Kulttuuri

Kaisa Leka piirtää arjen asiat koskettaviksi tarinoiksi

- Toivon, että kun ihmiset näkevät minun puhuvan avoimesti vammaisuudesta, heidän on helpompi elää oman epätäydellisyytensä kanssa, sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka sanoo.

lehdistökuva

Naivistisia, visuaalisia ja sympaattisia ovat Kaisa Lekan sarjakuvat, joissa hän käsittelee elämän vakavia ja valoisia puolia. Karakallion monitoimitalon näyttelyssä esitellään Lekan yhteiskunnallisesti kantaaottavia sarjakuvia julistekokoon suurennettuina.

– Taide antaa lukijalle tai katsojalle mahdollisuuden nähdä maailman hetken ajan toisen ihmisen silmien läpi, samastua toisen kokemuksiin ja tunteisiin. Haluan sarjakuvieni olevan vastalääkettä Suomessa viime aikoina esiin nousseelle suvaitsemattomuudelle ja itsekkyydelle, Leka toteaa.

Lekan ensimmäiset sarjakuvajulkaisut olivat pieniä vihkosia, jotka ovat vuosien varrella kasvaneet paksuiksi, kovakantisiksi kirjoiksi. Hän aloitti sarjakuvien tekemisen vuonna 1998 opiskellessaan Porvoossa kansanopiston taidelinjalla.

– Minulle oli aina ollut selvää, että halusin tehdä taidetta tai designia, mutta eri tekniikoita kokeillessani en ollut kuitenkaan löytänyt ”sitä oikeaa”.

Tehdessään omaelämäkerrallista sarjakuvaa Leka koki rakkautta ensi silmäyksellä. Samalla hän oivalsi: sarjakuvan ei tarvitse olla hurjaa räiskettä tai fantasiaa.

– Kaikkien meidän arjessa tapahtuu joka päivä humoristisia ja traagisia asioita, joista voi kertoa koskettavia tarinoita.

Vuonna 2003 ilmestyneessä albumissaan Leka kuvasi arkeaan kaksoisamputaation jälkeen.

– Halusin puhua avoimesti vammaisuudestani, koska se on edelleen jonkinlainen tabu ja häpeän aihe yhteiskunnassamme. Minulla on jalat niin kuin kaikilla muillakin. Ne on vain tehty hiilikuidusta ja titaanista eikä luista ja lihaksista, eikä siinä ole minusta mitään hävettävää, Leka sanoo.

– Eläinhahmoni syntyivät alun perin parodiana Disneyn puhtoisesta maailmasta, jossa ei ole vammaisuutta, uskontoa tai politiikkaa.

Samat aiheet ovat edelleen Lekan tarinoiden pohjalla: henkinen etsiminen, vammaisuus ja yhteiskunta. Leka uskoo, että sarjakuvalla voi muuttaa maailmaa ja itseään.

Tuottelias taiteilija on sarjakuvateosten ohella tehnyt paljon kuvituksia ja lyhyitä sarjakuvia eri lehdille.

Leka on Christoffer Lekan kanssa ehdolla tämänvuotisen Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi.

Kaisa Leka: Yhteiskunnallisia sarjakuvia -näyttely 11.4. asti Karakallion monitoimitalossa (Kotkatie 4). Avoinna ark. klo 9–17 sekä talon muiden tapahtumien aikana.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu