Puheenaihe

Hävetkää!-kohugraffitin tehnyt taiteilija maalaa nyt Jeesus-aiheisen alttaritaulun

TAIDE Jeesus piknikillä -graffititeosta aiotaan käyttää Myyrmäen monttumessussa ja muissa tapahtumissa.

Pete Hende Niemisen teos valmistuu ensi viikolla. Valmis graffitialttaritaulu voidaan purkaa osiin ja siirtää paikasta toiseen.

Tuomas Massinen

Hävetkää!-kohugraffitista tunnetuksi tullut graffititaiteilija maalaa nyt Jeesus-aiheisen graffitialttaritaulun Vantaankosken seurakunnalle. Pete "Hende" Nieminen vastasi myöntävästi, kun 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä seurakunta tarjosi hänelle työtä.

Helsinkiläismiehen Jeesus piknikillä on moderni mukaelma Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen -teoksesta, joka esittää Jeesusta ja kahtatoista opetuslasta.

Ensin Nieminen teki lyijykynäluonnoksen, ja viime viikolla spraymaalin käry valtasi Myyrmäen kirkon verstaan. Keskiviikkona teos oli 60-prosenttisesti valmis.

– Vielä pitäisi esimerkiksi maalata hahmoille hiuksia ja värjätä vaatteita.

Pienen työpalkkion saavan taiteilijan mukaan hahmot ovat taviksia, jotka ovat Jeesuksen kanssa piknikillä Myyrmäen väliaikaisessa tapahtumapaikassa, montussa.

– Taulussa on myös poikani, joka räplää älypuhelinta.

Kirkkoherra Hannu Pöntisen mukaan teosta käytetään ensin monttumessussa Suvivirren sunnuntaina 29. toukokuuta.

– Graffitin muotokieli sopii monttuun, sillä sen ympäristössä on paljon graffititaidetta. Teos yhdistää hyvällä tavalla sen, että ehtoollisessa on kyse yhteydestä ja yhteisön voimasta.

Jeesus piknikillä -taulusta tulee lähes viisi metriä leveä teos, joka voidaan purkaa osiin ja siirtää paikasta toiseen. Sitä on tarkoitus käyttää eri tapahtumissa.

Monttumessun jälkeen taulu viedään kirkon väliaikaiseen nuorisotilaan Patotielle kirkon sisäilmaremontin takia.

Teosta aiotaan käyttää muun muassa Helsinki Priden puistojuhlassa 2. heinäkuuta ja Vantaan herättäjäjuhlilla Myyrmäen urheilupuistossa 8.–10. heinäkuuta.

Nieminen tunnetaan Vantaalla etenkin Hävetkää!-maalauksesta, jonka hän teki graffitiartisti Deoksen kanssa. Kolmen vantaalaismiehen kasvot ja Hävetkää!-tekstin sisältänyt kohugraffiti kommentoi karulla tavalla Vantaan Sanomien tammikuista juttua, joka kertoi Myyrmäen urheilupuistoa hallinnoivan kaupungin yhtiön vallankäyttäjien törsäilystä.

Nieminen on harrastanut graffititaidetta vuodesta 1988. Hän on tehnyt myös alttaritaidetta aiemmin. Tuhopoltossa palaneeseen Kaivokselan kirkkoon hän maalasi Kaivokselan Jeesus -graffitin, kun kirkon purku oli käynnissä.

Sopiiko graffiti kirkkoon?

Kyllä
75% (33 ääntä)
Ei
25% (11 ääntä)
Ääniä yhteensä: 44

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Herättäjäjuhlien sukat viestivät Vantaasta7.2.2016 20.10
Katso kuva: Vantaan urheilupomojen sikailusta tehtiin graffiti – "Hävetkää!"25.1.2016 11.32
Vantaan graffitisotku: Nyt puhuu graffitin tekijä27.1.2016 20.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu