Ruoka

Onko tässä vapun uusi herkkuhitti? Tippamunkit yhdistävät tippaleipien ja munkkien parhaat puolet

Tippamunkeissa on aineksia vappuhitiksi. Niiden tärkein valtti on maku, mutta hauskoilla muodoillakin on mahdollisuutensa.

Tiina Kovanen-Bergman

Jos aivan rehellisiä ollaan, eivät suomalaiset perinnemunkit koostumuksensa puolesta oikein pärjää kansainvälisille serkuilleen, kuten espanjalaisille munkkitangoille eli churroille.

Perinteiset vappumunkit ovat herkullisia heti valmistuttuaan, mutta jo muutaman tunnin päästä ne tuppaavat maistumaan kuivilta. Tippaleivät sitä vastoin pysyvät päivätolkulla tarjoilukelpoisina, mutta harva niitä haluaa montaa rouskutella. Näistä mietteistä syntyi idea kahden vappuherkun yhdistämisestä tippamunkeiksi.

Tippamunkkien hienous on pehmeän maun ja kuohkean koostumuksen ohella helppoudessa. Taikinaa ei tarvitse kohottaa, joten se on heti valmis paistettavaksi. Erittäin löysän taikinan voi pursottaa kattilaan haluamaansa muotoon.

Pitkulaisen tippamunkin ohuet kiekurat paistuvat tippaleipämäisiksi, kun keskiosa jää munkkimaiseksi.

Ja mikä parasta, munkkien paistaminen voi olla osa illanviettoa. Jokainen vapunjuhlija voi esimerkiksi paistaa oman tippamunkkinsa itse ja ennustaa sen muodosta tulevan kesän kulun uudenvuoden tinojen tapaan.

Jos sokeroidut tippamunkit tarjoillaan vielä suklaadipin ja mansikoiden kanssa, munkkielämys on aika lähelle täydellisyyttä.

Tippamunkit

noin 20 kpl

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
1 dl maitoa
50 g voita

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

Pinnalle:
1dl sokeria

Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon maito ja kananmunat. Vatkaa voimakkaasti.

Ota toinen kulho ja sekoita taikinan kuivat aineet siinä keskenään. Lisää ne taikinaan.

Kuumenna öljy kattilassa 170 asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun pieni paahtoleivän palanen ruskistuu siinä minuutissa.

Laita taikina pakastepussiin ja leikkaa yksi kulma auki noin puolen senttimetrin mitalta.

Valuta pussista taikinaa kuumaan öljyyn noin 10 senttiä pitkinä pötköinä ja kiekuroina. Paista munkkeja molemmin puolin noin 1,5 minuuttia.

Nosta tippamunkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Anna enimmän rasvan valua pois. Pyöräytä tippamunkit sokerissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu