Makumaailma

Turistitkin löytävät Tikkurilan Sagarmathaan

RAVINTOLAT Viertolan nepalilainen ravintola on entisen matikan ja fysiikan opettajan valtakunta.

Sagarmathan pomo Mani Acharya (oik.) osaa itsekin kokata, mutta asiakkaille ruokaa valmistaa sukulaismies Damodar Acharya.

Armi Suojanen

Inkivääri, valkosipuli, curry, jeera ja tuore korianteri ovat nepalilaisen Sagarmatha-ravintolan käyttämien mausteiden kulmakiviä. Kun mausteisiin yhdistetään kasvikset ja omat niksit lihan kypsyttämiseen, syntyy annoksia, jotka kuuluvat ravintolaäänestysten perusteella Vantaan suosituimpiin. Niitä tullaan syömään Viertolaan myös kauempaa.

– Lounasaikaan syömässä käy eniten lähistön toimistotyöntekijöitä. Heitä on 60–70 prosenttia, sanoo Sagarmathan perustaja Mani Acharya.

Hänen arvionsa on prikuulleen oikea, sillä Acharya on entiseltä ammatiltaan matematiikan ja fysiikan opettaja. Hän on opettanut niin pikkulapsia kuin korkeakouluopiskelijoita kotimaassaan Nepalissa.

Sagarmathassa ruokailevat myös turistit.

– He tulevat Intiasta, Ruotsista, Saksasta ja Englannista, Acharya luettelee.

Matkailijat yöpyvät Hotelli Vantaassa, Holiday Innissä tai Flamingossa, katsovat Tripadvisorista suosituksia ja varaavat pöydän. Eksoottisimmat "lounasturistit" tulevat Helsingin Lauttasaaresta.

– He tilaavat ruuan valmiiksi, tulevat autolla, syövät ja ajavat takaisin töihin.

Illalla ja viikonloppuisin syömässä käyvät erityisesti opiskelijat ja lapsiperheet myös kauempaa.

Acharya on opetellut ravintolaruuan kokkaamisen vasta Suomessa, nepalilaisissa ravintoloissa työskennellessään. Hän tuli Suomeen 2002.

Sagarmatha avattiin 2009 eikä nepalilaisesta ruuasta tullut heti suosittua. Vähitellen vantaalaiset innostuivat siitä ja huomasivat myös, että nepalilaisella herkutellakseen ei tarvitse lähteä Helsinkiin.

Aluksi Acharya teki ravintolassa kaikkea mahdollista, juoksi keittiön ja salin väliä. Nykyisin hän huolehtii pääasiassa asiakaspalvelusta, mutta pitää edelleen kaikki langat käsissään.

Ajoittain lounasaikana Sagarmathassa on niin täyttä, että 40 asiakaspaikan ravintolaan joutuu odottamaan pöytää ellei kysy, saako vapaalle tuolille istua.

Acharya haaveileekin toisesta ravintolasta lähempänä Tikkurilan juna-asemaa. Peltolantorin reunan kiinteistössä olisi tilaa laajentaa, mutta talon omistaja Pohjola haluaisi tehdä laajennuksen itse ja Acharya pitää sitä liian kalliina vaihtoehtona.

Sagarmatha

Sijaitsee Peltolantie 2:ssa Viertolassa.

Paikalla oli aiemmin karaokebaari, johon Mani Acharya ja hänen yhtiökumppaninsa tulivat yrittäjiksi 2008.

Vuonna 2009 Acharya ja uusi yhtiökumppani päättivät perustaa ruokaravintolan.

Sittemmin yritys on siirtynyt Acharyan vaimon nimiin. Vaimo työskentelee vanhustenhoitajana Espoossa.

Acharyan perheessä on 14- ja 16-vuotiaat tyttäret. Perhe asuu "vanhassa" Koivukylässä.

Sagarmatha on Mount Everest nepaliksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu