Olympiapettymyksestä toipuminen vei koko kesän – "Itkin kolme päivää putkeen"

Airi Mikkelä nousi uransa pahimmasta kyykystä tahdonvoiman avulla. Hän sanoo vetäneensä rankan treenikesän osoittaakseen, ettei luovuta vaan taistelee yli pettymyksistä.

Ville Heinonen

Sulkapalloilija Airi Mikkelän päätös vetää pitkä treenikesä poiki historiallisen GP-saavutuksen.

Airi Mikkelä oli toukokuussa murtunut sulkapalloilija.

Pitkään Rio de Janeiron olympiapaikassa kiinni ollut urheilija joutui karsinnan viime hetkillä päästämään ohi Nanna Vainion, joka nappasi itselleen lipun Brasilian-koneeseen.

Mikkelä, 23, sen sijaan jäi sulattelemaan uransa pahinta pettymystä.

– Itkin kolme päivää putkeen. Tuli epätoivo, että uskooko kukaan enää minuun ja jaksanko tehdä kaiken enää uudestaan. Olympiakarsinta oli ollut hirveä satsaus.

Siinä missä muut olympialaisista karsiutuneet urheilijat saattoivat ottaa parikin kuukautta vapaata, Rajakylässä kasvanut Mikkelä päätti pitää vain viikon loman.

– Peli oli koko ajan kulkenut, joten halusin pelaamaan. Halusin jatkaa ja kehittyä.

Sisukas ÖIF-peluri raatoi ja raatoi koko kesän, vaikka aina ei huvittanut. Blogissaan hän kirjoittaa pakottaneensa itsensä lenkille silloinkin, kun ajatus intervallien vetämisestä yksin metsässä itketti.

Mutta kaiken hän teki, treeniohjelman viimeistä piirua myöten.

– Koko kesä oli tosi raskas. Vasta muutamana viime viikkona on taas ollut ihan supermotivoitunut olo.

– Mutta olen niin ylpeä itsestäni, että tein sen. Nyt olen niin motivoitunut, että olisihan se harmi, jos olisin huonossa kunnossa.

Syksy on osoittanut, että päätös rankasta harjoituskesästä oli oikea.

Syyskuun alussa hänestä tuli ensimmäinen suomalainen naispelaaja, joka on selviytynyt sulkapallon GP-kisan finaaliin.

Brasiliassa pelatun turnauksen ainoa tappio tuli loppuottelussa Espanjan Beatriz Corralesia vastaan, eikä Mikkelä ollut varautunut moiseen menestykseen.

– Etukäteen oletin, että olisi vaikeaa päästä GP-kisan finaaliin. Minulla piti olla ensimmäinen liigapelini Tanskassa, ja olin ostanut paluulipun siten, että lähtisin jo ennen loppuottelua.

Uuteen lentolippuun kului 1700 euroa parilla klikkauksella, mutta taloutta onneksi tasapainotti parin tonnin palkintoraha.

Loppuvuoden aikana Mikkelän ei tarvitse tehdä yhtä pitkiä kisareissuja, sillä hän keskittyy Euroopassa pelattaviin kisoihin.

18.–23. lokakuuta Mikkelän asuinkaupungissa Odensessa järjestetään Tanskan avoimet, joka on Super Series -tason kisa.

Mikkelä pääsee suoraan pääkisaan, toiseksi viimeisenä ranking-pisteiden perusteella.

– Se on kovin taso mitä on, sillä siellä on mukana kaikki maailman parhaat, sanoo maailmanrankingissa sijalla 56 tällä viikolla oleva Mikkelä.

– Nyt sinne pääseminen on kokemus, josta olen unelmoinut. Tulevaisuudessa haluan myös pärjätä tällä tasolla.

Käyttäjän Ville Heinonen kuva

Ville Heinonen