Puheenaihe

Vantaalla osapäivähoidossa olevat lapset saavat vain yhden aterian – ”Tästä ei jousteta”

RUOKAILU Lapsi joutui seuraamaan kavereiden aamupalaa vierestä päiväkodissa.

Vantaalla osapäiväisessä varhaiskastatuksessa olevat lapset syövät päiväkodissa neljän tunnin aikana vain lounaan.

Sirkku Aalto/Arkisto

Vantaalaisäiti hämmästyi päiväkodin aamupalakäytäntöä. Äidin mukaan lapsi joutui seuraamaan vierestä kun muut söivät aamupalaa. Aamupalaa ei tarjottu lapselle, koska hän on osapäivähoidossa.

– Hoitoajaksemme on sovittu päiväkodin kanssa 8-12, ja aamupala alkaa kello 8. Ainoana ryhmästä lapsemme ei saa syödä aamupalaa, äiti harmittelee.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan päiväkodin henkilökunnan vastuulla on järjestää lapsille varhaiskasvatuslain mukaista pedagogista toimintaa sille ajalle, kun muut ruokailevat.

– Jos on tapahtunut niin, että lapsi istuu ruokapöydässä toimettomana ja katselee muiden ruokailua, pidän sitä suunnitteluvirheenä, Askola-Vehviläinen sanoo vantaalaisäidin kertomasta tapauksesta.

Osapäivähoidossa olevien lasten hoitoaika on viitenä päivänä viikossa neljä tuntia, johon sisältyy yksi lounas. Tästä ei Askola-Vehviläisen mukaan jousteta.

– Ateriakäytäntöjä ei voida lähteä muuttamaan yksittäisten lasten kohdalta. On muistettava, että osapäivämaksu on 60 prosenttia kokoaikaisesta päivähoitomaksusta, hän selvittää.

Elokuussa Vantaalla käyttöönotettu laki subjektiivisesta varhaiskasvatusoikeudesta lisäsi osapäivähoidossa olevien lasten määrää lähes tuhannella. Askola-Vehviläinen arvioi, että valtaosa tästä tuhannesta lapsesta on aiemmin ollut kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa.

– Moni perhe on uuden tilanteen edessä ja on ymmärrettävää, että muutos voi olla yllätys. Jos lapsi on aiemmin saanut jopa kolme ateriaa päivähoidossa, osapäiväisen yksi ateria voi tuntua merkittävältä muutokselta, Askola-Vehviläinen sanoo.

– Kaupungille on tullut vain yksittäisiä yhteydenottoja asiaan liittyen. Mielestäni se on hyvin vähän siihen nähden kuinka montaa perhettä asia koskettaa, hän jatkaa.

Uutta lakia on eletty vasta muutama kuukausi ja hyvien käytäntöjen löytäminen vie Askola-Vehviläisen mukaan aikaa. Kaupunki aikoo satsata jatkossa yhä enemmän siihen, että osapäiväisillä lapsilla on omat ryhmät. Hän muistuttaa, että kaupungilla on ollut jo vuosia käytäntö, että osapäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset saavat yhden aterian.

– Aamupalakäytännön toinen puoli on se, että saa syödä perheen kanssa aamupalan. Silläkin on oma arvonsa.

Osaviikkoisessa päivähoidossa olevat lapset ovat päiväkodissa kolmena päivänä viikossa yhteensä 20 tuntia. Kuuden tunnin hoitopäivään sisältyy kaksi ateriaa lapsen varhaiskasvatusajan mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Näin päivähoidon rajaaminen näkyy arjessa – "Kyllähän tämä melkoinen palapeli on" 16.10.2016 06.15
Suomalaista päivähoitoa viedään nyt Kiinaan – Vantaan päiväkodista tulee uusien ideoiden "showroom"10.11.2016 07.10
Kaupunki yllättyi: Osa-aikaiseen päivähoitoon valtava tunku14.10.2016 10.10
Hyvin hoidettu lapsi on 10 000 euron satsaus – näin paljon rahaa sinun kaupunkisi käyttää päivähoitoon12.10.2016 10.58
Uskoisitko? Näin monta päivää lapsesi oirehtii vuoden mittaan päiväkodissa14.11.2016 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu