Puheenaihe

460 miljoonaa kiloa roskiin – Yksi ravintola ei ratkaise hävikkiruokaongelmaa

HAASTE Suomessa menee nyt hukkaan 460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa.

Johanna Kohvakka kertoo, että hävikkiruokaravintolan perustamisprosessi on monta kertaa tullut eteen tilanne, jossa on pitänyt päättää jatkaako vai ei. - Mutta on ollut upeaa, että ihmiset ovat innostuneet niin vahvasti.

Johanna Erjonsalo

Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola on puolessa vuodessa muuttunut haparoivasta haaveesta ammattimaisesti pyöritetyksi ravintolaksi.

Vuoden Keittiöteko -kilpailussa Loop palkittiin kunniakirjalla uudenlaisen, ruokahävikistä käytyyn keskusteluun vastaavan ravintolakonseptin kehittämisestä.

Palkintoraati arvioi, että Loopin toimintamalli on monistettavissa ja kannustaa Loopin tiimiä kasvun tiellä.

Hankepäällikkö Johanna Kohvakalle palkinto on mieluinen.

– Vaikka pelastamme tuhansia kiloja ruokaa viikossa, Loop on lähinnä näkyvä ele, jolla on symbolinen merkitys. Yksi ravintola ei pysty ratkaisemaan tämän mittaluokan ongelmaa. Suomessa menee hukkaan noin 460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Toivottavasti me pystymme näyttämään muille esimerkkiä, Kohvakka sanoo.

Kiinnitämme paljon huomioita ruoan makuun ja ulkonäköön."

Etukäteen ravintolan puuhaajat miettivät kovasti, mistä saadaan ruokaa.

– Mutta sitä tulikin vaikka kuinka paljon, Kohvakka kertoo.

Loopilla on oma pakettiauto ja kuljettajat. Ruokaa haetaan lahjoittajilta ja viedään hyväntekeväisyyteen.

Kevään pop upien jälkeen hävikkiruokaravintola löysi pysyvän paikan Lapinlahden vanhasta sairaalasta. Idyllinen, mutta ydinkeskustan reunalla oleva sijainti ei ole karkottanut asiakkaita. Pelastetuista herkuista nauttii päivittäin jo 80–100 lounastajaa. Taloudellisen tuloksen kannalta tärkeitä ovat cateringtilaukset, esimerkiksi hävikkihäät ja -karonkat.

– Meillä on fine dining -tyyppiset kokit, jotka haluavat tehdä hyvää ruokaa joka päivä. He ovat joka päivä Top Chef -haasteessa, koska saavat aina eteensä yllättävät raaka-aineet. Kiinnitämme paljon huomioita ruoan makuun ja ulkonäköön, koska hävikki-sanaan liittyy niin paljon kielteisiä mielikuvia, Kohvakka kertoo.

Loopia ei pyöritetä vapaaehtoisvoimin. Se näkyy myös annosten hinnoissa.

Ravintolalla on palkattu ydinporukka sekä harjoittelijoita ja työkokeilijoita. Ravintola auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään.

Ravintolapäällikkönä on Nina von Gruenewaldt ja keittiömestarina toimii Markus Fogelholm.

Johanna Kohvakka ei usko, että Loop kasvaa ravintolaketjuksi, mutta jos löytyy joku innokas porukka, joka haluaa perustaa hävikkiruokaravintolan, hän lupaa auttaa alkuun.

– Tampereella, Turussa ja Rovaniemellä suunnitellaan jo hävikkiruokaravintoloita. Olisi hyvä, jos myös niin sanotut tavalliset ravintolat innostuisivat, Kohvakka pohtii.

Jos rahoitus järjestyy, Loop laajenee ensi vuonna ruoankeruukeskukseksi.

– Vasta 10–15 prosenttia kaupan ruokahävikistä päätyy ruoka-apuun. Tehostamisen varaa olisi paljon. Tarvitaan verkosto, jonka toimijat ovat lähellä toisiaan ja jotka tekevät yhteistyötä.

Hävikkiruokaravintola Loop (Lapinlahdentie 1, Helsinki). Lounas ma–pe klo 11–14. Viikonloppuisin järjestetään brunsseja eri teemoilla.

From Waste to Taste

Ravintola Loop on From Waste To Taste -hankkeesta alkunsa saanut hävikkiruokahanke, joka taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan.

Ravintolan perustamista varten järjestettyyn joukkorahoituskampanjaan osallistui yli 700 tukijaa.

Avasi ovensa maaliskuussa Kalliossa pop upina, muutti kesällä Lapinlahteen.

Ei tavoittele voittoa, vaan tuotot käytetään toiminnan ylläpitämiseen ja työllistämiseen.

Suurin osa noudetusta ruoasta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Laskelma yllätti: Hävikkiruoka tulee kalliiksi 15.11.2016 06.05
Kanttarelleja, basilikaa ja viinirypäleitä – Korkeasaaren eläimet herkuttelevat hävikkiruualla31.8.2016 14.00
Hävikkiruuan ostaminen ravintoloista ei innosta Vantaalla – "Kukaan ei tule hakemaan"31.8.2016 06.05
Lidl uudenlaiseen yhteistyöhön – lahjoittaa hävikkiruokaa Vantaalle29.8.2016 16.41
Rumia porkkanoita ja liian käyriä kurkkuja – hävikkiravintola aukesi Lapinlahden sairaalaan17.6.2016 10.58
Michelin-kokki vuokraa tilat Hävikkiruokaravintolalle27.5.2016 12.22
Tv-kasvot lahjoittavat ravintolansa hävikkiruokaa köyhille27.4.2016 06.15
Uusi sovellutus näyttää lounaat kännykässä – Hävikkiruokakauppa kasvaa vauhdilla6.4.2016 15.10
Hävikkiruokaravintola tuplaa toimintansa - uudet toimipisteet käyttöön tällä viikolla1.4.2016 15.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu