Paikalliset

Håkansbölen kartanoa kunnostetaan ensi vuonna – Pehtorin talosta rempataan kahvila

REMONTTI Kahvila aukeaa aikaisintaan keväällä 2018. Sen tarkoituksena on tukea kartanoalueen muuta kaupallista toimintaa.

Tilakeskuksen Taru Jokela ja Pasi Salo kävivät katsomassa talon sisärakenteiden purkutöitä.

Tuomas Massinen

Vantaan kaupungin tilakeskus kunnostaa omistamansa Håkansbölen kartanon pehtorin talon kahvilaksi ensi vuoden aikana. Kaupunki on päättänyt lohkaista ensi vuoden budjetista kunnostustöille miljoona euroa.

– Kahvila avaa ovensa aikaisintaan keväällä 2018, kertoo tilakeskuksen toimitilapäällikkö Pasi Salo.

Lähtökohta on se, että kaupunki tarjoaa vuokratilat ja kahvilan vetovastuun ottaa yritys tai yhdistys. Vielä kahviloitsijaa ei ole haettu eikä toiminnan luonne ole täysin selvillä.

– Se voisi olla ainakin aluksi kartanomaisemaan sopiva perinteinen kesäkahvila, mutta otamme vastaan liikeideoita, Salo sanoo.

Kahvilalla halutaan tukea alueen muita toimintoja, eli kartanon kokous-, kulttuuri- ja yleisötapahtumia sekä järjestö- ja yritystoimintaa. Vantaa aikoo lähivuosina hakea myös käsityöyrittäjiä vuokralaisiksi alueen muutamaan kunnostettavaan talousrakennukseen.

– Kartanoalue halutaan hyödyntää aiempaa vahvemmin kaupalliseen käyttöön: kartanoalueesta halutaan tehdä vanhoja perinteitä vaaliva kokonaisuus, joka edistää myös Vantaan matkailua, Salo summaa.

Se voisi olla ainakin aluksi kartanomaisemaan sopiva perinteinen kesäkahvila, mutta otamme vastaan liikeideoita."

Parhaillaan pehtorin talossa toteutetaan kuntotutkimuksia ja sisärakenteiden purkutöitä. Kun suunnitelmat valmistuvat loppuvuoden ja ensi kevään aikana, tarkentuu myös kunnostus- ja muutostöiden laajuus ja remontti päästään aloittamaan.

– Rakennusrungon kunnostustarpeiden laajuus selviää lopullisesti töiden alettua, mutta esimerkiksi alempia hirsikertoja joudutaan uusimaan ja perustuksia korjaamaan. Tämä on tyypillistä vanhojen rakennusten kunnostuksessa, selvittää tilakeskuksen hankekehitysarkkitehti Taru Jokela.

Vääjäämättä muutostyöt sisältävät katto-, lattia- ja seinärakenteiden laajaa kunnostamista sekä nykyisten ilmastointi-, lämmitys-, sähkö-, vesi- ja viemäröintijärjestelmien uusimista.

talon ulkomuoto säilyy pääosin ennallaan, koska asemakaava on suojellut kulttuurihistoriallisesti merkittävän kartanon mäkeä vuodesta 2012.

– Neuvottelemme jatkuvasti kaupunginmuseon kanssa siitä, mitä rakenteita pitää säilyttää ja mitä ei. Korjaustöissä on kyse normaalista perinnerakentamisesta, siihen nähden en näe niissä isompia haasteita. Haasteeksi voi kyllä muodostua rakennustöiden vaiheistus ja ammattitekijöiden saaminen hankkeeseen sen tiukassa aikataulussa, Jokela kertoo.

Pehtorin talo on toiminut viime vuosina järjestötilana ja tilapäiskahvilana tapahtumien yhteydessä. Remontti tuo taloon pysyvät uudet kahvilatilat keittiöineen ja asiakastiloineen.

1840-luvun talo

Håkansbölen kartanon pehtorin talo on rakennettu tiettävästi 1840-luvulla samoihin aikoihin kuin 1844 valmistunut kartanon entinen päärakennus.

Talossa kerrotaan olleen alkujaan pehtorin asunnon lisäksi leivintupa, puutyöverstas, käsityöhuone, navettapiikojen huone ja eteiset molemmissa päissä.

Vuoden 1925 paikkeilla pohjoispään tilat muutettiin toiseksi asunnoksi.

Sekä talon sisä- että ulkopuolella on tehty muutoksia vuosien saatossa. Joitakin alkuperäisiä lattialaudoituksia, panelikattoja, tapettikerroksia ja vanhoja väliovia on säilynyt.

Rakennuksen perusmuoto sekä ikkuna- ja ovijako ovat alkuperäiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Håkansbölen kartanon käyttöä aletaan miettiä25.10.2014 11.00
Håkansbölen kartano avataan kaupunkilaisille11.3.2011 14.28
Tosielämän "Ghostbusters-jengi" tutkii uudelleen Håkansbölen kartanon – "Aiomme saada yhteyden Sanmarkin sukuun" 15.11.2016 10.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu