Puheenaihe

Asiantuntijat: Mansikan satokausi voi jäädä normaalia lyhyemmäksi – tässä syy

TALOUS Kuluttaja hyötyy hintojen nopeasta laskusta, mutta viljelijä ei.

Vaikka mansikkasadosta povataan melko normaalia, sesonki voi olla tavanomaista lyhyempi.

Päivi Tuovinen

Mansikan satokausi käynnistyi kesäkuun alussa, kun kasvihuoneessa ja harson alla kasvatetut marjat tulivat markkinoille.

Satokausi on aikaisen kesäntulon vuoksi edelleen pari viikkoa edellä normaalista, vaikka viime viikkojen viileä ja sateinen sää on hidastanut marjojen kypsymistä.

Vaikka mansikkasadosta povataan melko normaalia, sesonki voi olla tavanomaista lyhyempi.

Ilman harsoa kasvaneiden mansikoiden poiminta alkaa nimittäin sekin tällä viikolla, eli mansikka kypsyy poimittavaksi sekä harson alta että avomaalta lähes samaan aikaan, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ennakoi.

Tämän vuoksi mansikan kokonaissadon ennakoidaan jäävän tänä vuonna 11–12 miljoonaa kiloon eli miljoona kiloa keskiverrosta.

Lyhyt satokausi voi yllättää osan kuluttajista, mutta laskee toisaalta mansikan hintaa tavallista nopeammin.

Hinnat ovat korkeimmillaan satokauden alussa, mutta putoavat heti, kun pääsato valmistuu.

– Kauden ensimmäisistä mansikoista kuluttaja maksaa tuplasti sen, mitä viljelijä saa, marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska kuvaa.

Mansikkaa myydään Suomessa keskimäärin yli 14 miljoonaa kiloa vuodessa. Pimlada Pellikalla oli tarjolla kuluvan satokauden herkkua Peltolan torilla Tikkurilassa.

Syrjäseuduilla saa ostettua mansikkaa käytännössä samalla hinnalla kuin Helsingissä."

Kuinka paljon viljelijä saa mansikkakilosta, riippuu sesongin aikana siitä, miten ja kuka mansikan myy.

– Eurojen jakajien määrä on sidoksissa siihen, myydäänkö mansikkaa välittäjien tai tukkujen kautta, suoramyyntinä, suoraan tilalta kuluttajalle vai esimerkiksi itsepoimintana.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: vaikka kaupallinen mansikanviljely loppuu Suomessa Kainuun korkeudelle, kuljetuskuluilla ei pitkien välimatkojen maassa ole suurta merkitystä.

– Syrjäseuduilla saa ostettua mansikkaa käytännössä samalla hinnalla kuin Helsingissä, Tanska sanoo.

Joko maistoit Cleryä?

Suomessa mansikkaa viljellään 1 133 tilalla.

Ylivoimaisesti suosituin viljelylajike on perinteinen Polka.

Seuraavaksi suosituin lajike on muutama päivä ennen Polkaa kypsyvä Sonata.

Aikaisista mansikoista suosituin on Honeoye, uutena haastajana pinnalle on noussut italialainen varhaislajike Clery.

Myöhäissesongin suosikit ovat Salsa ja Malwina.

Mansikkaa myydään keskimäärin 14,4 miljoonaa kiloa vuodessa.

Tästä potista ulkomaisen mansikan osuus on noin 2 miljoonaa kiloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Viikon vinkki: Tee mansikasta grillikastike kanalle21.6.2016 23.07
Kotimainen mansikka kypsyy etuajassa – "juhannuspöytään koko maassa"13.6.2016 15.14

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu