Paikalliset

Vantaalla on pula suomen kielen kursseista

Maahanmuuttajanaisten kielikoulussa Myyrmäessä on muun muassa opiskeltu vaatteiden nimiä kuvien avulla.

Terhi Marttinen

Vantaalla on liian vähän suomen kielen kursseja työttömille maahanmuuttajille, sillä hakijoita jää rannalle.

– Jonossa on tällä hetkellä reilut sata maahanmuuttajaa ja odotusaika koulutukseen on kolme kuukautta. Opintotyöpäiviä on saatu ELY-keskukselta hieman lisää kaudelle 2011, mutta uusia hakijoita on kuitenkin tullut koko ajan enemmän, kertoo työvoimaohjaaja Kaarina Ollila-Väänänen Vantaan työ- ja elinkeinotoimistosta.

Maahanmuuttajan koulutusputken pitkä kesto vaikuttaa siihen, että opiskelupaikkoja ei aina vapaudu kovin nopeasti uusien opiskelijoiden käyttöön.

Kielenopetuksen putki on keskimäärin 210 opintotyöpäivää, paitsi maahanmuuttajilla joiden äidinkielessä käytetään muita kuin latinalaisia aakkosia. Osalla heistä suomen kielen opiskelu kestää pitempään, 270 päivää.

– Opintoputki vie aikaa, joten viime vuonna aloitettu koulutus on osittain pois myös tämän vuoden volyymistä.

Kaarina Ollila-Väänäsen mukaan kielikursseja tarvittaisiin lisää, koska hakijamäärät ovat suuret.

– Totta kai olisimme iloisia, jos pystyttäisiin tarjoamaan kielenopetusta kaikille halukkaille. Espoossa ja Helsingissä on sama tilanne. Pääkaupunkiseudulle muuttaa jatkuvasti lisää maahanmuuttajia sekä ulkomailta että muualta Suomesta.

Jos työhallinnon järjestämään kielikoulutukseen ei mahdu, on mahdollista tietyin ehdoin suorittaa työvoimapoliittiseen koulutukseen rinnastettavaa kielikoulutusta. Vantaalta hakeudutaan rinnasteiseen kielikoulutukseen Helsinkiin, sillä Vantaalla sitä ei juurikaan järjestetä.

Työvoimapoliittisen koulutuksen hankinnasta vastaavasta Uudenmaan ELY-keskuksesta myönnetään, että kielikoulutukseen syntyy jonoja, mutta vaihtelevasti.

– On hieman hankala määritellä, milloin on kysymys suoranaisesta pulasta koulutuksen määrissä, toteaa maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio.

– Osalle koulutukseen odottavista löytyy vaihtoehtoinen reitti. Yleisimmin rinnastamiskelpoisen omaehtoisen kielikoulutuksen muodossa mutta myös muita etenemisvaihtoehtoja on. Viime aikoina hankalimpia odotusaikoja on syntynyt luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen tarpeessa oleville maahanmuuttajille.

Suokonaution mukaan kotoutumiskoulutuksen hankintamäärät ovat vuosittain kasvaneet melko voimakkaasti. Tämä perustuu kasvaneisiin asiakkaiden määriin ja koulutuksen voimakkaaseen kehittämiseen.

– Määrärahatarpeen arviointi on perustunut ulkomaalaisten työnhakijoiden määriin ja TE-toimistoissa laadittujen kotoutumissuunnitelmien määriin. Vuosittain määrärahan lisäämisen edellytykset riippuvat työllisyyden hoidon kokonaisbudjetista.

Työhallinnon kielikoulutuksen järjestäjät Vantaalla ovat Vantaan aikuisopisto, Edupoli ja monikulttuurikeskus Axxell. Työhallinnon koulutuspaikat jaetaan maahanmuuttajan kielitason ja hakujärjestyksen perusteella.

– Hakija osallistuu alkutesteihin, joissa katsotaan hakijan kielitaso. Sen jälkeen maahanmuuttajat ohjataan, siinä järjestyksessä kuin ovat osallistuneet testiin, siihen oppilaitokseen, jossa paikkoja vapautuu tai uusia kursseja alkaa, kertoo Kaarina Ollila-Väänänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu