Puheenaihe

Viljelyleirillä lapset pääsevät peltotöihin – "Ruoka ei tule kaupasta, vaan maasta"

KESÄLEIRI Ensimmäistä kertaa järjestettävällä leirillä on takuuvarmasti sormet mullassa ja kumpparit savessa.

Ruokaosuuskunnan jäsen Olli Repo toivoo lasten löytävän leirillä kasvattamisen ilon. – On tärkeää ymmärtää mistä ruoka tulee.

Marika Lumme

Ruokaosuuskunnan pellolla Korsossa kypsyvät jo valkosipulit, joiden varsia pääsevät maistelemaan kesäleiriläiset. Herttoniemen ruokaosuuskunta järjestää hallinnoimallaan pellolla ensimmäisen viljelyleirin lapsille ja nuorille. Ideaa on kypsytelty muutama vuosi ja nyt on aika toteutukselle.

– Leirillä lapset oppivat, että ruoka ei tule kaupasta vaan maasta ja että ruokaa voi kasvattaa itse. Luonnossa oleminen synnyttää lapsille elämän pituisen luontosuhteen. Jatkossa heillä on paikka jossa mieli lepää, kertoo leirin tuottajana toimiva Olli Repo.

Päiväleiri on tarkoitettu 7–12–vuotiaille, joilla sormet ovat takuulla mullassa ja kumpparit savessa.

– Leirillä lapset pääsevät kylvämään ja istuttamaan taimia. Lisäksi leikitään, tehdään linnunpelättimiä, rakennetaan majoja ja muun muassa tutustutaan luonnossa kasvaviin villivihanneksiin, Repo selvittää.

Lapset nauttivat päivittäin luomuaterian. Leiri järjestetään kesäkuun puolivälissä, joten Repo ennakoi varhaisperunoiden, raparperin, retiisin ja salaatin olevan tuolloin jo maisteltavissa.

Revon mukaan leirille on tilausta.

– Harvalla on enää maalla sukulaisia, jonne lapset pääsisivät kesällä. Lapsilta häviää kosketus ruuantuotantoon ja maanviljelyyn. Tunnistetaanko enää raaka-aineita? Repo pohtii.

– Haluamme myös helpottaa ihmisten arkea. Monet aikuiset ovat kesäkuussa töissä ja lapset kesälomalla. Kaupunkilaisten oma pelto voi tarjota koululaisille mielekästä tekemistä, hän jatkaa.

Leirille on vielä muutama paikka vapaana. Jos kysyntää on paljon, harkitaan toisen leirin järjestämistä elokuulle.

– Suunnittelemme tuleville vuosille isovanhempien ja lasten yhteistä leiriä, Repo paljastaa.

Viljelyleiri järjestetään 13.–17.6. klo 9–16 kaupunkilaisten omalla pellolla Korsossa.

Vielä vapaita paikkoja leireille

Vantaalla järjestetään useita leirejä lapsille ja nuorille ensi kesänä.

Vantaan kaupungin koululaisten liikuntaleireille on muutamia vapaita paikkoja. Myös Vantaan nuorisopalvelut järjestävät kesäleirejä.

Tiedekeskus Heurekan Tiedeleireille on vapaita paikkoja heinäkuulle. Kesäkuun kahden ensimmäisen viikon leiripaikat myytiin muutamassa minuutissa.

Vantaan seurakunnat järjestävät kuusi leiriä, joista valtaosa on täynnä. Seurakunta järjestää leirejä myös yhteistyössä Vantaan NMKY:n kanssa.

Vapaita leiripaikkoja kannattaa tiedustella myös eri seuroista ja yhdistyksistä, jotka järjestävät useita leirejä lapsille ja nuorille tulevana kesänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Älä mokaa kesälomaasi tämän takia1.3.2016 13.10
Huono Äiti lupaa: Näillä nikseillä kesäloma onnistuu2.6.2015 05.30
Lapsilta kuukausi pois kesälomasta – raju ehdotus kouluneuvokselta12.5.2015 08.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu