Puheenaihe

Parkkipirkko saa bonusta? Tarkastaja kyttää kellon kanssa? Lue 11 väitettä ja vastausta pysäköinninvalvonnasta

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Pysäköinnintarkastajien käyttämistä keinoista kuohahti keskustelu viime viikolla, kun autoilija näki yksityisen parkkifirman työntekijän laittavan tulitikun hänen autonsa eturenkaan luo. 

Keskustelijat arvasivat heti, että tikun tarkoituksena on kertoa, onko autoilija käynyt muuttamassa pysäköintikiekon aikaa kesken pysäköinnin vai onko hän oikeasti poistunut autollaan ruudusta ja tullut myöhemmin takaisin.

Mutta käyttävätkö kaikki pysäköinnintarkastajat todella tulitikkuja työssään? Entä saavatko parkkipirkot bonusta hyvin tehdystä työstä?

Esitimme Helsingin kunnalliselle pysäköinninvalvojalle Kaija Kossilalle 11 yleisesti kuulta väitettä liittyen pysäköinnintarkastajan työhön. Näin hän vastaa:

Pysäköinnintarkastajat käyttävät tulitikkuja testatakseen, onko autoa liikutettu.
– Kun aikarajoitus on esimerkiksi 24 h, kiekolla enimmäisajan noudattamista ei pysty osoittamaan eikä valvomaan. Tällöin pysäköinnintarkastajat pöytäkirjaavat valvontansa yhteydessä paikalla olevat ajoneuvot, ja aikarajoitteen kulumisen jälkeen tarkistavat aikarajoitteen noudattamisen. 
– Tulitikun avulla ei asiaa ole ohjeistettu valvomaan eikä renkaaseen liidulla piirrettävällä merkillä (esimerkiksi Yhdysvalloissa joissakin kaupungeissa asiaa voidaan ilmeisesti merkin avulla valvoa).

Pysäköinnintarkastajat kyttäävät kellon kanssa tiettyjä autoja ja iskevät heti, kun parkkiaika on kulunut umpeen.
– Kysymyksessä kuvantunlainen ei kuulu toimintatapoihimme.

Sää voi vaikuttaa siihen, kuinka herkästi virhemaksu määrätään. Runsaslumisina talvina väärinpysäköivä saa helpommin ymmärrystä.
– Vaikeita sääolosuhteita ei voida ottaa huomioon pysäköinninvalvonnassa.  Esimerkiksi runsaasta lumesta johtuvia hankalia olosuhteita ei voi huonontaa piittaamattomalla pysäköinnillä. 

Pysäköinnintarkastajat eivät sakota diplomaattiautoja, koska virhemaksuja ei käytännössä koskaan makseta.
– Kuluvana vuonna 7. joulukuuta mennessä on diplomaattiajoneuvoille annettu 375 virhemaksua. Virhemaksuja myös maksetaan.

Pysäköinnintarkastaja ei anna virhemaksuja kaupungin työntekijöiden ajoneuvoille, vaikka auto olisi pysäköity väärin.
– Kunnallinen pysäköinninvalvonta on viranomaistoimintaa ja kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti. Kun pysäköinnintarkastaja toteaa valvonnan yhteydessä ajoneuvon olevan virheellisesti pysäköity, tulee tästä antaa virhemaksu. Päätöksen tekemiseen ei vaikuta se, kenen ajoneuvosta on kysymys.

Runsaasti virhemaksuja antava valvoja palkitaan bonuksella.
– Kunnalliset pysäköinnintarkastajat eivät ole provisiopalkalla, eikä virhemaksujen määristä saada bonusta.

Jo yhden minuutin ylitys parkkiajassa tuo virhemaksun.
– Pysäköinnintarkastajat valvovat GSM-maksamista suoraan palvelun toimittajien järjestelmistä. Jos maksu on umpeutunut juuri, ei järjestelmä anna tästä tietoa. Muutaman kerran on sattunut niin, että virhemaksu on annettu juuri, kun maksuaika on umpeutunut. 

Pysäköinnintarkastaja voi antaa joskus pelkän huomautuksen, jolloin virheestä ei joudu maksamaan euroakaan.
– Koko pysäköintiajastahan on maksu suoritettava, mutta pysäköinninvalvonnasta annetun lain mukaan voidaan antaa myös huomautus, mikäli virhe on ollut vähäinen.

Hyvällä selityksellä pysäköintivirhemaksusta voi selvitä joskus puhumalla.
– Virhemaksusta voi tehdä oikaisuvaatimuksen ja jos oikaisuvaatimusmenettelyssä annettuun päätökseen ei ole tyytyväinen, voi siitä valittaa hallinto-oikeuteen ja aina korkeimpaan hallinto-oikeuteenkin asti. Näyttö ja perustelut saattavat johtaa toisenkinlaiseen lopputulokseen.

Haistattelu pysäköinnintarkastajalle voi viedä käräjille tai tuoda lisärapsut.
– Uhkaavissa tilanteissa otetaan yhteys poliisiin.

Muuttoauto saa olla väärinpysäköitynä ainakin ohimenevästi jonkin aikaa.
– Purkamiseen ja lastaamiseen sallittuja ensisijaisia paikkoja ovat tietenkin ns. sallitut pysäköintipaikat, pysäköintikiellot ja ajorata, mikäli sillä ei ole voimassa pysäyttämiskielto. Jalkakäytävälle / pyörätielle voi pysäyttää lyhyeksi ajaksi lastaamista ja purkamista varten, jos muuta paikkaa ei ole. Tästä ei saa aiheutua  kohtuutonta haittaa jalankulkijoille / pyöräilijöille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu