Puheenaihe

Vantaalle syntyi kurpitsakylä – pellolla kypsyy tuhansia kiloja oranssia herkkua

SADONKORJUU Katariina Kääpä hurahti kurpitsoihin ja kasvattaa niitä Vantaalla.

Katariina Kääpän luona Peräjänkulmalla vietetään yleisölle avoimia sadonkorjuujuhlia kahtena viikonloppuna.

Armi Suojanen

Oransseja palloja pilkottaa maassa siellä täällä ja sitten niitä onkin jo pitkä letka. Kahden tuhannen neliön kurpitsapellon sadonkorjuu on hyvässä vauhdissa Luhtaanmäen Peräjänkulmalla.

Kurpitsoita kasvattaa kukkulapenkeissä viestintäalalla työskentelevä Katariina Kääpä, joka opiskelee vihannestuotantopuutarhuriksi Saaren kartanolla Mäntsälässä.

Kääpä tutkii viljelyllä, miten amerikkalaiset kurpitsat menestyvät meillä. Kokeilulajikkeita on noin tusina.

– Kaikki lajikkeet ovat amerikkalaisia, mutta siemenet ostin EU:n puolelta.

Kypsyminen venähti."

Siemenet hän kylvi toukokuun alussa ja istutti taimet kesäkuussa. Ja pulskiahan niistä kasvoi hevosen lannalla ilman kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Mutta että kurpitsat kypsyvät ennen pakkasia, onkin jo siinä ja siinä.

– Kypsyminen venähti, se on myöhässä. Pääsimme sadonkorjuuseen viime viikolla.

– Ihan kaikista lajikkeista en ole vielä ehtinyt tehdä ruokaa, hän naurahtaa.

Sato nousee tuhansiin kiloihin. Kääpä myy kurpitsat tukkuun ja muutamiin marketteihin. Kahtena viikonloppuna tilalla pidetään myös sadonkorjuutapahtuma.

Kääpä ihastui kurpitsoihin jo nuorena vaihto-oppilaana USA:ssa ja kun piti valita, mitä hän ryhtyisi työharjoittelussa viljelemään, kurpitsa oli selvä valinta. Se sopii hyvin siihenkin, että kurpitsan kysyntä on kasvanut valtavasti. Monet suosivat ruokavaliossaan kasviksia ja satokauden tuotteita.

– Voihan se olla trendikin. Niin kuin lehtikaalilla, jonka suosio on jo taittunut, Kääpä pohtii.

Ensimmäinen kesä antoi Kääpälle uskoa, että kurpitsoita kannattaa viljellä, kunhan valitsee ne sitkeimmät sissit Suomen oloihin. Hän aikoo jatkaa työn ohessa sivutoimisena viljelijänä, kun opiskelu päättyy ensi keväänä.

Katso video: Näin näppärästi pilkot kurpitsan

Kurpitsat säilyvät hyvin

Ihanteellinen säilytyslämpötila kurpitsalle on +12–15 astetta.

Kurpitsat säilyvät viileässä, kuten parvekkeella, kuistilla tai autotallissa, pari kuukautta.

Pakkaselta ne kannattaa peittää vaikka huovalla.

Kurpitsan voi kypsentää paahtamalla koverrettuja palasia 45 minuuttia uunissa 200–225-asteen lämpötilassa, jonka jälkeen malto kaavitaan käytettäväksi esimerkiksi piirakassa tai risotossa. Koverretun kurpitsan voi myös täyttää vaikka juustolla.

Koko perheen sadonkorjuutapahtumat Peräjänkulmalla (Kolisevantie 1, Luhtaanmäki) 1.–2.10. ja 8.–9.10. klo 11–16.

Lisätiedot tapahtumista ja kurpitsaohjeita: kurpitsakauppa.com

Lisää aiheesta: 

Näin näppärästi pilkot kurpitsan – video28.9.2016 20.20

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu