Puheenaihe

Idea: Näin leipäjonot saadaan pois kaduilta

AVUSTUS Apuraide ry uskoo leipäjonojen katoavan ulkotiloista ideoimallaan toimintamallilla.

Apuraide ry:n toiminnanjohtaja Jarno Eskelinen haki hävikkiruokaa K-Market Louhelasta. Eskelisen apuna vapaaehtoisena työskentelevä Jarmo Halttunen.

Marika Lumme

Nuorisotiloihin kylmäkaapit ja kauppojen ruokahävikki sinne alueen vähävaraisten saataville. Tässä on yksinkertaisuudessaan Apuraide ry:n toiminnanjohtaja Jarno Eskelisen idea, jolla leipäjonot saadaan pois katukuvasta. Hän kutsuu ideaansa niin sanotuksi sosiaaliseksi marketiksi.

– Leipäjonot ovat ihmisille nöyryyttäviä. Ei ole helppo seistä jonossa kun naapuri kävelee ohi, Eskelinen sanoo.

Vantaalla toimiva Yhteinen pöytä toimittaa tällä hetkellä ruokaa noin 35 kohteeseen ympäri Vantaata. Vantaan kaupungin, seurakuntien ja Diakonia-Ammattikorkeakoulun yhteinen ruoka-apu kuljetetaan hävikkiterminaalista eri kohteisiin. Esimerkiksi tiistaisin ruokaa jaetaan Tuulikontti-asukastilassa Havukoskella ja keskiviikkoisin Kafnetissa Koivukylässä.

Eskelinen haluaa kuitenkin jalostaa kaupungin toimintatapaa pidemmälle. Miehen visiossa ruokaa olisi mahdollisuus hakea nuorisotilasta tai muusta kaupungin tilasta joka arkipäivä, juuri silloin kun apua tarvitsevalle parhaiten sopii.

– Nuorisotilat ovat erinomainen olemassa oleva ratkaisu ruoka-aputoiminnalle. Tilat saataisiin hyötykäyttöön kun niissä ei ole toimintaa, Eskelinen selvittää.

Hakunilan nuorisotilassa Hakunilan kyläyhdistyksen pyörittämä sosiaalinen marketti on toiminut jo reilun vuoden. Alueen asukkaat ovat esimerkiksi vuokrasopimuksella todistaneet asuvansa alueella ja saaneet kaupunkikortin itselleen. Kortilla he voivat hakea ruokaa kerran viikossa. Joka perjantai ruokakassin noutaa noin 150 henkilöä.

– Ruoan haku vaatii seurantaa, jotta kukaan ei käytä palvelua väärin. Seurantaa voitaisiin toteuttaa esimerkiksi kaupunkikortilla, joka on jo Hakunilassa käytössä, Eskelinen visioi.

Yhteisen pöydän verkoston jakelupaikoista ruokaa voi noutaa sen sijaan kuka tahansa vähävarainen ilman kaupunkikorttia tai muita todisteita. Yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma pitää upeana tavoitteena sitä, että leipäjonot ulkotiloista saataisiin pois. Hän sanoo, että Yhteisen pöydän resurssit ovat tällä hetkellä pitkälti käytössä. Uusia jakeluautoja ei olla hankkimassa ja uusia jakelukohteita voidaan ottaa pari kertaa vuodessa.

– Kuinka kylmäketju säilyy ja kuka hankkii kylmäkaapit, Kuisma pohtii Eskelisen ideaa.

Vantaan nuorisopalveluiden vs. johtaja Ari Tossavaisen mukaan joissakin kaupungin nuorisotiloissa ruoan jakelua suunnitelmallisesti voisi olla mahdollista järjestää.

– Olemme valmiita selvittämään mitä muutoksia tiloihin ja toimintaan jakelun toteuttaminen tiloissamme edellyttäisi, Tossavainen sanoo.

Ruoka-apua

Yhteinen pöytä on Vantaan kaupungin alueella tapahtuvaa ruoka-apua: ruokaa kuljetetaan yhteisestä varastosta noin 35 kohteeseen muun muassa järjestötiloihin, kaupungin asukastiloihin ja seurakuntiin.

Yhteistä pöytää pyörittävät Vantaan kaupunki, Vantaan seurakunnat ja Diakonia-Ammattikorkeakoulu.

Yhteisen pöydän hävikkiterminaali avautui reilu vuosi sitten ja toimii Koivukylässä. Yhteinen pöytä kuljettaa hävikkiä vuositasolla 1 200 000 kiloa.

Vantaan Apuraide ry toimittaa kauppojen hävikkiruokaa viikoittain noin 150 pisteeseen, pääasiassa yksityisille henkilöille kuten vanhuksille ja lapsiperheille.

Vantaan Apuraide ry on perustettu tammikuussa 2015.

Yhdistys hakee parhaillaan avustusta kylmäjakeluauton hankitaan. Tällä hetkellä elintarvikkeita kuljetetaan kylmälaukuissa.

Yhdistyksen haaveena on saada Vantaalle toimintamalli, jossa ruokaa jaetaan nuorisotiloissa joka arkipäivä.

Molempien toimijoiden ruoka-apu on tarkoitettu vähävaraisille vantaalaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Pysäyttävä video: Myllypuron leipäjonon ohittaminen autolla kestää lähes minuutin5.2.2016 15.53
Tutkimus: Leipäjonon köyhäkin kuluttaa Suomessa liikaa28.10.2014 13.30
Lapsilisien leikkaus ajaa perheen leipäjonoon – ”Rahat eivät riitä ruokaan”1.4.2014 08.46
Lidl uudenlaiseen yhteistyöhön – lahjoittaa hävikkiruokaa Vantaalle29.8.2016 16.41
Hävikkiruuan ostaminen ravintoloista ei innosta Vantaalla – "Kukaan ei tule hakemaan"31.8.2016 06.05
Ylijäämäruuan jako alkoi onnistuneesti – tekijä sai palkkioksi käsisuudelman18.8.2014 14.10
Vantaa aloittaa koulujen ylijäämäruoan jakelun maanantaina – tässä jakelupisteet13.8.2014 12.42
Hävikkiruokaa jaetaan Vantaalla tonnikaupalla joka viikko12.9.2015 07.00
Vantaan ruoka-aputoiminta keskitetään Koivukylään4.4.2014 08.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu