Paikalliset

Tarroilla soditaan koirankakkaa vastaan

Koirien jätösten keräämistä yritetään helpottaa Vantaalla.

Pekka Salonen

Koirankakkakeskustelu on käynyt ajoittain kuumana Vantaan Sanomien ja muiden välineiden nettisivuilla.

Jalkakäytäviä reunustavat koiranjätökset suututtavat kansalaisia.

Vantaan kaupunki tarjoaa pienen myönteisen vaihtoehdon vellovaan sananvaihtoon. Kaupunki on lähtenyt vastustamaan tarroilla koirankakkaa.

Ympäristökeskus on liittynyt koirankakkaroskiskampanjaan ja kustantanut 500 tarraa, joita jaetaan ilmaiseksi. Roskiksilla yritetään saada jätöksiä kuriin.

Sekajäteastiaan tarkoitetun tarran voi noutaa maksutta Vantaan kaupungin eläinlääkäriltä, osoitteesta Pakkalankuja 5.

Vantaalaiset voivat laittaa roskikseensa tarran, jolla ohikulkevalle koiranomistajalle annetaan lupa pudottaa solmitun koirankakkapussinsa roska-astiaan. Näin koirankakkaroskistarroilla mahdollistetaan koiranulkoiluttajille lisää roska-astioita kadunvarsi- ja puistoroskisten lisäksi.

Kampanjalla kaupunki haluaa olla mukana tukemassa hyvää ideaa, jolla voidaan parantaa lähiympäristön viihtyisyyttä.

Jokaisella on vastuu asuinympäristönsä siisteydestä. Tarroilla koirankakkoja ohjataan niille kuuluvaan paikkaan.

Ympäristökeskus toivoo pientalojen asukkailta suopeaa asennetta kampanjaa kohtaan ja koirantaluttajilta siisteyttä käytössä.

Ympäristökeskukselle asiaa ehdotti Ruskeasannalla asuva Karita Häkkinen ja labradorinnoutaja Pumpu.

Häkkisen mukaan Ruskeasannassa on vain muutamia roskiksia ja kakkapussia joutuu kantamaan kotiin asti.

Hän oli havainnut, että monelle koiranomistajalle kakkojen raahaaminen koko lenkin ajan oli liian suuri vaiva ja jätökset jäivät usein pientareille.

Pyöreän vihreän koirankakkaroskistarran idean kehittivät Nokialla asuvat koiranomistajat Johanna Hulkko ja Jussi Kallioniemi. He havaitsivat, että jäteastioita on asuinalueilla paljon, mutta toisten roskiksia ei saanut luvatta käyttää.

Tarran kehittäjät arvelivat, että luvallisten kakkapussin jättöpaikkojen lisääminen edesauttaisi jätösten pois keräämistä, joka järjestyslain mukaan kuuluu koiranomistajille.

Tarralla merkityn roskiksen voi halutessaan käydä rekisteröimässä osoitteessa www.koirankakkaroskis.fi. Tällöin roskiksen sijainti näkyy myös internetissä näkyvällä kartalla.

– On hienoa, että kaupunki on lähtenyt mukaan palvelun levittämiseen. Nyt tarvitaan koiranomistajien omaa aktiivisuutta, toteaa yksi aiheesta innostunut vantaalainen.

Hän toivoo, että mahdollisimman moni koiranomistaja ottaisi tarran omaan sekajäteastiaansa.

– Toiseksi säntillisesti kakkakasat keräävien koiranomistajien kannalta olisi hienoa, jos näin kevätaikaan olisi jokin myönteinenkin juttu koirankakkakeskusteluun.

Oman roskiksen merkitseminen koirankakkaroskikseksi puhdistaa asuinalueen haisu- ja sotkutilannetta takuulla yleisöosastokirjoituksia paremmin.

Ottaisitko Sinä tarran roskikseesi? Ota kantaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu