Puheenaihe

VS selvitti: Koulurauhaa kauppaa nyt tuomittu talousrikollinen

BISNES Koulurauhaa-lehden taustahahmo syyllistyi aiemmin talousrötöksiin pyörittäessään toista koulukiusauslehteä.

Koulurauhaa-lehdellä on myös auttava puhelin, johon koulukiusatut voivat soittaa. Ruutukaappaus lehden nettisivuilta.

ruutukaappaus

Oletko saanut puhelun koulukiusaamista vastaan toimivasta Koulurauhaa-lehdestä, joka myy aktiivisesti julkaisuaan ja kertoo laajentavansa tilausrahoilla auttavan puhelimensa aukioloa? VS selvitti, mistä on kysymys.

Lehteä ei pyöritä yhdistys, vaan taustalta löytyy liiketoimintaa. Kaupparekisterin mukaan lehden kustantamisesta vastaavat KR Kustannus Oy ja Zendra Oy. Molemmat toimivat samassa Helsingin Yrjönkadun osoitteessa.

Zendran hallituksen vastuuhenkilö ja ainut jäsen Markku Lax on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa lukuisista 1990–2000-luvuille ajoittuneista talousrikoksista. Osa helsinkiläismiehen rötöksistä liittyy koulukiusaamisen vastaisen taistelun varjolla tehtyihin huijauksiin.

Nettisivustolla ainoaksi kustantajaksi on merkitty KR Kustannus, jonka hollantilainen vastuuhenkilö Harry van Woerden on ollut aiemmin esillä Flexcard Oy:n edustajana. Hän on kiistänyt julkisuudessa väitteet, joiden mukaan Flexcard lähettää perusteettomia laskuja.

Vuonna 2009 Lax sai käräjäoikeudessa 2,5 vuotta vankeutta törkeästä petoksesta ja muista talousrikoksista. Tekoihin hän syyllistyi 2003–2007 edustaessaan Moneka Oy:tä.

Mies ja hänen silloinen yhtiökumppaninsa erehdyttivät puhelimitse noin 6 600:aa asianomistajaa lahjoittamaan hyväntekeväisyyden nimissä noin 355 000 euroa.

Asianomistajat tilasivat koulukiusaamisesta kertovan Kitu-lehden ja luulivat, että tilausrahat käytetään pääosin kiusattujen lasten ja nuorten auttamiseen Kiusattujen Tuki -yhdistyksen kautta. Todellisuudessa vain noin 38 000 euroa kerätyistä 355 000 eurosta meni yhdistykselle.

Käräjäoikeus määräsi miehen, yhtiökumppanin ja Monekan menettämään valtiolle yhteisvastuullisesti rikoshyötynä 313 000 euroa.

Helsingin hovioikeus lievensi kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen myöhemmin vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi. Hovioikeuden päätöksessä Laxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

Hovioikeus arvioi, että pelkästä törkeästä petoksesta rangaistus olisi vuosi ja kaksi kuukautta vankeutta. Muut Laxin syyksiluetut rikokset huomioon ottaen hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus on vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta. Vankeustuomion lieventämiseen ehdolliseksi vaikutti se, että Lax oli tuomittu kaksi kertaa aiemmin rikoksista, joiden tekemisestä oli kulunut yli kymmenen vuotta.

Kitu-lehden päätoimittajana toimi Esko Leipälä, joka on nyt Koulurauhaa-lehden päätoimittaja.

– KLR Kustannuksen edustaja pyysi minua päätoimittajaksi. Van Woerdenin KR Kustannus osti velkaantuneen KLR Kustannuksen noin vuosi sitten, ja saan palkkani häneltä. Zendraa tai Laxia koskevista kuvioista en tiedä mitään, Leipälä vakuuttaa.

Lax kertoo VS:lle olevansa Koulurauhaa-lehdessä "töissä", mutta hän ei halua tarkentaa toimenkuvaansa.

Lehti ilmoittaa käyttävänsä tilaustuoton pääosin koulukiusattujen hyväksi. VS:n tietojen mukaan puhelinmyyjä on kertonut, että 80 prosenttia tilausrahoista menee kustantajan kiusattujen hyväksi tekemään työhön ja 20 prosenttia palkkoihin. Myyjä on sanonut, että iso osa työtä on valtakunnallinen auttava puhelin, jonka päivystäjät auttavat kiusattuja. Samalla on kerrottu, että puhelin oli aluksi 2011 auki kahtena arkipäivänä, mutta nyt se palvelee joka arkipäivä ja aukioloa aiotaan laajentaa viikonlopulle.

 

Juttua tarkennettu 6.5. 2016 kello 13.43: Helsingin käräjäoikeuden Markku Laxille vuonna 2009 antama kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdoton vankeusrangaistus lievennettiin Helsingin hovioikeudessa vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseksi vankeustuomioksi. Hovioikeuden päätöksessä Laxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

 

"Nuoruuden kömmähdyksiä"

Zendran Markku Lax, 55, kertoo, että KR Kustannus vastaa Koulurauhaa-lehden kustantamisesta.

Hänen mukaansa noin vuosi sitten lopetettu KLR Kustannus muutti maaliskuussa 2016 nimensä Zendraksi, eikä sillä ole toimintaa.

Lax vakuuttaa, ettei lehti toimi vilpillisesti. Mies kuittaa aiemmat talousrikoksensa "nuoruuden kömmähdyksiksi". Hän kysyy, eikö rikoksista tuomittu voi tehdä parannusta.

– Minulla ei ole mitään salattavaa, Lax toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu