Tässä päiväkodissa kokkaa oma keittäjä – ruokalistalta löytyy jopa wienerleikettä

Montessoripäiväkoti Rantakaislassa keittäjä Lay Chi Linh laittaa ruokaa lasten ympäröimänä. Lapset annostelevat ruokansa itse. Ruokaa hakee Vilma.

Johanna Erjonsalo

Joulutorttuja leipovat Leo Tihveräinen, Astor Lauronen ja Adam Abdelnabi.

Johanna Erjonsalo

PÄIVÄKOTIRUOKA Lay Chi Linh tekee kaiken itse ja lapsetkin pääsevät ruuanlaiton makuun Rantakaislassa.

Sienipastaa, vietnamilaista porsaankylkeä, rapukeittoa, wienerleikettä ja haudutettua kalaa fenkolin kera. Työpaikkaruokalan lounaslista? Ei, vaan esimerkkejä Montessoripäiväkoti Rantakaislan itse tehdyistä ruuista parilta viime viikolta.

Hiekkaharjussa sijaitsevassa 50-paikkaisessa päiväkodissa ruokaa laittaa oma kokki, joka on virallisesti keittäjä, Lay Chi Linh, 26. Hän suunnittelee ruuat vain viikoksi kerrallaan, ettei ruokaa mene hukkaan, jos päiväohjelmiin tulee muutoksia tai useita lapsia on poissa.

– On kivaa, että saan tehdä ruokalistan itse, työni on itsenäistä, iloitsee keittäjän toimivapaan sijaisuutta tekevä Lay Chi.

– Kun mietin ruokia, ajattelen mitä itse haluaisin omalle perheelleni laittaa.

Ruokaideoita Lay Chi saa myös muun muassa tv:stä ja lehdistä sekä lapsilta.

– Lapset toivovat yleensä lihapullia.

Päiväkodin lounaissa maistuvat myös Lay Chin aasialaiset juuret Kiinasta ja Vietnamista.

– Vietnamilaisille porsaan kylki on kuin makaronilaatikko suomalaisille. Sen tuntevat kaikki.

Lapsille maistuvat myös ne hieman eksoottisemmat maut, mutta parhaiten sujahtavat suihin kaikki pastaruuat. Kasvisruuat eivät kuulu ykkösherkkuihin.

Lay Chi on suorittanut elintarvikealan perustutkinnon Variassa ja suuntautumisalanaan leipuri-kondiittorin työ. Ja kyllä, päiväkodissa pääsee nauttimaan myös Lay Chin makeista ja suolaisista leivonnaisista.

Mutta ei hän leivo ja tee ruokaa ihan yksin. Päiväkodin johtaja Tiina Gröhn kertoo, että montessorikasvatukseen kuuluu lasten osallistuminen ruuan valmistamiseen pienillä, vapaaehtoisilla askareilla, kuten vihannesten pilkkomisella tai raastamisella sekä välineiden tiskaamisella.

– Kutsumme sitä toimintakokonaisuudeksi.

Montessori-päiväkodin ylin johto on lasten vanhemmista valittu hallitus. Taloudenhoitaja Johanna Nirkko sanoo, että vanhemmat arvostavat itse tehtyä, puhdasta ja terveellistä ruokaa, mutta toki he seuraavat kustannusten kehitystä.

Rantakaislassa kokopäivähoidossa olevan lapsen ruokamenot ovat karkeasti laskien noin viisi euroa per päivä.

– Siihen on laskettu ruokakustannukset ja keittäjän palkka, mutta ei tilavuokraa tai sähköä, Nirkko lisää.

Vantaan kaupungin kokopäivähoidossa ateriat maksavat keskimäärin 4,75 euroa per lapsi. Summat eivät ole aivan vertailukelpoisia. Kaupungin hankintakeskuksen ilmoittamassa summassa on vain raaka-aineiden hinta aamupalalle, lounaalle ja välipalalle.

Rantakaisla

Päiväkoti on perustettu 1985 Orvokkitielle Tikkurilaan.

Laajeni Viertolaan -97.

Elokuussa 2015 päiväkodit yhdistyivät Rantakaislaksi ja muuttivat samoihin tiloihin Hiekkaharjuun, Kyläkaivontie 6:een.

Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Osapäiväiset lapset aamiaispöytään ehkä jo maanantaina – myös välipalaa tarjotaanKasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissaTillilihaa, perunoita ja verilettuja... – Söisitkö yhä näitä kouluruokia 30 vuoden takaa?Suosittujen kouluruokien listalla pari yllätystä – näin pk-seutu eroaa muusta SuomestaVantti kutsuu kaikki uteliaat maistamaan kouluruokaa