Lukukoirien koulutus alkaa ensi vuonna – tällainen karvaturri sopii tehtävään

Kennelliitto on tehnyt lukukoirille oman tunnuksen: keltaisen huivin.

Kennelliitto

Kennelliitto alkaa kouluttaa lukukoiria ensi vuonna.

Koulutuksia järjestetään liiton mukaan eri puolilla Suomea. Kaikille toimintaan mukaan tuleville pidetään sama perustason koulutus.

Lukukoiria on käytetty kirjastoissa eri puolilla Suomea useiden vuosien ajan. Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koira ei välitä virheistä.

Alun perin lukukoiratoiminta on levinnyt Suomeen Yhdysvalloista.

Kennelliiton mukaan lukukoiraksi sopii yli kaksivuotias perusterve, ihmisystävällinen koira, joka on perusluonteeltaan sopiva lukukoiratoimintaan. Koiran pitää osata esimerkiksi rauhoittua lukuhetkeen.

Lukukoiratoimintaan mukaan tulevien koirien tulee olla myös Kennelliiton koirarekisterissä tai FIX-rekisterissä tunnistusmerkittyinä. Lukukoirille tehdään soveltuvuuden arviointi.

Kennelliitto on myös tehnyt lukukoirille oman tunnuksen. Koulutetut lukukoirat tunnistaa jatkossa keltaisesta huivista, jossa näkyy virallinen lukukoiratunnus.

Lisäksi Kennelliitto on laatinut Mikkelin kaupunginkirjaston kanssa laatusuosituksen yleisten kirjastojen lukukoiratoiminnalle.

– Lukukoirat tekevät hienoa työtä kirjastoissa ja auttavat pääasiassa lapsia lukemaan oppimisessa. On tärkeää, että toiminnalle saadaan vihdoin yhteiset raamit, sanoo Kennelliiton kaverikoiratyöryhmän puheenjohtaja Kimmo Nokelainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen