Perhekummi auttaa arjessa – "Tämän päivän lapsiperheet ovat aika yksin"

Perhekummina toimiminen on Hakunilassa asuvalle Hanna Daoussille mieluisa harrastus, jossa voi laittaa hyvän kiertämään.

Johanna Erjonsalo

VAPAAEHTOISTYÖ Perheet jonottavat kummien apua Vantaalla.

– En ole varmaan ikinä leikkinyt niin paljon kuin silloin, muistelee HannaDaoussi ensimmäistä kummiperhettään.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) perhekummina toimiva hakunilalainen on tehnyt vapaaehtoistyötä reilut kaksi vuotta.

 Tämän päivän lapsiperheet ovat aika yksin.”

Ensimmäisessä kummiperheessään Daoussi keskittyi vahvasti lasten kanssa touhuamiseen. Se oli mieluista ja palkitsevaa toimintaa.

– On hirveän tärkeää, että lapsi kokee, että joku on vain häntä varten ja kaikki huomio keskittyy häneen. Lapset muistavat ne hetket pitkään.

MLL on järjestänyt perhekummitoimintaa Vantaalla vuodesta 2011. Vantaan kaupunki avustaa toimintaa.

Kummiperheille on suuri kysyntä, sanoo MLL:n perhetoiminnan koordinaattori Johanna Pirinen.

– Tämän päivän lapsiperheet ovat aika yksin.

Kummitoiminnassa kummisuhteet tehdään yleensä vuodeksi. Se, minkälaista toimintaa perhe ja kummi yhdessä tekevät, vaihtelee.

Hanna Daoussi on nyt perhekummina toiselle perheelle, jossa on pieni, autistinen poika. Yhdessä perheen äidin ja lapsen kanssa he käyvät usein kävelylenkeillä ja juttelevat. Kunhan uusi kummisuhde syvenee, on tarkoitus leikkiä enemmän pojan kanssa.

Pirinen korostaa, että perhekummit toimivat vanhempien apuna, mutta eivät ole siivoojia tai lastenhoitajia. Yhdessä tehdään niitä asioita, joita perhe toivoo.

Tyypillinen apua tarvitseva on Pirisen mukaan uudelle paikkakunnalle muuttanut perhe, jossa äiti on pienten lasten kanssa kotona.

– On vaikeaa lähteä etsimään kavereita, kun arjessa on muutenkin paineita. Silloin jää helposti omiin ympyröihin, hän sanoo.

Daoussin lapset ovat jo teini-ikäisiä, joten vihdoin on aikaa omalle harrastukselle.

– Kun omat lapseni olivat pieniä, olin siinä onnellisessa asemassa, että tukiverkko oli hyvä. Nyt itse kummina toimiessani laitan hyvän kiertämään.

Uusille kummeille on kysyntää

Vapaaehtoiset perhekummit tukevat perheitä arjessa. Kummi ei kuitenkaan ole kodin-, tai lastenhoitaja.

Tyypillisesti kummi tapaa perhettä pari kertaa kuussa, pari tuntia kerrallaan. Kummi kulkee perheen rinnalla yhden vuoden, eikä hänellä ole muita perheitä autettavana samaan aikaan.

MLL Uudenmaan piiri kouluttaa Vantaalla perhekummeja ti 20.9. klo 17.30–20 alkaen. Koulutusta annetaan yhteensä neljänä iltana osoitteessa Peltolantie 2 D.

Jos haluaa mukaan toimintaan, voi ilmoittautua Gazale Giray-Öngörürille p. 040 503 7171, [email protected]

Written by:

Mia Lindström

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Perheenäiti löysi aikuisiällä parhaan ystävän - "Käytämme englantia hyvin harvoin"Maahanmuuttajat saavat jatkossa apua naapurin äidiltäLapsiperheiden köyhyys pahentunut – tällä alueella yli puolet perheistä on pienituloisia