Makumaailma

Laskelma yllätti: Hävikkiruoka tulee kalliiksi

Loopin lämmin lounasannos oli perjantaina täytetty paprika.

Johanna Erjonsalo

Hävikkiruokaravintola on otettu Helsingissä vastaan suurella innostuksella ja kävijöitä on riittänyt ensimmäisestä pop upista lähtien. Hämmennystä sen sijaan on herättänyt ravintolan annosten hinta. Moni luuli, että ilmaisista raaka-aineista kokataan halpisaterioita.

Luultiin ensin itsekin, että aterian hinta voisi olla halpa."

– Luultiin ensin itsekin, että aterian hinta voisi olla halpa. Mutta kun perustimme ravintolan, heti alkuun kävi ilmi, että ei onnistu, paljastaa From Waste to Taste -hankevastaava Johanna Kohvakka.

Raaka-aineiden osuus ravintolan kustannuksista on yleensä noin 30 prosenttia.

– Kaikkea ei saada ilmaiseksi, vaan ostamme esimerkiksi jauhoja ja munia. Haluamme olla korkeatasoinen ravintola ja ottaa huomioon myös erikoisruokavaliot, Kohvakka kertoo.

Hävikkiruokaravintola Loop säästää raaka-aineostoissa, mutta kuljetuksista aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia.

– Logistiikka on yllättävän kallista ja työlästä. Tarvitaan pakettiauto, kuljettaja ja kylmätilaa. On organisoitava ajoreitit, kun ruoka ensin haetaan lahjoittajilta ja sitten ylimääräinen ruoka viedään hyväntekeväisyysjärjestöille.

Pelkillä lounailla Loop ei Johanna Kohvakan mukaan olisikaan kannattava. Cateringtilausten tuotot pelastavat talouden.

– Joukkorahoituskampanja auttoi meidät alkuun. Mitään avustuksia emme saa ravintolatoimintaan.

Koska ideana on myös työllistää ihmisiä, ei hävikkiruokaravintolaa pyöritetä vapaaehtoisvoimin. Palkat ja tilavuokra ovatkin tuntuvia menoeriä.

Kalliossa asiakas maksoi lounaasta keskimäärin 10 euroa. Lapinlahdessa lounas maksaa 9.20 euroa ja keittolounas 6.50 euroa, lasten annos 5 euroa. Brunssin hinta on 20 euroa, lapset 1 euroa/ ikävuosi.

Mitä rahalla sitten saa?

Päivittäisen raaka-ainetarjonnan mukaan vaihtuva lounas sisältää salaattipöydän, keiton, lämpimän keittiöstä tilattavan lounaslautasen (liha/kasvis), kahvin, teen ja jälkiruoan. Päivän keitto sisältää salaattipöydän, keiton, kahvin, teen ja jälkiruoan.

– Panostamme erityisesti ruoan ulkonäköön ja makuun. Meillä on fine dining -henkiset kokit, jotka haluavat valmistaa joka päivä hyvää ruokaa.

Kohvakan mukaan moni oletti etukäteen, että ideana on perustaa kasvisruokaravintola.

– On tärkeää pelastaa myös lihaa ja maitotuotteita. Meillä on liharuokaa ehkä kolmena päivänä viikossa. Eläin olisi elänyt ja kärsinyt turhaan, jos liha heitetään hukkaan, Kohvakka muistuttaa.

Hävikkiruokaravintola Loop (Lapinlahdentie 1).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Rumia porkkanoita ja liian käyriä kurkkuja – hävikkiravintola aukesi Lapinlahden sairaalaan17.6.2016 10.58
Michelin-kokki vuokraa tilat Hävikkiruokaravintolalle27.5.2016 12.22
Uusi sovellutus näyttää lounaat kännykässä – Hävikkiruokakauppa kasvaa vauhdilla6.4.2016 15.10
Hävikkiruokaravintola tuplaa toimintansa - uudet toimipisteet käyttöön tällä viikolla1.4.2016 15.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu