Puheenaihe

Infektiolääkäri: Influenssarokote kannattaa ottaa

TERVEYS Ikääntyneillä rokote estää joka toisen sairastumisen jälkitauteineen.

Mehiläisen sairaanhoitaja Hanna Perälä antoi influnessarokotteen Henry Korkeelle. Lääkäriäiti Tuula Korkee toivoo pojan pysyvän terveenä ja lumilautailukunnossa läpi talven, siksi päädyttiin rokotteeseen.

Marika Lumme

Kausi-influenssa on jokavuotinen asia. Siksi on tärkeää, että siihen myös reagoidaan joka vuosi. Tätä mieltä on Husin epidemiologi ja infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen.

– Ymmärtämys influenssan taudinkuvasta on lisääntynyt, mutta taudin vakavuutta on edelleen syytä korostaa. Samoin rokotteen ottamisen tärkeyttä, hän sanoo.

Pahimpina epidemiavuosina influenssaan sairastuu lähes miljoona suomalaista. Epidemiakaudella kirjataan Suomessa vuosittain 200–500 kuolemaa enemmän kuin muulloin.

Rokotus on Ruotsalaisen mukaan tärkein keino ehkäistä kausi-influenssaa. Samalla ehkäistään mahdollisia vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, joka voi olla hengenvaarallinen riski perussairalle sekä kaikille yli 65-vuotiaille.

– Ikääntyneillä rokote estää joka toisen sairastumisen jälkitauteineen ja vähentää influenssasta johtuvia sairaalahoitoja ja kuolleisuutta. Rokote vähentää merkittävästi myös sydän- ja aivoinfarkteja, Ruotsalainen sanoo.

Raskaana olevat kuuluvat myös riskiryhmiin, sillä raskaus heikentää naisen puolustusjärjestelmää. Influenssa aiheuttaa ennenaikaisia synnytyksiä ja keskenmenoja.

– Lisäksi influenssaan sairastunut äiti voi tartuttaa viruksen vauvaan, jolle se on hengenvaarallinen, Ruotsalainen sanoo.

Raskausaikana viimeisellä kolmanneksella otettu rokote sen sijaan suojaa lasta vielä syntymän jälkeen, kuuden kuukauden ikään asti.

Riskiryhmien lisäksi myös heidän lähipiirinsä rokottaminen on tärkeää. Infektiolääkäri neuvoo ottamaan rokotteen hyvissä ajoin marras–joulukuussa, ennen epidemian alkamista.

– Kun kerran rokotteita annetaan näin laajasti ilmaiseksi riskiryhmille ja heidän läheisilleen, niin kannattaa käydä se ottamassa, hän sanoo.

– Melkein kaikillahan meillä on lähipiirissämme esimerkiksi yli 65-vuotias henkilö. Ottamalla rokotteen suojaa samalla myös lähiomaistaan.

Influenssarokotuksia annetaan kaikilla Vantaan terveysasemilla 14.11.–2.12. arkisin klo 9–11 ilman ajanvarausta sekä ma–to klo 12–15 ilman ajanvarausta. Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla rokotetaan tiistaisin 15.11., 22.11. ja 29.11. klo 15−18 ilman ajanvarausta. Tarkemmat tiedot: www.vantaa.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu