Puheenaihe

Tikkurilan maauimala-aloite on jo valtuustokypsä – "Nimiä on saanut poimia kuin marjoja"

Uintipaikka Kuntalaisaloitteeseen nimiä kerännyt Juha Järä aikoo jatkaa keruuta vielä "jonkin aikaa".

Juha Järä aloitti kesänkorvalla toukokuussa nimienkeruun aloitteeseen, jolla ajetaan maauimalan rakentamista Tikkurilan uimahallin yhteyteen. Keruu jatkuu edelleen, vaikka nimisaldo ylittää jo reippaasti sen jolla aloitteen voi saada kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Johanna Erjonsalo

Maauimala-aloite Tikkurilaan on kerännyt puolessa vuodessa yli 6 400 nimeä. Kasassa on jo tuplaten määrä, joka vaaditaan aloitteen saamiseksi kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

– Hienolta tuntuu, uimala-asiaa ajamaan ryhtynyt tikkurilalainen Juha Järä sanoo.

Hän ei kuitenkaan vielä arvioi, koska panee pisteen nimien keruulle.

– Jonkin aikaa aion vielä jatkaa. Tämä on osoittautunut ihan mukavaksi hommaksi. Ihmisten suhtautuminen on ollut 98-prosenttisesti myönteistä, ja kaupunkilaisia kohdatessa syntyy monenlaista keskustelua. Olen saanut kuulla kaikenlaisia tarinoita sekä hankkeeseen liittyen että muuten.

Toinen syy urakan jatkamiseen on Järän usko siihen, että vielä on olemassa suuri määrä ihmisiä, jotka haluaisivat vetoomuksen allekirjoittaa. – Kannatuksensa jo antaneet ovat tehneet sen erittäin innostuneesti. Nimiä on saanut poimia kuin marjoja, hän naurahtaa.

Järä on kaksivuorotyötä ja myös säännöllistä vapaaehtoistyötä tekevä perheenisä. Aikaa on silti riittänyt kiertelylle tapahtumissa, torilla ja ihmisten ovilla. Omalla jalkautumisella listaan onkin kertynyt allekirjoituksista suurin osa, kuntalaisaloite.fi-palvelussa netissä kannatuksensa on käynyt kirjaamassa vain kuutisensataa henkilöä.

– Osa on kyllä kertonut käyneensä siellä mutta jättäneensä leikin kesken pankki- tai muita tunnuksia vaativan systeemin vuoksi. Kaikillahan ei myöskään ole käytössään nettiä, joten paperimahdollisuudesta on oltu iloisia, Järä kertoo.

Kuntalaisaloitteen perusteluissa todetaan huomionarvoiseksi se, että Helsingissä on useita maauimaloita, vaikka Helsingillä on paljon merenrantaakin yleisessä uimakäytössä. Lisäksi viitataan Espoon hiljattain saamaan uimalaan ja siihen, että "jopa pikkukaupunki Keravalla on maauimala".

Järä arvioi, että hyödyllistä tietoa Tikkurilan uimahallin yhteyteen ehdotetun uimalan toteuttamiseksi löytyisi paitsi jo omansa rakentaneista naapurikaupungeista myös vähän kauempaa. Ja hämmästelee samalla:

– Tampereellekin, jossa suuret järvet tulevat aivan kaupungin ytimeen ja vettä on kaikkialla, rakennetaan piakkoin uimahallin yhteyteen maauimala.

Kuntalaisaloite

Kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa.

Jos vähintään kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista tekee aloitteen valtuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa, on aloite otettava käsiteltäväksi valtuustossa kuuden kuukauden kuluessa aloitteen vireilletulosta.

Vantaalla oli vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan hieman yli 150 000 äänioikeutettua, eli kaksi prosenttia heistä on noin 3 000.

Jokainen kuntalaisaloite käsitellään. Kunnassa aloite ohjataan sen viranomaisen käsiteltäväksi, jonka toimialueeseen se kunnassa kuuluu. Aloitteen käsittelee useimmiten kunnanhallitus, lautakunta tai jokin muu kunnan viranomainen.

Aloiteoikeus perustuu lakiin ja se on ollut olemassa vuodesta 1977 lähtien.

Lähteet: kuntalaisaloite.fi, vaalit.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tämä mies sai uutta puhtia ikuisuushankkeelle – Tikkurilaan havitellaan taas maauimalaa25.5.2016 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu