosessia. Aikaa varaava asiakas saa tunnin ikkunan, jossa hoito alkaa. Puoli tuntia ennen hoidon alkua tulee viesti. Yhdellä kerralla voidaan tehdä kaikki se hoito, jonka potilas tarvitsee ja haluaa, lyhyestä tarkastuksesta useampaan paikkaan ja hammaskiven poistoon.

– Toimintamallimme vaatii niin suuria asiakasmääriä, että Suomesta niitä ei yksityisellä sektorilla löydy pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Siksi tähyämme ulkomaille, Nordström sanoo.

Yhdestä asiasta Huurinainen, Nordström ja Virta ovat samaa mieltä: suomalaisten hampaissa riittää hoidettavaa.

– Jotta tilanteeseen saataisiin korjaus, pitäisi siirtyä paikkaamisesta ja korjaamisesta ennaltaehkäisevään toimintaan. Silloin kustannuksetkin pysyvät maltillisina, Virta sanoo.

Suun terveydessä suomalaiset kuuluvat Itä-Eurooppaan

Vain joka toinen mies harjaa hampaansa kahdesti päivässä. Naisista näin tekee 80 prosenttia.

Reikiintyneitä hampaita on lähes joka viidennellä aikuisella.

Iensairauksia on kahdella kolmasosalla miehistä ja yli puolella naisista.

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaisten suun terveys jää kauas jälkeen muista Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta.

Lähde: Suomen hammaslääkäriliitto.
Written by:

Minna Airamaa

Ota yhteyttä