Paikalliset

Näin päivähoidon rajaaminen näkyy arjessa – "Kyllähän tämä melkoinen palapeli on"

PÄIVÄHOITOLAKI Osa-aikaisessa hoidossa olevien lasten kaverisuhteet huomioidaan.

Peltolan päiväkodin pihamaalla leikkii samaan aikaan kokoaikaisessa, osaviikkoisessa ja osapäiväisessä päivähoidossa olevia lapsia. Lisäksi joukossa on kerholaisia. Perunateatteriesityksen järjestivät osaviikkoisessa hoidossa oleva Emilia ja kokoaikaisessa hoidossa oleva Mico.

Marika Lumme

Peltolan päiväkodin pihalla syystapahtumassa perunateatteria leikkivät viisivuotias Mico ja kolmevuotias Emilia. Mico on Peltolassa kokoaikaisessa päivähoidossa ja Emilia osaviikkoisessa. Valtavaa sirkustelukangasta heiluttavat 3-vuotiaat Rebekka ja Leo, joista Rebekka on osapäiväisesti hoidossa ja Leo osaviikkoisesti. Pihamaalla temmeltävät lisäksi varhaiskasvatuksen kerholaiset.

– Kyllähän tämä melkoinen palapeli on. Jotta homma toimii, täytyy olla rohkeutta ajatella uudella tavalla, Peltolan päiväkodin johtaja Mari Koski sanoo.

Peltolassa kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä 21 1–5-vuotiasta lasta. Osaviikkoisessa päivähoidossa on 16 lasta, jotka tapaavat maanantaisin ja tiistaisin kello 8–15 ja keskiviikkoisin kello 8–14. Osapäiväisesti hoidossa on puolestaan 10 lasta, joiden hoitoajat ovat arkisin kello 8.30–12.30.

Näiden lisäksi toimii vielä kaksi erilaista kerhoa. 3–5-vuotiaiden kerho kokoontuu maanantaista keskiviikkoon kello 9–12 ja kaksivuotiaiden kerho torstaisin ja perjantaisin kello 9–11.

Elokuussa käyttöön otettu uusi päiväkoti on alusta asti suunniteltu palvelemaan nimenomaan subjektiivisen päivähoitolain näkökulmasta.

– Tarjoamme ainoana päiväkotina Tikkurilan alueella osaviikkoista päivähoitoa. Olen kuullut vanhemmilta asiasta vain positiivista, Koski sanoo.

Erityisellä ilolla on Kosken mukaan otettu vastaan se, että lapsen ryhmä on aina sama.

– Pidämme tärkeänä, että lasten kaverisuhteet säilyvät. Lisäksi varhaiskasvatuslain pedagogiset tavoitteet on helpompi toteuttaa kun ryhmä on paikalla samaan aikaan. Osa-aikaisille lapsille tehdään oma kuukausisuunnitelma, jossa huomioidaan monipuolinen varhaiskasvatus.

Tästä on kyse

Vantaan kaupungin päätös rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta astui voimaan elokuussa.

Varhaiskasvatuslain muutos tarkoittaa, että kaikilla lapsilla on oikeus varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa. Lisäksi lapsella on oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen muun muassa vanhempien työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.

Vantaalla kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä 8 563 lasta. Viime syksynä heitä oli 9 633.

Osa-aikaisessa varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä 1 541 lasta, joka on lähes tuhat lasta enemmän kuin vuosi sitten

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kaupunki yllättyi: Osa-aikaiseen päivähoitoon valtava tunku14.10.2016 10.10
Laki rajaa päivähoito-oikeutta noin 400 vantaalaisperheeltä – näin muutos näkyy arjessa20.1.2016 06.15
Vantaa aikoo leikata lasten päivähoito-oikeutta8.11.2015 06.30
Yllätys lapsiperheille: kaksi päivähoitomaksua yhden kuukauden aikana12.10.2016 14.48
Tuliterä päiväkoti aloittaa matkansa Vantaalta – paviljongissa kokataan itse22.5.2016 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu