Paikalliset

Myyrmäen ”seinähulluus” levittäytyi Länsimäkeen – "Halusimme puuttua seudun harmauteen"

KATUTAIDE Länsimäen koulun oppilaiden maalaustempaus herättää Tarinatorin synkeän alikulkutunnelin eloon.

Yläkoululaisten suunnittelemat ja maalaamat työt tuovat väriä Länsimäkeen.

Paula Järnefelt

Myyrmäessä alkunsa saanut ”seinähulluus” on nyt levittäytynyt Länsimäkeen.

Länsimäessä on meneillään yläkoululaisten katutaidetempaus, jonka aikana he värjäävät alikulkutunnelin synkät betoniseinät eläväksi luontomaalaukseksi.

Väri-iloitteluun ryhdyttiin syyskuun alussa, kun joukko Länsimäen koulun 7.–9.-luokkalaisia kantoi sudit ja maalitynnyrit Tarinatorin tunneliin.

– Jokaisella oppilaalla on seinissä oma plänttinsä. Vielä koululaisten suunnittelemat maalaukset ovat pikkaisen vaiheessa. Työt ovat valmiina viimeistään lokakuun alussa, aikatauluttaa tempauksesta vastaava kuvataiteen opettaja Laura Ikonen.

Länsimäen koulussa innostuttiin katutaideprojektista, kun kaupunki otti idean esille.

– Länsimäessä haluttiin puuttua seudun yleiseen harmauteen. Maalauksiamme nähneet ohikulkijat ovatkin olleet iloisia siitä, että tänne tulee värikästä ympäristöä, Ikonen kertoo.

Koulun katutaideprojektia tukee laaja kumppaniverkosto: mukana ovat maalivälineet lahjoittanut Vantaan kaupunki, Länsimäen kirjasto, nuorisotalo, paikallisia asukkaita, Vantaan taidemuseo Artsi ja tamperelaistaiteilija Jan Anderzén.

Kaupunki hankki Länsimäkeen Anderzénin eläinolentoja kuvaavan mosaiikkitaideteoksen. Se julkistettiin alikulkusillan vieressä viime toukokuussa.

– Oppilaiden on tarkoitus luoda sillan alle metsä tai kasvillisuutta, turvallinen paikka, johon Anderzenin mielikuvituseläimet voivat ryömiä, Ikonen selittää.

Ilmiöoppiminen on päivän sana – siitä tässäkin on kyse. Kouluissa painotetaan nyt sitä, että maailman asiat keskittyvät ilmiöiden ympärille ja jokainen voi tehdä jotain lähiympäristönsä viihtyisyyden lisäämiseksi.

– Uuteen opetussuunnitelmaan liittyy myös oppimisympäristöjen laajeneminen koulun ulkopuolelle. Tutkimme liikettä ja ympäristöä, ja tämä maalausprojekti on yksi tapa lähestyä isoa teemaa, kuvaa Länsimäen koulun apulaisrehtori Paula Järnefelt.

Koulun taideprojekti voi saada jatkoa ensi keväänä, sillä kaupunki on väläytellyt, että toistakin Tarinatorin luona olevaa alikulkutunnelia voisi elävöittää maalauksilla.

Asukasaktiivi Eero Väätäinen riemuitsee katutaiteen levittäytymisestä Länsimäkeen. Hän lähettää ruusuja etenkin Vantaan taidemuseolle.

– Ilman Artsia taideprojekti ei olisi onnistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Seinähulluus leviää Myyrmäestä – Vantaalle tulee uusia katutaidekaupunginosia10.9.2016 06.20
Artsi saa uuden julkisivun – tietysti graffitia!28.7.2016 15.46
Tämän katutaiteilijan kädenjälki näkyy eri puolilla Vantaata – uusin teos valtasi kerrostalon1.9.2016 06.30
Onko Myyrmäessä jo liikaa katutaidetta? – "Jonkinlainen valvonta olisi paikallaan"20.7.2016 07.35
Katutaide tulee nyt Hakunilaan – mukana meksikolainen taituri27.8.2015 08.30
Myyrmäen aseman viimeinenkin seinä maalataan – mukana kansainvälinen taiteilija15.9.2016 14.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu