Paikalliset

Perhevalmennus muuttuu Vantaalla – nettineuvolaan aiempaa enemmän tietoa

Henna ja Jaakko Välimäki pitävät perhevalmennusta antoisana. Martinlaakson neuvolan terveydenhoitaja Maria Sjöström kertoi synnytyksestä.

Marika Lumme

Vantaan neuvoloiden perhevalmennusta uudistetaan parhaillaan. Suunnitelmissa on kahden erilaisen valmennuksen tarjoaminen vantaalaisille.

– Osa perheistä toivoo paljon keskustelua ja kokemusten vaihtoa. Osa haluaa kuulla vain faktat. Kaksi erilaista valmennusta palvelisi mahdollisimman montaa, kertoo Vantaan läntisen neuvolatoiminnan osastonhoitaja Virpi Aromaa.

Vantaan neuvolat ovat kuluvan vuoden aikana pyytäneet kaupunkilaisilta toiveita perhevalmennuksesta. Kehittämisen tarve lähti neuvolan saamasta palautteesta.

– Perhevalmennus on hyvin laaja ja siinä on mukana monen alan ammattilaisia, mutta tarjonta ei ole kohdannut kaikkia ihmisiä. Joissain perhevalmennuskerroissa on tosi niukasti ihmisiä, Aromaa sanoo.

Toiveiden pohjalta tietoa viedään yhä enemmän nettineuvolaan. Materiaalia nettiin kootaan parhaillaan ja uusi sisältö on saatavilla ensi vuonna.

Aromaa uskoo netin palvelevan heitä, jotka eivät koe vuorovaikutteista valmennusta omakseen tai jotka eivät pääse paikalle.

Perhevalmennuksen uudistustyöryhmä työstää myös ideaa virtuaalivalmennuksesta.

– Netin välityksellä vanhemmat pääsisivät katsomaan esimerkiksi videon valmennuksesta ja osallistumaan chattiin, Aromaa sanoo.

Tällä hetkellä neuvolan ryhmät tapaavat kolmesti ennen synnytystä ja kerran synnytyksen jälkeen. Uudistetun valmennuksen lopullinen muoto ja määrä ovat vielä työn alla.

– Perheet ovat toivoneet lisää käytännön vinkkejä juuri vauva-aikaan liittyen. Imetys ja esimerkiksi äidin toipuminen synnytyksestä ovat toivottuja teemoja, kertoo terveydenhoitaja Maria Sjöström Martinlaakson neuvolasta.

Perhevalmennus

Äitiysneuvolasuosituksen mukaan moniammatillista perhevalmennusta on tarjottava ensimmäistä lastaan odottaville. Määrästä ei ole säädöksiä.

Vantaalla perhevalmennusta uudistetaan parhaillaan. Toiveita voi laittaa sähköpostitse [email protected].

Perhevalmennuksia on Vantaalla nyt viisi kertaa ennen synnytystä ja neljä synnytyksen jälkeen sisältäen muun muassa fysioterapiaa.

Helsingin neuvolat tarjoavat perhevalmennusta kolme kertaa ennen synnytystä, mukana fysioterapiakäynti. Synnytyksen jälkeen tarjolla on neljä kertaa leikkipuistoissa eri teemoilla.

Espoon neuvolat tarjoavat neljä käyntiä ennen synnytystä ja neljä synnytyksen jälkeen sisältäen muun muassa fysioterapiaa ja virtuaalivalmennusta.

Synnytyssairaaloihin ei ole enää tarjolla tutustumiskäyntejä, vaan sairaaloihin voi tutustua virtuaalisesti netin kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Isyyslaki muuttuu vuoden alussa - isyyden voi jatkossa tunnustaa neuvolassa26.12.2015 07.00
Neuvola ei ole mikään katsastuskonttori7.2.2014 09.28
Vantaalle avautui Suomen ensimmäinen yksityinen synnytyskoti – aluehallintovirasto teki selvityspyynnön11.7.2016 19.10
Kotisynnytysten määrä kasvussa – Näin moni vauva syntyi matkalla sairaalaan17.6.2016 19.36
Martinlaakson neuvolaan jättiremontti – 2000 asiakasta lähtee evakkoon11.6.2014 10.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu