Puheenaihe

Rajusta banderollista jälkipyykki: Nyt kommentoi Peli poikki -mielenosoituksen järjestäjä

Rasismin ja fasismin vastaisessa mielenosoituksessa lauantaina käytetyt tunnukset puhuttavat sosiaalisessa mediassa vielä maanantainakin.

Päivi Tuovinen

Lauantaina Helsingin keskustassa järjestetyn rasisminvastaisen Peli poikki – rikotaan hiljaisuus -mielenosoituksen jälkipyykkiä on pestu vielä maanantainakin.

Yksi mediassa näkyvimmistä tempauksista oli Senaatintorilla kuvattu punainen jättibanderolli, johon oli kuvattu symboleja murskaava nyrkki. Nyrkki iskee hajalle paitsi Suomen Sisun ja Suomen Vastarintaliikkeen symbolit myös Suomen vaakunan ja poliisin virkakilven.

Lisäksi banderollissa oli teksti Ei rauhaa ilman oikeutta – uskaltakaa taistella.

Asiaa kommentoi Peli poikki -tapahtuman järjestäjä Aleksi Pahkala.

– Kuulin asiasta lauantai-iltana, mutta ainakaan järjestäjät eivät tiedäkuka kyseisen banderollin toi paikalle. Mielenosoituksessa näkyi kyllä joitakin trollitempauksia, sillä siellä heiluteltiin muun muassa Illuminatin tunnuksia, Pahkala kertoo.

Salaseura Illuminatin olemassaolo pohjautuu tunnettuun taruun, jonka mukaan salaseuran mestarit hallitsisivat vapaamuurareita ja muita salaseuroja ja aikoisivat toteuttaa maailmanhallintasuunnitelman.

– Paikalla jaettiin myös Perussuomalaisten nuorten tunnuksilla varustettuja pillejä, vaikka Asema-aukion pahoinpitelyn vuoksi kuolleen Jimi Karttusen omaiset nimenomaan toivoivat, että tapahtumassa ei olisi puoluepoliittisia tunnuksia, Pahkala muistuttaa.

– Trolleja siis oli paikalla, mutta sille eivät järjestäjät voi mitään. Asiaa voisi verrata esimerkiksi siihen, että olen raitiovaunussa, missä joku kakkaa housuihinsa. Eihän se mukavalta tunnu kenestäkään, mutta ei se myöskään muiden matkustajien vika ole, Pahkala summaa.

Verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kritisoi puolestaan mielenosoituksessa puhuneen Mikael Brunilan sanomaa.

Huuskon mukaan Brunila intoutui puheessaan nimittelemään poliisia rasistiseksi.

– Miltä näyttäisi antirasistinen yhteisymmärrys, jonka turvin uskaltaisimme yhdessä sanoa siirtolaisia etsivälle rasistiselle poliisille ja viranomaisille, että ´ei, tästä te ette kulje´? Brunila kysyi puheessaan.

Huuskon mukaan Brunila uskoo, että me kaikki torilla olleet olimme etsimässä vastausta noihinkin kysymyksiin.

– Särähti pahasti. Minä en ollut tekemässä puoluepolitiikkaa tai tekemässä ylityöllistettyjen maahanmuuttoviranomaisten ja poliisin työtä tyhjäksi. Enkä varmasti nimittelemässä suomalaista poliisia rasistiseksi.

– Olin vastustamassa rasismia ja sitä, että epäisänmaallinen natsiliike SVL on saanut riehua Suomessa niinkin vapaasti kuin on, Huusko muistuttaa.

Aleksi Pahkala jättää mielenosoituksen ympärillä riehuneet puoluepoliittiset kiistat sikseen.

– On kaikille parasta, että jokainen keskittyisi nyt vain rasismin ja fasisminvastaiseen työhön, eikä toinen toisensa solvaamiseen, Pahkala muistuttaa.

– Minä olen tänään maanantaina keskustellut hyvässä yhteisymmärryksessä poliisin kanssa mielenosoituksen kulusta. Poliisien mielestä kaikki meni lauantaina aivan nappiin, eikä heillä ole mitään vaatimuksia minkään asian suhteen, Pahkala arvioi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Helsingin suurmielenosoituksessa äänekäs pillikonsertti – Poliisi valmiustilassa24.9.2016 12.29
Mielenosoittajat: "Rasismia vastaan pitää taistella joka päivä"24.9.2016 13.22
Ratikat poikkeusreiteillä lauantaina – syynä keskustan iso mielenosoitus23.9.2016 19.46
Kokoomuksen Orpo äärioikeiston vastaiseen mielenosoitukseen23.9.2016 09.58
Viisi mielenosoitusta puurouttaa tänään Helsingin liikenteen – Tässä poliisin uudet ohjeet24.9.2016 10.40
Presidentti Halonen äärioikeiston vastaiseen mielenosoitukseen – toinenkin vastaprotesti Helsinkiin23.9.2016 08.53
Jännite kasvaa: Kaksi vastakkaista mielenosoitusta Helsingissä – Tuhansia tulossa mukaan22.9.2016 08.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu