Paikalliset

Seinähulluus leviää Myyrmäestä – Vantaalle tulee uusia katutaidekaupunginosia

TAIDE Taidemuseon suurprojekti tuo kaksitoista jättimaalausta neljän kaupunginosan rakennuksiin.

Tässä komeilee Artsin seinämaalaus Myyrmäessä. Vastaavanlaisia taideteoksia loihditaan lähivuosina myös Hakunilaan, Koivukylään ja Länsimäkeen.

Tuomas Massinen

Tätä se nyt on! Vantaan taidemuseo Artsi julistaa näyttävästi modernin katutaiteen hienoutta, "seinähullujen" sanomaa.

Lokakuussa käynnistyvä Seinähullu Vantaa -hanke tuo neljään kaupunginosaan kaksitoista jättimuraalia eli isoa seinämaalausta.

Eikä kyse ole nyt mistään likaisesta töhrytusinasta, vaan taiten suunnitelluista taideteoksista.

Suomen Kulttuurirahasto myönsi projektille äskettäin 180 000 euroa, ja kohta pannaan taiteilijoiden ja työryhmien hihat heilumaan – ja asukkaidenkin.

Graffitit ovat värittäneet aloituskohteeksi valittua Myyrmäkeä jo vuosia, ja nyt Artsi tahtoo perustaa kolme uutta katutaidekaupunginosaa, joissa asukasaktiivisuus jyllää.

Katutaide levittäytyy myös Hakunilaan, Länsimäkeen ja Koivukylään. Näihin 60- ja 70-lukujen lähiöihin tulee kolme seinämaalausta kuhunkin.

– Teokset sijoittuvat kaupunkikuvaan loogisen, helposti käveltävän etäisyyden päähän toisistaan, kuvaa Artsin johtaja Kati Huovinmaa.

Ensimmäisen vuoden teokset ovat ulkomaisten mestareiden luomuksia, ja toisen vuoden teoksista vastaavat kotimaiset taiteilijat ja asukkaat. Ulkomaalaistaiteilijoiden trio loihtii kolme Myyrmäen muraalia ensi kesänä.

– Tavoite on, että Myyrmäen katutaidekaupunginosa kiinnostaa entistä laajemmin myös ulkomaista mediaa, Huovinmaa sanoo.

Hakunilassa toteutetaan ensi kesänä kaksi kansainvälistä muraalia ja yhteisötyö, johon hyödynnetään asukkaiden työpajoissa tarjoamia ideoita. Länsimäkeen tulee 2018 kolmen suomalaistaiteilijan muraalit, ja Koivukylään kaksi seinämaalausta ja yksi asukkaiden muraali.

– Haluamme nostaa asukasaktiivisuuden "seinähullulle tasolle": asukkaat pääsevät toteuttamaan kaksi jättimuraalia, Huovinmaa summaa.

Artsi on valinnut kaupunginosat asukkaiden halukkuuden ja teosten toteutusmahdollisuuksien perusteella. Raati valitsee projektiin taiteilijoita eri taidemuodoista, kuten kuva-, sarjakuva-, graffiti- ja tekstiilialoilta.

– Toivon, että teokset herättävät ihmiset arvostamaan muraalitaidetta ja avaavat kiinnostusta muille taidemuodoille, Huovinmaa kiteyttää.

"Seinähullujen" jättiurakka

Seinähullu Vantaa -suurhankkeen päämääränä on nostaa Suomen muraalitaiteen arvostus, laatu ja määrä uudelle tasolle.

Ulkomaiset ja kotimaiset taiteilijat saatetaan yhteen kotimaisten tekijöiden kannustamiseksi.

Kahden vuoden aikana taiteilijat toteuttavat Myyrmäkeen, Hakunilaan, Koivukylään ja Länsimäkeen kaksitoista suurta seinämaalausta eli muraalia. Näistä kaksi tehdään yhdessä asukkaiden kanssa.

Taiteellista kokonaisuutta koordinoi Artsi yhdessä Seinähullu Vantaan tuottajan Jesse Pasasen, kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Artsi-museolle iso apuraha – luvassa 12 jättimäistä seinämaalausta eri puolelle Vantaata31.8.2016 11.07
Tämän katutaiteilijan kädenjälki näkyy eri puolilla Vantaata – uusin teos valtasi kerrostalon1.9.2016 06.30
Artsi saa uuden julkisivun – tietysti graffitia!28.7.2016 15.46
Katutaide tulee nyt Hakunilaan – mukana meksikolainen taituri27.8.2015 08.30
Myyrmäessä ei graffiteja putsata – alueesta tuli katutaiteen mekka2.10.2014 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu