Puheenaihe

Tv-kasvot lahjoittavat ravintolansa hävikkiruokaa köyhille

APU Enbuskea ja Hyppöstä avustaneen turkkilaisen Mehmet Özkanin ravintola jakaa ylijäämäruokaa. Ruuat tekee ”Kauhukeittiön” kokki.

Sapuscan keittiömestari Pasi Rönkkö ja omistaja Mehmet Özkan esittelevät ylijääneitä lounasruokia. Hävikkiruokaa kertyy lounasravintolassa noin 5–10 kiloa joka arkipäivä.

Päivi Tuovinen

Kun kello tulee 13.45 ja sulkemisaika lähestyy, lounasravintola Sapuscassa odotellaan hävikkiruuan hakijoita.

– Tänään jää yli tavallista enemmän ruokaa: noin 100 kuhafilettä, 100 maksapihviä, salaattia, muusiakin, arvioi myyrmäkeläisravintolan omistaja Mehmet ”Memo” Özkan.

Sapusca on lahjoittanut hävikkiruokaa köyhille perheille arkipäivisin toissa perjantaista lähtien.

– Toistaiseksi ruokaa on hakenut vasta kolme perhettä. Jaossa on ollut esimerkiksi härkäpataa, possunpihvejä ja lohta.

Hävikkiruokaa kertyy Sapuscassa päivittäin noin 5–10 kiloa, eli 50–100 euron edestä.

– Sillä ruokamäärällä ruokkisi 20 henkeä, Özkan laskee.

Joku saattaa muistaa Özkanin insertit 2000-luvun tv-showsta Hyppönen Enbuske Experience. Ravintolasta löytyy toinenkin ex-tv-hahmo, sillä toisena keittiömestarina häärii Hell´s Kitchen Suomi -sarjassa kolmanneksi yltänyt Pasi Rönkkö.

Viisi viime vuotta Sapuscaa pyörittänyt Özkan on nähnyt läheltä ihmisten talousahdingon syvenemisen.

– Asun Myllypurossa ja näen siellä leipäjonon joka toinen päivä. Ruokaa saattaa jonottaa 500–700 ihmistä. Jonon näkeminen tekee pahaa. Ajattelin, että minun on tehtävä jotain ja päätin, että ravintolamme alkaa antaa ruokaa ilmaiseksi köyhille.

Özkan on itsekin kokenut kurjuutta aikoinaan Turkissa, josta hän muutti Suomeen 23 vuotta sitten.

– Perheeni asui vuokralla ränsistyneessä kerrostaloasunnossa. Jos rikkaat sukulaiset eivät olisi auttaneet, olisimme olleet pulassa.

Özkanista on nurinkurista, että samalla kun osalla suomalaisista ei ole varaa ruokaan, ravintoloissa heitetään paljon annoksia jäteastiaan.

–  Toivon, että muut ravintolat ottavat meistä mallia ja jakavat rohkeasti hävikkiruokaa oman alueensa ihmisille.

Sapuscan tarjonta on suomalaista kotiruokaa, ”kevyellä turkkilaisella twistillä”. Tarjolla on päivittäin liha-, kasvis- ja kalavaihtoehtoja. Tänään tiskiltä on saanut kuhaa, maksapihvejä, täytettyjä paprikoita ja hernekeittoa.

Lounaita loihtivat keittiömestarit Rönkkö ja Jouni Julin ovat mielissään siitä, että ravintola tarjoaa ylijäämäruokaa apua tarvitseville. Sääntö-Suomikaan ei tätä kiellä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ravintola voi lahjoittaa hävikkiruokaa joko hyväntekeväisyysjärjestön kautta tai suoraan kuluttajalle.

Kun Sapuscan ovet lukitaan kello 14, suurin osa ylijäämäruuista on henkilöstön harmiksi heitettävä roskikseen, koska kukaan ei hakenut annoksia. Vain tuoreita raaka-aineita voi pakastaa ja käyttää uudestaan.

Ravintola on ilmoittanut ruoka-avustaan Facebookin Myyrmäki-sivuilla. Özkan uskoo, ettei sana ole vielä kiirinyt kaikille apua tarvitseville.

Wanda’s antaa ruokaa seurakunnalle

Myös myyrmäkeläisravintola Wanda’s Kitchen & Lounge lahjoittaa hävikkiruokaa.

Aukeamisestaan 18.3. alkaen ravintola on antanut ruokaa Liesikappelille eli Myyrmäen helluntaiseurakunnalle useita kertoja viikossa. Liesikappeli jakaa pastat, lihat, leivät, salaatit ja muut ruuat niitä eniten tarvitseville.

– Tuntuu pahalta heittää ruokaa roskiin, toteaa ravintoloitsija Tomi Puikkonen.

Wanda’sissa kertyy hävikkiruokaa päivittäin 25–30 euron edestä. Viikoittain naapuriin Liesikappelille annetaan 50–100 annosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Uusi sovellutus näyttää lounaat kännykässä – Hävikkiruokakauppa kasvaa vauhdilla6.4.2016 15.10
Hävikkiruokaravintola tuplaa toimintansa - uudet toimipisteet käyttöön tällä viikolla1.4.2016 15.46
Nyt sitä voi kokeilla: Hävikkiruokaravintola avaa Kalliossa1.3.2016 14.00
Hämeenkylässä loihditaan lounas hävikkiruuasta23.1.2016 07.37
Hävikkiviikon karut luvut – ruokaa roskiin viikon aikana yli 25 000 euron edestä26.10.2015 19.00
Hävikkiruokaa jaetaan Vantaalla tonnikaupalla joka viikko12.9.2015 07.00
Tämä elintarvikejätti lähtee mukaan hävikkiruuan jakeluun Vantaalla9.9.2015 14.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu