Makumaailma

Hävikkiruuan ostaminen ravintoloista ei innosta Vantaalla – "Kukaan ei tule hakemaan"

RUOKA Vain yhdessä ravintolassa hävikkiruokaa tullaan hakemaan aktiivisesti sovelluksen kautta.

Sovellusta kokeiltiin aikaisemmin kesällä Tikkuri Steak House -ravintolassa. Toiminta lopetettiin, kun ravintola muutti lounaansa buffetista à la carteksi. Kuvassa työntekijä Cayhen Seviam.

Mika M. Niskanen

Kukaan ei tule hakemaan roskiin menevää ruokaa ja se harmittaa Ruixing Tania.

Tan omistaa Tikkurilassa ravintola Hao Kingin, jossa on kokeiltu jakaa hävikkiruokaa tavallista halvemmalla hinnalla käyttämällä älypuhelinsovellusta nimeltä ResQ.

Ihmiset eivät ole löytäneet paikalle. Sovellusta on kokeiltu, koska ruoan heittämistä biojätteeseen halutaan välttää.

– Laitamme ilmoituksia, mutta kukaan ei tule hakemaan, Tan harmittelee.

Neljä ravintolaa käyttää Vantaalla ResQ-sovellusta, mutta ainoastaan yhdessä homman kerrotaan kulkevan.

Tikkurilan keskustan Tamarin-ravintolassa ruoka-annoksia tullaan hakemaan päivittäin jopa 4–6. Yrittäjä Supattra Nantharat arvioi, että säästöä tulee kuukaudessa satoja euroja.

– Tässä saa myytyä ruoan, vaikka tulisi tehtyä liikaa, kertoo Nantharat.

Käytännössä ravintola pakkaa ylijäävän ruoan annoksiksi lounasbuffetista ja ilmoittaa niistä sovelluksella. Tämän jälkeen ihmiset saapuvat hakemaan annoksia tavallista edullisemmalla hinnalla.

Muissa ravintoloissa asia ei ole kuitenkaan innostanut.

Ravintola Taimi koitti sovellusta ensimmäisenä Vantaalla, mutta huhtikuusta lähtien ainoastaan 11 prosenttia tarjotuista annoksista on saatu myytyä.

– Näyttää siltä, etteivät ihmiset ole löytäneet palvelua, sanoo myyntivastaava Kapui Lau.

Sama tilanne ilmeni lisäksi Tikkuri Steak Housessa, joka koitti sovellusta muutaman viikon ajan aikaisemmin kesällä.

Tan kertoo, että puolestaan sisar-ravintolassa Helsingissä sovellus toimii – asiakkaita riittää hakemaan hävikkiruokaa.

ResQ:n toimitusjohtaja Tuure Parkkinen kertoo, että ongelma Vantaalla on kaupunkirakenne – yksittäisellä tiiviillä alueella ei asu riittävästi sovelluksen käyttäjiä.

Parkkisen mukaan tilanne saattaa muuttua. Käyttäjämäärät kasvavat ja joissakin keskuksissa muutos voi tapahtua jo pian.

Ravintoloiden mukaan hävikkiä ei suuria määriä kuitenkaan synny. Lau kertoo, että esimerkiksi ravintola Taimessa vakio-asiakkaat myös tietävät tulla hakemaan hävikkiruokaa.

Hävikkiruoka

Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, eli 20–30 kiloa henkeä kohti.

Kotitalouksista roskiin päätyvän ruokajätteen päästöt vastaavat 100 000 henkilöauton ilmastovaikutusta vuosittain.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa 29.8.–4.9.

Lähde: Ilmastokatu-hanke

Lisää aiheesta: 

Lidl uudenlaiseen yhteistyöhön – lahjoittaa hävikkiruokaa Vantaalle29.8.2016 16.41
Rumia porkkanoita ja liian käyriä kurkkuja – hävikkiravintola aukesi Lapinlahden sairaalaan17.6.2016 10.58
Tv-kasvot lahjoittavat ravintolansa hävikkiruokaa köyhille27.4.2016 06.15
Uusi sovellutus näyttää lounaat kännykässä – Hävikkiruokakauppa kasvaa vauhdilla6.4.2016 15.10
Ylijäämäruuan jako alkoi onnistuneesti – tekijä sai palkkioksi käsisuudelman18.8.2014 14.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu